BL, F-csoport: továbbment a Man. City; Szalait kiállították

Vágólapra másolva!
2018.11.27. 23:00
null
Szalai Ádám kiállítása sokba került a Hoffenheimnek (Fotó: AFP)
Kétszer is egyenlített a Lyon otthonában a Manchester City, amely így öt forduló után biztossá tette a továbbjutását a Bajnokok Ligája F-csoportjából. A kvartett másik mérkőzésén hiába állt fel kétgólos hátrányból a Hoffenheim, Szalai Ádám kiállítása után a Sahtar Doneck megszerezte a győztes találatot, ezzel eldőlt, hogy a német együttes búcsúzik a sorozattól.

HOFFENHEIM–SAHTAR DONECK

Élet-halál küzdelem várt az F-csoport két, még győzelem nélküli csapatára, a Hoffenheimre és a Sahtar Doneckre. A két gárda abban a tudatban készülhetett a kedd esti összecsapásra, hogy vereség esetén biztosan búcsúzik, míg döntetlennel is csak matematikai esélyük maradt volna a továbbjutásra.

A Szalai Ádámmal felálló Hoffenheim remek formában készülhetett a találkozóra, annál inkább hideg zuhany volt számára az ukránok kezdése: az első negyedóra végén Ismaily megpattanó beadása kötött ki Oliver Baumann kapujában, majd mindössze egy perccel később a középpályán megszerzett labdával Taisont ugratták ki, aki kétgólosra növelte az előnyt (0–2).

Nem sokáig örülhetett a Sahtar, Andrej Kramaric szépségdíjas góllal hozta vissza csapatát a mérkőzésbe, és bár a vendégcsapatnak óriási lehetősége volt az 1–3-hoz, a szünet előtt nem sokkal egyenlített a Hoffenheim: noha Szalai Ádám elől még kivágták a labdát, a kezdőbe bekerülő Steven Zuber nagyon okosan átfejelte a kint álló kapust (2–2).

Az egyenlítésből erőt merítve a németek kezdték jobban a második félidőt, ezért különösen rosszkor jött Szalai rossz megmozdulása: a mindössze két perccel korábban sárga lapot kapó magyar támadó rácsúszott Mikola Matvijenkóra, s ugyan előbb a labdát érte el, a mozdulat befejezéseként az ukrán védő is kapott egyet a lábára, így Szalai mehetett zuhanyozni.

Hosszú időt kellett volna emberhátrányban kihúzni, ám a legvégén ismét jött Taison, aki a 93. percben megszerezte a győztes gólt, így eldőlt, hogy a Hoffenheim biztosan nem lesz ott a nyolcaddöntőben, de jó eséllyel az Európa-liga-szereplést érő harmadik helyet sem sikerül megkaparintania. A Sahtar sorsa továbbra is a saját kezében van, a továbbjutáshoz a Lyont kell legyőznie az utolsó fordulóban (2–3).

Sergio Agüero gólja minden bizonnyal csoportelsőséget ér a Manchester Citynek (Fotó: AFP)
Sergio Agüero gólja minden bizonnyal csoportelsőséget ér a Manchester Citynek (Fotó: AFP)

LYON–MANCHESTER CITY

Fél tucatnyi hiányzóval utazott Franciaországba a Manchester City, melyet a visszavágás mellett – a Lyon 2–1-re nyert Manchesterben az első fordulóban – a továbbjutás bebiztosítása is motiválhatott.

Mindezek mellett Pep Guardiola együttesére borzasztóan nehéz feladat várt, a hazaiak Memphis Depay és Maxwel Cornet révén többször is megkeverték a manchesteri védelmet, azonban a legnagyobb lehetőségek is kimaradtak.

Nem úgy, mint a fordulás után, ugyanis az 55. percben már nem hibázott a Lyon: Cornet szánta rá magát lövésre a tizenhatos vonalánál, a labda pedig megfoghatatlanul csapódott a jobb felső sarokba. A BL csoportkörének eddigi legeredményesebb csapatát a kapott gól felriasztotta, és nyolc percen belül egyenlített: Aymeric Laporte védhetetlenül fejelt a kapu bal oldalába (1–1).

A hajrában ennél is gyorsabb gólváltás következett: hiába került ismét előnybe a hazai csapat, egy újabb fejes góllal (Sergio Agüero sorozatban a hatodik idegenbeli BL-meccsén volt eredményes) pontot mentett a City, aminek köszönhetően bebiztosította a továbbjutást – a Lyonnak ellenben muszáj pontot szereznie Ukrajnában az utolsó fordulóban, ha ott akar lenni a legjobb 16 között (2–2).

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 5. FORDULÓ
F-CSOPORT
Hoffenheim (német)–Sahtar Doneck (ukrán) 2–3 (2–2)

Sinsheim, Rhein-Neckar-Arena, 22 920 néző. V: Kruzliak (szlovák)
G: Kramaric (17.), Zuber (40.), ill. Ismaily (14.), Taison (15., 93.)
Kiállítva: Szalai Á. (60., Hoffenheim)
Lyon (francia)–Manchester City (angol) 2–2 (0–0)
Lyon, Parc Olympique Lyonnais, 56 039 néző. V: Rocchi (olasz)
G: Cornet (55., 81.), ill. Laporte (63.), Agüero (83.)

HÁTRALÉVŐ MÉRKŐZÉSEK
December 12., szerda
21.00: Sahtar Doneck–Lyon
21.00: Manchester City–Hoffenheim

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Manchester City 5 3 1 1 14–5 +9 10
2. Lyon 5 1 4 0 11–10 +1 7
3. Sahtar Doneck 5 1 2 2 7–15 –8 5
4. Hoffenheim 5 0 3 2 10–12 –2 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik