BL: a Barca alig fért a dobogóra, gyenge felső ág – erősorrend

B. L.B. L.
Vágólapra másolva!
2020.08.12. 10:03
null
Az alsó ág három gigásza közül kerül ki a végső győztes? (Montázs: NSO)
Szerdán megkezdődik a negyeddöntő a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ennek apropóján pedig az idény során utoljára összeszedtük egy erősorrendbe az állva maradó gárdákat. Az látszik, hogy az alsó ágat egyértelműen erősebbnek érzi szerkesztőségünk, hiszen innen három együttest is előrébb rangsorolunk, mint a felső ágon bárkit.

8. OLYMPIQUE LYON (francia) – 14 pont

A nyolcaddöntő legnagyobb meglepetését szerezték Rudi Garcia fiai, a koronavírus-járvány kitörése óta csupán egy tétmeccset játszó gárda ugyanis a hazai 1–0-s bravúrját követően Torinóban 2–1-re kapott ki a Juventustól, így idegenben szerzett több góllal továbbjutott. A Lyon számára rosszul jött a járvány, hiszen a beszüntetett francia bajnokságban ekkor csak a 7. helyen állt – a mezőny tömörségét jelzi, hogy az ötödik Nice 41 pontot szerzett, a kilencedik Monaco 40-et. A PSG a Francia Kupa megnyerésével a nizzaiakat bejuttatta az Európa-ligába, a Ligakupa-döntőben pedig az volt a kérdés, hogy a párizsiak triplázásával a Reims örülhet, vagy a Lyon győz, és övé lesz az utolsó nemzetközi kupajog. Az OL gól nélküli állás után tizenegyesekkel kikapott a PSG-től, így előbbi forgatókönyv valósult meg. Persze, a lyoniaknak van még egy esélyük, ha megnyerik a BL-t, ehhez pedig csupán a Manchester Cityt, az FC Barcelona–Bayern München meccs győztesét, illetve a másik ágról érkező döntőst kellene megverniük… A csapat szimpatizánsainak viszont rögvest itt egy fogódzó, a felek eddigi egyetlen párharcában, a 2018–2019-es csoportkörben a Lyon idegenben 2–1-re nyert, otthon pedig 2–2-re végzett riválisával, így még veretlen vele szemben!

7. RB LEIPZIG (német) – 36 pont

Van még magyar játékos a BL végjátékában! Sőt, kettő is, hiszen Gulácsi Péter és Willi Orbán is az együttest erősíti, utóbbi a térdsérülését követően a hosszú rehabilitáció után immár ismét teljesen egészséges. Szükség is lesz a válogatott két kulcsemberének kiemelkedő játékára, hiszen az ellenfél az Atlético Madrid, amely a címvédő Liverpoolt búcsúztatta hosszabbítás után az Anfielden, és amely 49 tétmérkőzésen csupán 38 gólt engedélyezett az ellenfeleknek (ebből Jan Oblak 48/36-tal áll), így az biztosnak látszik, hogy túl sok hiba nem férhet bele a lipcseieknek hátul. Óriási kiesés Timo Werner távozása, a Chelsea-hez igazoló támadó 34 gólt (és 13 gólpasszt) jegyzett az idényben, a második Marcel Sabitzer 16-tal áll, rajtuk kívül már csak Emil Forsberg és Patrik Schick (10) szerzett öt gólnál többet! Így pedig muszáj visszakanyarodnunk az alapvetéshez: ha a lipcseiek tovább akarnak jutni, minden bizonnyal szükség lesz a remekül záró hátsó reteszre.

Gulácsi Péteréknek nagyon figyelniük kell hátul, mert az Atlético védelmét feltörni rendkívül nehéz lesz (Fotó: AFP)
Gulácsi Péteréknek nagyon figyelniük kell hátul, mert az Atlético védelmét feltörni rendkívül nehéz lesz (Fotó: AFP)



6. ATALANTA (olasz) – 39 pont

Gian Piero Gasperini együttese már egy évvel korábban is felhívta magára a figyelmet, amikor a Serie A legjobb góltermését (77) felmutatva dobogós lett, erre pedig még egy lapáttal rátett, ebben az idényben ugyanis 98-szor volt eredményes az olasz élvonalban! A lehengerlő támadójáték a BL-ben eleinte nem mutatkozott meg, három meccs után pont nélkül és 2–11-es gólkülönbség cseppet sem tűnt biztatónak. Ehhez képest a folytatásban 1–1-re végzett a Manchester Cityvel, majd a Dinamo Zagrebet (2–0) és a Sahtart (3–0) is legyőzte, a Valenciának pedig oda-vissza négyet vágott (4–1, 4–3). Európa egyik leglátványosabban játszó csapata már 115 gólnál jár az egész idényben, és ennél jobban már nem is jelezhetné, hogy nem az olaszos stílust képviseli: ebből a mennyiségből egyet sem szerzett olasz játékos!

Alaposan kivette viszont a részét a termésből Josip Ilicic (21 gól, 9 gólpassz), aki egymaga négyszer volt eredményes a Valencia idegenbeli legyőzése során. A szlovén támadó viszont nem játszik már az idényben, az utolsó hat meccsről speciális távollét miatt maradt le, a hírek szerint hazájában depresszióval küzd. Keddi beszámolók szerint a bergamói koronavírus-helyzet miatt törtek elő benne a gyermekkori traumák (egyszer emiatt már 21 évesen a visszavonuláson gondolkodott, ezekről bővebben a játékos miniportréjában írtunk, itt elolvasható!), korábban néhány helyen a meglepetésszerű hazalátogatása során tapasztalt asszonyi félrelépésről adtak hírt. Így vagy úgy, Ilicic hetek óta nincs a csapatnál, a kiválása roppant nagy érvágás az Atalanta számára.

5. ATLÉTICO MADRID (spanyol) – 57 pont

Az Atlético a Juventus elleni 0–2-ről való pontmentés után Moszkvában és a Leverkusen ellen is győzött, így kedvező helyzetből várhatta a fordított szereposztást, hogy két pofonnal később hirtelen meleg legyen a helyzet, és már csak egy ponttal előzze meg a németeket. Az utolsó körben a Lokomotiv újabb legyőzése és a Juventus ötödik sikere végül is négypontos fórt jelentett az Atléticónak a második helyért. Alaposan belehúztak a madridiak a sorsolásnál, hiszen a címvédő (és akkor már gyakorlatilag, azóta pedig papíron is angol bajnok) Liverpoolt kapták, de hiába volt az angoloknál kétszer annyit a labda (33:67%), a 4. perben született Saúl-gól eldöntötte az első felvonást.

A visszavágón Georginio Wijnaldum találata hosszabbítást ért, amelyben Roberto Firmino gyorsan előnyhöz juttatta a Poolt, de Diego Simeone gárdája elképesztő lelkierőről tett tanúbizonyságot, és az Anfield közönsége előtt háromszor is betalált a lefújás előtt! Az együttes remek védekezéséről már fentebb tettünk említést (49 meccsen 38 kapott gól), a támadók viszont ennyire már nem brillíroztak, csupán 68-szor találtak be, és egyedül Álvaro Morata (16) jutott nyolc gól fölé.

4. PARIS SAINT-GERMAIN (francia) – 73 pont

A Lyonnal ellentétben a PSG bajnoki helyezésével kapcsolatban semmi vita sem volt, a párizsiak egy meccsel kevesebbet játszva is 12 ponttal vezettek a Ligue 1 berekesztésekor, így aranyérmük jogosságához aligha férhet kétség. Mint fentebb említettük, ehhez még hozzájött a Francia Kupa és a Ligakupa megnyerése is, így Neymarék már hazai triplánál járnak, és talán még sohasem tapasztalt jó esélyük mutatkozik a BL-döntő elérésére. A jelenlegi kiírást remekül kezdte Thomas Tuchel együttese, hiszen Neymar és Kylian Mbappé hiányában is 3–0-ra megverte a Real Madridot, és bár a „visszavágón” Karim Benzema duplájával a királyi gárda már két találattal is vezetett, 2–2-re mentette a meccset a PSG, amely így veretlenül, öt győzelemmel és egy döntetlennel jutott tovább a csoportból. A Dortmund elleni nyolcaddöntő első felvonásán még élt az Erling Haaland-mágia (2–1), de a mindkét meccsen eredményes brazil sztár vezérletével a PSG otthon megfordította a párharcot (2–0). Nem könnyíti Lőw Zsolték helyzetét, hogy Mbappé a július 25-i kupadöntőn megsérült, és noha vasárnap újra a csapattal edzhetett már, aligha kaphat teljes terhelést az Atalanta ellen. Ehhez jön még hozzá, hogy Ángel Di María eltiltás, Marco Verratti pedig vádlisérülés miatt dőlt ki a párizsiaktól.

Lionel Messiék formája elmarad a fő esélyesekétől – de amíg az argentin játszik, bármi megtörténhet (Fotó: AFP)
Lionel Messiék formája elmarad a fő esélyesekétől – de amíg az argentin játszik, bármi megtörténhet (Fotó: AFP)



3. FC BARCELONA (spanyol) – 76 pont

Három dolog biztos az életben: a halál, az adó és az, hogy a Barcelona bejut a BL-negyeddöntőbe. A katalánok sorozatban a 13.(!) alkalommal kerültek be Európa legjobb nyolc csapata közé, ezzel egyrészt már 18-nál járnak az BL-ben, amivel a Bayern Münchennel karöltve éllovasok, másrészt öttel verik a második leghosszabb szériát (Real Madrid, 8 – 2010/2011–2017/2018). Az újrakezdés óta lejátszott 12 ütközetből nyolcat megnyert a csapat, de a három döntetlen és egy vereség már túl soknak bizonyult a bajnoki versenyfutásban, amelyben így a hátrányból induló Real Madrid lett a nyertes. A Napoli ellen otthon azért nyerni tudott a Barcelona, így igazolta a nyitó tételt, de most lényegesen nehezebb feladat vár a halálcsoportból (Dortmund, Inter, Slavia Praha) könnyedén továbbjutó Lionel Messiékre. A Bayern amúgy sem jó előjel a katalánok számára, az eddigi 10 egymás elleni meccsükből csak kettőt tudtak megnyerni két döntetlen mellett, ehhez képest a 14–18-as gólkülönbség nem is rossz. A katalán Sport szerint a müncheniek ellen 4–4–2-es felállással próbálkozik majd Quique Setién, aminek Antoine Griezmann ihatja meg a levét.

SZAVAZÁS

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligáját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

2. MANCHESTER CITY (angol) – 98 pont

Ha az Atléticónál kritizáltuk, itt dicsérnünk kell a támadókat, hiszen az angol csapat a topligák legeredményesebb gárdájaként zárt (102-szer voltak eredményesek a manchesteriek a PL-ben, igaz, négy meccsel többet játszottak, mint a 100-ig jutó Bayern a Bundesligában). Ráadásul hátul sem teljesített rosszul, hiszen a 35 beengedett gólnál csak a liverpooli védelem (33) volt jobb, ehhez képest kifejezetten sokkoló, hogy kilenc vereség tűnik fel a csapat neve mellett, így pedig nem lehetett esély a szenzációsan kezdő Mersey-partiak ellen. A BL viszont más terep, ráadásul Pep Guardioláék kaptak egy nagy löketet a nemzetközi Sportdöntőbíróságtól, amely helyt adott a fellebbezésüknek, így nem zárták ki őket a következő két nemzetközi kupaidényből.

A csoportkör nem jelentett gondot az együttesnek, 14 ponttal és 16–4-es gólkülönbséggel fölényesen végzett az élen, a második Atalanta hét egységig jutott. A nyolcaddöntőben a rekordbajnok Real Madrid érkezett, és nem is kezdett rosszul, Isco góljával ugyanis a 78. percig vezetett a Bernabéuban, csakhogy Gabriel Jesus gólja és Kevin De Bruyne büntetője manchesteri sikert eredményezett, a Sergio Ramost elveszítő Real pedig két óriási Raphaël Varane-hiba miatt a visszavágón is alulmaradt 2–1-re. A bajnokságot öt sikerrel (és 21–1-es gólkülönbséggel) záró együttesben Raheem Sterling (31 gól, kilenc gólpassz), Gabriel Jesus (23+14), Sergio Agüero (23+4), Kevin De Bruyne (15+23) és Rijad Mahrez (13+16) is eljutott legalább 25 kanadai pontig, de mögöttük ott tolong még ettől nem sokkal lemaradva Bernardo Silva (8+10), Phil Foden (8+9) és David Silva (6+11) is, így itt nem lehet arról beszélni, hogy elég csupán egy játékost kivenni a csapatból, hogy megakadjon a gépezet. Agüero játéka térdsérülés miatt kétséges, de a továbbjutást azért nélküle is illene kiharcolnia a Citynek.

1. BAYERN MÜNCHEN (német) – 111 pont

Nem állíthatjuk, hogy könnyű lenne a Bayern menetrendje, hiszen erősorrendünk dobogósain kellene átverekednie magát – és ezzel még mindig csak a döntőbe jutna. Ugyanakkor Hansi Flick együttese olyan formában várja a portugáliai nyolcas döntőt, amire nehéz szavakat találni. A müncheni együttes legutóbb 2019. december 7-én, a Borussia Mönchengladbach otthonában szenvedett vereséget, az azóta lejátszott 27 tétmeccsből 26(!) siker mellett csak az RB Leipzig elleni 0–0 rontja el a tökéletes sormintát. A bajorok ebben a szakaszban 86-szor találtak be (3.19/meccs), és csupán 20 gólt kaptak (0.74/meccs). A Chelsea elleni nyolcaddöntőt már Londonban eldöntötték (0–3), és a visszavágón ugyancsak hárommal nyertek (4–1), Robert Lewandowski pedig 44 tétmeccsen 53-szor volt már eredményes, csak a BL-ben 7/13 a mutatója!

Robert Lewandowski ebben az idényben egy szinttel mindenki felett helyezkedik el (Fotó: AFP)
Robert Lewandowski ebben az idényben egy szinttel mindenki felett helyezkedik el (Fotó: AFP)

A NYOLCCSAPATOS TORNA (LISSZABON) PÁROSÍTÁSA
NEGYEDDÖNTŐ
Augusztus 12. (helyszín: Estádio da Luz)

21.00: Atalanta (olasz)–Paris Saint-Germain (francia) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

Augusztus 13. (Estádio José Alvalade)
21.00:
RB Leipzig (német)–Atlético Madrid (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Augusztus 14. (Estádio da Luz)
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Augusztus 15. (Estádio José Alvalade)
21.00:
Manchester City (angol)–Olympique Lyon (francia) (Tv: Spíler2) – élőben az NSO-n!

ELŐDÖNTŐ
Augusztus 18. (Estádio da Luz)

21.00: RB Leipzig (német)/Atlético Madrid (spanyol)–Atalanta (olasz)/Paris Saint-Germain (francia) – élőben az NSO-n!

Augusztus 19. (Estádio José Alvalade)
21.00:
Manchester City (angol)/Olympique Lyon (francia)–FC Barcelona (spanyol)/Bayern München (német) – élőben az NSO-n!

DÖNTŐ
Augusztus 23., 21.00 (Estádio da Luz)
– élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik