A Tallinn miatt sötét ló a Debrecen Bázelben

Vágólapra másolva!
2010.07.27. 10:17
null
Bázelben Alexander Freitől várják a gólokat (Fotó: Action Images)
Svájcban egyértelműen azt várják az FC Baseltől, hogy bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A svájci élvonal címvédőjének ehhez először a Debrecent kell búcsúztatnia, és bár Bázelben tisztelik a magyar bajnokot, legyőzhető ellenfélnek tartják. Még úgy is, hogy a Levadia Tallinn miatt nem igazán tudják, mekkora játékerőt képvisel a Loki...

A Debrecenhez hasonlóan Bajnokok Ligája-selejtezőbeli ellenfele, az FC Basel is ma érkezik meg Budapestre. A svájci bajnok este hat órakor tart edzést a szerdai mérkőzés helyszínén, a Szusza Ferenc Stadionban.

AFRIKAI CSATA
 

Várhatóan nagy csatát vív majd egymással a holnapi meccsen a DVSC támadója, a kameruni Yannick és a bázeliek jobbhátvédje, a ghánai Samuel Inkoom. A svájciak védőjére emlékezhetnek a magyar futballbarátok is, hiszen ott volt a tavalyi U20-as világbajnokságon aranyérmet szerző válogatottban, és a nyári dél-afrikai tornán a nagyok között is szerepet kapott: az Egyesült Államok elleni nyolcaddöntőben, illetve az Uruguay elleni negyeddöntőben egyaránt pályára lépett, mindkétszer kezdőként.

Ami a bázeli elvárásokat és reményeket illeti, a Basler Zeitung munkatársa a Nemzeti Sport Online kérdésére elárulta, bár Svájcban tisztelik a Debrecent, de azt várják a csapattól, hogy bejusson a Bajnokok Ligája csoportkörébe – minden más eredmény óriási csalódást jelentene az alpesi országban.

„Ami az FCB költségvetését illeti, körülbelül tízszerese a magyar bajnokénak, jelenleg 20 millió euró körüli összegből gazdálkodik a klub – de ez csak az első csapatra és az utánpótlásra fordított összeget jelenti. Pár évvel ezelőtt, amikor a Basel a BL csoportkörében szerepelt, ennél is nagyobb, 40 millió eurós költségvetésből gazdálkodott" – adott betekintést a DVSC ellenfelének anyagi hátterébe Dominic Willimann.

Bázelben egyértelműen a svájci válogatott Alexander Freitől várják a gólokat – tegyük hozzá, teljes joggal. A 31 éves támadó – aki a világbajnokság előtt megsérült, majd dél-afrikai gyenge teljesítménye miatt összeveszett a svájci sajtóval – nagyszerű formában kezdte az idényt: az eddigi két bajnoki mérkőzésen három gólt szerzett.

Ugyanakkor érzékeny veszteség, hogy ékpárja, a szintén válogatott Marco Streller sérüléssel bajlódik, és emiatt nem léphet pályára a holnapi mérkőzésen. A Basel alapcsapatából rajta kívül Gilles Yapi Yapo hiányzik majd, az elefántcsontparti középpályás eltiltás miatt nem bevethető, őt várhatóan a svájci utánpótlás-válogatott Cabral pótolja. Érdekesség, hogy Yapi Yapo ismerheti már a DVSC-t, hiszen korábban a Young Boys futballistája volt – a berni együttes két éve 7–3-as összesítéssel búcsúztatta a Lokit az UEFA-kupa második selejtezőkörében.

Most a bázeliek nem reménykednek hasonló kiütésben, noha hozzá kell tenni, némileg sötét ló számukra a hajdúsági együttes.

„Nehéz pontosan megmondani, hogy milyen játékerőt képvisel a Debrecen, ugyanis a magyar bajnok előző selejtezőbeli riválisa, a Levadia Tallinn eléggé gyenge ellenfél volt. Persze nem szabad elfelejteni, hogy tavaly a csoportkörben szerepelt a DVSC" – mondta Thorsten Fink, a Bayern München korábbi Bajnokok Ligája-győztes játékosa, a Basel vezetőedzője.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik