Simeonéék történelmet írtak! Jöhet a Madrid-Madrid finálé

Vágólapra másolva!
2014.04.30. 20:40
null
Így ünnepelték a sikert az Atlético játékosai (Fotók: Action Images)
A labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján az első mérkőzés gól nélküli döntetlenje után az Atlético Madrid 0–1-ről fordítva 3–1-re nyert a Chelsea vendégeként Londonban! Diego Simeone csapata ezzel készülhet a Real Madrid elleni májusi fináléra, a BEK/BL történetében először rendeznek majd városi döntőt, sőt egyetlen európai kupa történetében sem volt még erre példa.

A Chelsea–Atlético Madrid BL-elődöntő visszavágóján a kezdőcsapatokban különösebb meglepetést nem fedezhettünk fel, ha csak azt nem tekintjük annak, hogy a vendégek két csatárral álltak fel, Diego Costa mellett Adrián López is helyet kapott a csapatban (Raúl García került a kispadra az előzetesen jósolt csapathoz képest).

Az igazi meglepetés az lett volna, ha Koke a 4. percben a bal szélről a kapuba csavar. Ugyanis finoman szólva sem volt lövőhelyzetben, amikor a saját szöglete után a kapura tekerte a labdát, ami végül a megdöbbent Mark Schwarzer kapus (mint ismeretes,Petr Cech még az első meccsen elszenvedett sérülése miatt nem játszhatott) fölött a lécre vágódott, onnan pedig az oldalsó kapufára csorgott, mielőtt Gary Cahill menteni tudott.

Ezt követően a Chelsea-nél volt többet a labda, de fölénye nagy helyzetekben nem mutatkozott meg. Az első említést érdemlő lövés hazai oldalon a brazil Williané volt, aki húsz méterről a kapu fölé küldte a labdát. A 23. percben pedig egy másik brazil, David Luiz próbálkozott Braniszlav Ivanovics jobb oldali beadása után ollózással, de nem sokkal a kapu mellé szállt a labda.

A két mester, az Atléticót irányító Diego Simeone (balra) és a Chelsea menedzsere, José Mourinho
A két mester, az Atléticót irányító Diego Simeone (balra) és a Chelsea menedzsere, José Mourinho

Azt nem mondhatjuk, hogy ezek ziccerek lettek volna, de az látszott, hogy a Chelsea ezúttal nem a múlt héten alkalmazott „busztaktikára” játszik. Ezt személtette a 30. percben megjelent statisztika is, mely szerint ezen a meccsen többet passzoltak a londoniak az ellenfél térfelén fél óra alatt, mint a madridi 0–0 során az egész meccsen.

A 36. percben aztán a passzolgatásnak már eredménye is lett, ugyanis a volt Atlético Madrid-játékos, Fernando Torres tíz méterről a jobb alsóba lőtte César Azpilicueta beadását – vagyis két spanyol hozta össze a Chelsea vezető gólját. 1–0

A vendégek azonban nem omlottak össze a kapott gól után sem, és még a szünet előtt egyenlíteni tudtak egy nagyon szép támadás végén.

A korábbi chelsea-s Tiago balról indította a hosszún kilépő Juanfrant, aki az alapvonal elől még középre kanalazta a labdát a lyukat rúgó hazai védők között, az érkező Adrián pedig a jobb felsőbe emelt. Ez volt a második BL-gólja ebben a szezonban. 1–1

Spanyol gólpasszok, spanyol gólszerzők, Chelsea–Atlético a szünetben 1–1

A második félidő első helyzetéig majd’ tíz percet kellett várni, ekkor viszont csak a Chelsea kölcsönjátékosaként az Atléticóban védő Thibaut Courtois bravúrján múlt, hogy John Terry fejesével nem szerezték meg a vezetést az angolok.

Az 54. percben aztán José Mourinho kockáztatott, de nem jött be…

A védő Ashley Cole helyére beküldte a csatár Samuel Eto’ót, aki nyerő cserének bizonyult, csak éppen az Atlético szempontjából. Hat perccel a becserélése után ugyanis egy viszonylag ártatlan helyzetben a tizenhatoson belül odarúgott Diego Costának, Nicola Rizzoli pedig büntetőt ítélt, amit a vendégek csatára a léc alá bombázott (az sem zavarta meg, hogy sokáig állítgatnia kellett a labdát, amiért sárga lapot is kapott). A szezonbeli nyolcadik BL-meccsén a nyolcadik gólja volt. 1–2

Gary Cahill az elején nagyot mentett, de az Atlético góljainál már ő is tehetetlen volt
Gary Cahill az elején nagyot mentett, de az Atlético góljainál már ő is tehetetlen volt

Ezt követően a Chelsea-nek már két gól kellett volna. Jött is Demba Ba Torres helyére, de ő sem tudott csodát tenni. A hazaiak csak Willian kapu elé vagy éppen kapura ívelt szabadrúgásaiból tudtak veszélyeztetni (az egyik labdája a lécre, majd az egyik védőről a kapu fölé vágódott).

A 72. percben aztán minden eldőlt. Az első vendéggólban is fontos szerepet játszó Juanfran újabb beadása után Arda Turan fejelt kapura, majd a lécről kipattanó labdát gólra is váltotta. 1–3

Arda Turan (10) gólöröme
Arda Turan (10) gólöröme

Az Atlético 3–1-re győzött, és így 3–1-es összesítéssel döntőbe is jutott. Így a legrangosabb európai kupa, sőt az összes európai kupa történetében először fordul elő, hogy egy város két csapata játssza a döntőt, a május 24-i fináléban ugyanis a Real Madrid lesz az Atlético ellenfele. Diego Simeone a 2012-es El-győzelem után két évvel nyerheti meg a BL-t (az Atlético történetében ez lehetne az első siker a sorozatban, döntőt egyszer, éppen negyven éve a Bayern ellen játszott, de megismételt meccsen alulmaradt), igaz, ebben a szezonban már kétszer is kikapott az Atlético a Realtól. (Ötször találkoztak ebben a szezonban, legutóbb a márciusi bajnokin 2–2-re végeztek, előtte a kupában viszont kettős győzelemmel ment tovább a Real 5–0-val, az őszi bajnokit azonban az Atlético nyerte a Bernabéuban 1–0-ra.) Mindeközben a Special One, José Mourinho sorozatban a negyedik BL-elődöntőjét bukta el…

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
CHELSEA (angol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 1–3 (Torres 36., ill. Adrián López 44., Diego Costa 60. – 11-esből, Arda Turan 72.)
London,
Stamford Bridge. V: Rizzoli (olasz)
CHELSEA:
Schwarzer – Ivanovics, Cahill, Terry, A. Cole (Eto’o, 54.) – David Luiz, Ramires – Willian (Schürrle, 77.), Hazard, Azpilicueta – Torres (Ba, 67.)
ATLÉTICO MADRID:
Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís – Koke, Tiago, Mario Suárez, Arda Turan (C. Rodríguez) – Adrián López (Raúl García, 66.), Diego Costa (76., Sosa)
Továbbjutott: az Atlético, 3–1-es összesítéssel.

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik