BL: Ha van középhátvéd a szobában, nyitott vagyok az ajánlatokra – Klopp

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.04. 14:12
null
Otamendinek nem lesz könnyű dolga Szalah ellen (Fotó: AFP)
Két különböző stílusú, ám támadásban egyaránt rendkívül veszélyes és eredményes csapat küzd meg egymással szerda este a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén. A Liverpoolnál a védelem okozza a legnagyobb kérdőjelet, míg a Manchester Citynél a még nem bevethető Sergio Agüero hiánya jelenthet problémát.

 

EURÓPAI DEBÜTÁLÁS

♦ A szerdai lesz a két csapat 179. egymás elleni tétmeccse (eddigi mérleg: 87 Liverpool-győzelem, 46 döntetlen, 45 Manchester City-siker), de először találkoznak egymással az európai kupaporondon.

♦ A Liverpool a legutóbbi tíz BL-meccsén nem talált legyőzőre, ezek közül hatot megnyert, és ötször gólt sem kapott.

♦ A liverpooliak szerezték a legtöbb gólt a Bajnokok Ligája 2017–2018-as kiírásában (28), az angol csapat által tartott rekordtól még négy találatnyira vannak (Manchester United 2002–2003, 32 gól).

♦ A Manchester City egyik nyerőembere Leroy Sané lehet, aki a szezonbeli két bajnokin három gólt lőtt a Liverpoolnak.

Roberto Firminónál (hét gól, négy assziszt) csak Cristiano Ronaldo (16) játszott szerepet több gólban a jelenlegi BL-szezonban.

Tizedik alkalommal rendeznek angol párharcot a Bajnokok Ligája kieséses szakaszában – a mostanit is beleértve a Liverpool hatszor érintett –, ezúttal a jelenlegi Premier League-kiírás két leggólerősebb csapata (Manchester City 88 gól, Liverpool 75 gól) mérkőzik meg egymással.

A negyeddöntő mezőnyét végigböngészve talán ez tűnik a legkiegyenlítettebb párosításnak, hiába vezeti utcahosszal az angol bajnokságot a Manchester City, az egyébként jó formában lévő Liverpoolt nem szabad leírni. A bajnoki elsőségét akár már ezen a hétvégén biztosítható manchesteri együttes egyetlen vereségét éppen a Pooltól szenvedte el a PL-ben (4–3), ráadásul Jürgen Kloppnál egy menedzser sem tudta többször legyőzni Pep Guardiola aktuális csapatát (6-szor, a büntetőpárbajjal megnyert meccseket is beleszámítva).

A Bajnokok Ligája ezen szakaszába tíz év után visszatérő Liverpool 14 mérkőzés óta veretlen hazai pályán az európai kupaporondon, és ehhez jön még hozzá a pazarul teljesítő támadósor – más területen azonban akad probléma.

„Ha van középhátvéd a szobában, nyitott vagyok az ajánlatokra” – indította mosolyogva a sajtótájékoztatót Jürgen Klopp, akinek a jó kedv ellenére főhet a feje a védelem miatt. Joël Matip olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy a szezon végéig kidőlt, Joe Gomez és Ragnar Klavan sem mostanában térhet vissza, jelenleg egyedül a Dejan Lovren, Virgil van Dijk kettős vethető be a védelem tengelyében.

„A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében már nincs könnyű ellenfél – folytatta komolyabb hangvételben a Liverpool menedzsere. – A Manchester City egészen különleges csapat, és igazság szerint teljesen megérdemelten lesz bajnok a Premier League-ben. Az eddig elért és még előttük álló lehetőségeket figyelembe véve az önbizalmuk valószínűleg az egekben van, és ez normális, mi viszont szintén nem vagyunk rossz formában. A Citynek is meglesz az esélye a győzelemre az Anfielden, mert bárhová látogat, ez igaz rá, de mi sem megyünk feltett kézzel a pályára.”

„Nem alkalmazkodunk az ellenfél stílusához, szeretnénk a saját futballunkat játszani. Látványos és gólokban gazdag összecsapásra számítok, a januári mérkőzésen bizonyítottuk, hogy a City sem legyőzhetetlen. A Manchester City futballistái már az ellenfél tizenhatosának előterében elkezdik a letámadást, ám a magasra feltolt védelmi vonal sebezhető. Ha jól összpontosítunk, gyors támadóink révén sok helyzetet dolgozhatunk ki.”

SZAVAZÁS

Melyik csapat jut tovább a Liverpool–Manchester City BL-negyeddöntőből?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A Manchester Citynél rossz hírrel kezdődött a szerdai összecsapás felvezetése, Pep Guardiola ugyanis elárulta, hogy Sergio Agüero nem játszhat az Anfielden a negyeddöntő első meccsén.

„Ott maradt Manchesterben. Az elmúlt két hétben sérült volt, és még nincs százszázalékos állapotban – mondta a spanyol szakember a City történetének legeredményesebb góllövőjéről, majd kitért a mérkőzésre is. – Tisztában vagyok azzal, hogy a játékstílusunk tökéletesen fekszik a Liverpoolnak, hiszen olyan csapatról beszélünk, amely a világon talán a legjobban használja ki az üres területeket, és ehhez olyan játékosok vannak a segítségére, mint Sadio Mané, Mohamed Szalah vagy éppen Roberto Firmino.”

„Ennek ellenére nem változtatok az eddigi itteni taktikánkon, ha megtenném, a játékosaim furcsán néznének rám, mondván: ez a fickó megrémült, nem bízik bennünk. Ez bizony hatalmas hiba lenne. Természetesen tudom, mire képes a Liverpool, és figyelembe is veszem, nem vagyok olyan arrogáns, hogy ne tenném ezt. De ha azt hiszik, hogy kilencven percen keresztül védekezni fogunk, és kontrákra játszani, akkor elárulom, nem ez fog történni. Miért változtatnánk, ha jól teljesítünk?”

„Jürgen Klopp csapatai játsszák a futballt, tisztelik azt, hogy mit is jelent a játék szelleme. Mindkét csapat támadni próbál, jó mérkőzésre van kilátás” – tette hozzá Guardiola, aki ismét számíthat a február óta harcképtelen Fabian Delph-re és a fejsérüléséből felépülő John Stonesra.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
20.45:
FC Barcelona (spanyol)–AS Roma (olasz) (Tv: M4 Sport)
20.45: Liverpool (angol)–Manchester City (angol) (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik