BL: „A rémálom éjszakája; A PSG egy elátkozott klub” – lapszemle

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.07. 12:34
Nehezen emészti meg a francia sajtó a Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-búcsúját: a csapat 2017 után ismét úgy esett ki a nyolcaddöntőben, hogy az első mérkőzésen nagyszerűen futballozott, és előnyről várhatta a visszavágót. Ezúttal a Manchester United adott leckét, elsősorban mentálisan.

Két évvel az FC Barcelona elleni hihetetlen kupabúcsú után ismét a nyolcaddöntőben égett meg csúnyán a PSG. 2017 márciusában a hazai 4–0 után idegenben 6–1-re kapott ki a francia csapat, ezúttal azonban talán még kínosabb perceket élt át a Parc des Princes-ben. Az idegenbeli 2–0-s győzelem után ugyanis saját közönsége előtt kapott ki 3–1-re az esélytelenebb Manchester Unitedtől, és nem jutott be a legjobb nyolc közé.kapott ki 3–1-re az esélytelenebb Manchester Unitedtől, és nem jutott be a legjobb nyolc közé.

 

Az Eurosport francia nyelvű oldala földrengéshez hasonlította a párizsi kudarcot, és kegyetlen kritikával illette a PSG-t, szürreálisnak nevezve az egész helyzetet. „Egészen valószínűtlen forgatókönyv alapján esett ki a csapat, és úgy búcsúzott el az európai kupagyőzelem álmától, hogy tálcán kínálta fel a továbbjutást a Manchester Unitednek.”

A L’Équipe szerint Thilo Kehrer és Gianluigi Buffon kapitális baklövéseit Romelu Lukaku tökéletesen használta ki, ezzel a PSG gyakorlatilag önmagát verte meg.

„A rémálom éjszakáján a párizsiak ugyan technikailag uralták a mérkőzést, de megmagyarázhatatlan félelemmel a gyomrukban futballoztak. Ismét” – írta a sportnapilap.

A Le Parisien földrengéshez és balesethez hasonlította a történteket, de még ennél is messzebbre menő következtetést vont le.

„Ez egy átok! Ott volt a 2017-es barcelonai eset, itt ez a mostani trauma – mindez megerősíti, hogy a PSG egy elátkozott, fekete klub, amely képes akkor is kiesni, ha az első mérkőzésen mindent tökéletesen csinál.”

 

A Le Monde is keményen fogalmazott: „A PSG odaajándékozta a győzelmet a gyenge ellenfélnek. Ez mentális vereség!”

Az angol sajtóban a Sun és a Mirror is a párizsi diadalív francia nevével (Arc de Triomphe) alkotott szójátékot: a Marc de Triomphe utalás a győztes gólt szerző Marcus Rashford nevére.

 

A két lap egyaránt dicsérte Lukakut, kiemelve, hogy Cristiano Ronaldo 2006-os bravúrja óta a belga válogatott csatár az első manchesteri, aki három egymást követő mérkőzésen is duplázni tudott (a Crystal Palace, majd a Southampton után a PSG-nek is két gólt vágott).

A Telegraph szakírója, James Ducker a Lukaku-jelenséget járta körül „Alig néhány héttel ezelőtt még a Manchester United szurkolói is azt remélték, hogy a klub a nyáron eladja Lukakut. A sajtó is bírálta, azonban az utóbbi hetekben a kritikus hangok elcsendesedtek. Már senki senki sem mondja azt, hogy meg kell tőle válni. Éppen ellenkezőleg, ma már hősként tekintenek rá. Ez az ő estéje volt. Kevés jobb példát találni az ő esetére, hogy akkor áll fel és nyújtja a legjobb teljesítményét, amikor klubjának igazán erre van szüksége.”

Telegraph
Telegraph

 

A BBC-n a Manchester United egykori válogatott középső védője, Rio Ferdinand úgy fogalmazott, Lukaku az egyik olyan játékosa a klubnak, aki Solskjaer megérkezésével új életet kezdett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik