Beparkolt a Chelsea-busz; Schwarzer, a motor - BL-legek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.23. 10:16
A Nemzeti Sport Online olvasói már megszokhatták, hogy a Bajnokok Ligája-játéknapokat követően „leges” cikkben, kicsit másképp dolgozzuk fel a játéknap érdekességeit. Ezt tesszük az Atlético Madrid–Chelsea (0–0) elődöntő után is: megtudhatják, hogy melyik Chelsea-játékos nevéhez fűződik a legtöbb passzkísérlet, melyik Barcelona-futballista előzi meg a különböző ranglistákon Petr Cechet, illetve Frank Lampardot, de választ kapunk arra a jelenségre is, hogyan létezhet, hogy a két csapat csak harminc százalékban birtokolta a labdát...

 

A NAP HÍRES EMBERE. A Chelsea kapusát, Petr Cechet már a 18. percben le kellett cserélni a gól nélküli döntetlennel végződő mérkőzésen, miután egy szögletet követően szerencsétlenül fogott talajt, és sajtóhírek szerint kiugrott a jobb válla. A cseh légióst a CEMTRO klinikára szállították, amelynek vendégkönyvébe írt néhány gondolatot a távozása előtt – még szerencse, hogy balkezes.

A NAP REKORDERE. Frank Lampard 51. alkalommal lépett pályára a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, amivel utolérte Víctor Valdést és Xavit, akik ebben az idényben már nem gyarapíthatják meccseik számát. A sors iróniája, hogy az elődöntő visszavágóján az angol középpályás sem léphet pályára sárga lapos eltiltása miatt, így legfeljebb a fináléban állhat az örökranglista élére.

A NAP STATISZTIKÁJA. A megsérült Cech a 103. BL-meccsét abszolválta, így ugyanannyi fellépésnél jár a legrangosabb európai kupasorozatban, mint Oliver Kahn. A Chelsea játékosát már csak Iker Casillas és Víctor Valdés előzi meg a kapusok közül.

A NAP TAKTIKÁJA. Ismét beparkolt a Chelsea-busz – gondolhatják a rosszmájú futballszurkolók. José Mourinho sokat kritizált, de (ha tetszik, ha nem) célra vezető játékfilozófiáját az alábbi képen is megcsodálhatjuk. A „kékek” már a 28. percben tíz emberrel védekeztek, előretolt csatáruk, Fernando Torres biztos nagyon élvezte a többiekkel való játszadozást.

 

A NAP RUTINJA. José Mourinho bízik rutinos, harminc év feletti játékosaiban, akik közül öten (Cech, John Terry, Ashley Cole, Lampard, Fernando Torres) a Chelsea kezdőcsapatában kaptak helyet a Vicente Calderón Stadionban rendezett találkozón.

A NAP DEBÜTÁNSA. Akárcsak a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, az ausztrál válogatottban is csereként beállva debütált Mark Schwarzer. A kapus 41 évesen és 198 naposan a BL történetének legidősebb játékosává vált, aki a csoportküzdelmek után pályára lépett. Ha a csoportkört is számításba vesszük, akkor Marco Ballotta (Lazio, 43 év, 252 nap) áll az örökranglista első helyén.

A NAP MOTORJA. Mi lett volna a vendégekkel, ha nincs Mark Schwarzer? Az angolok legaktívabb játékosának az ausztrál kapus bizonyult, aki 49-szer ért labdába és 33 passzkísérlete volt. A hőtérkép a Chelsea futballistáinak labdaérintéseit ábrázolja – a saját tizenhatosukon belül izzott a levegő.

 

A NAP ÉRDEKESSÉGE. Az európai kupák történetében 67.4 százalékos gyakorisággal az a csapat jutott tovább, amely a gól nélküli első meccsen idegenben lépett pályára. Vajon a Chelsea javítja az arányt?

A NAP TROLLJA. Az egyik labdarúgással foglalkozó Facebook-oldal szórakoztató statisztikai adattal rukkolt elő az első félidőt követően. E szerint a Chelsea tíz, az Atlético húsz százalékban birtokolta a labdát, amely a maradék játékidőben – hetven százalékban – a levegőben tartózkodott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik