A Real és a Barca is utat mutat a Bayernnek

Vágólapra másolva!
2012.05.18. 13:21
null
A Barcelona hazai pályán nyerte meg a KEK-et 1982-ben
Címkék
Szombaton a Bayern München hazai környezetben mérkőzik meg a Bajnokok Ligája trófeájáért a Chelsea ellen. Az európai labdarúgó kupák történetében eddig hat alkalommal fordult elő, hogy a döntő egyik résztvevője egyben házigazdája is volt a finálénak. Ezek közül négyszer a hazai pályán játszó csapat nyert, és csak kétszer a vendég együttes. Összeállításunkban felidézzük az eddigi hat döntőt.

BEK, 1956–1957, Madrid, Santiago Bernabéu: Real Madrid–Fiorentina 2:0

Az elődöntők során a Real Madrid 3:1-re legyőzte a Manchester Unitedet az első meccsen Madridban, míg a visszavágó 2:2 lett. A Fiorentina a Crvena zvezdát múlta felül úgy, hogy az első, belgrádi találkozón megszerzett egygólos előnyét 0:0-val őrizte meg a visszavágón.

A döntő csak a második félidőben dőlt el. A Real hat perc alatt kettőt vágott (Di Stéfano és Gento révén), az olaszok erre nem tudtak válaszolni, így a 124 ezer néző előtt lejátszott meccs végén a madridiak örülhettek. Érdekesség, hogy a találkozót Leo Horn vezette, aki az 1953-as angol–magyart (3:6).

BEK, 1964–1965, Milánó: Internazionale–Benfica 1:0

A Benfica a Győri Vasas ETO legyőzésével jutott be a döntőbe, viszonylag simán, 5:0-s összesítéssel, míg az Internazionalénak sokkal nehezebb dolga volt a Liverpoollal (4:3).

A fináléban a Helenio Herrera vezette Inter 1:0-val hódította el a BEK-serleget a brazil Jair találatával.

KEK, 1981–1982, Barcelona, Camp Nou: FC Barcelona–Standard Liége 2–1

Izgalmas döntő volt. A belgák szerezték meg a vezetést, méghozzá elég korán: a 8. percben, Vandersmissen révén. A Barca az első félidő hosszabbításában egyenlített, majd a 63. percben Quini találatával a győzelmet is megszerezte.

BEK, 1983–1984, Róma, Olimpiai Stadion: AS Roma–Liverpool 1–1, 11-esekkel 2–4

Az egyetlen, tizenegyesekkel eldőlt finálé a mostani összeállításunkban. Egy-egy gól született a rendes játékidőben, a hosszabbításban egy sem. A tizenegyesek első párja után még a Roma állt jobban, de aztán az olaszok kétszer hibáztak, az angolok viszont egyszer sem, így első alkalommal az európai kupák történetében a hazai pályán játszó csapat vereséget szenvedett.

UEFA-kupa, 2001–2002, Rotterdam: Feyenoord–Borussia Dortmund 3–2

A hollandok jól kihasználták a hazai pálya adta lehetőségeket. A Feyenoord az első félidőben kétgólos vezetésre tett szert, és bár a németek a fordulás után rögtön szépítettek, az 50. percben Tomasson ismét kettőre növelte az előnyt. Koller révén még 3–2-re felzárkózott a Dortmund, de az egyenlítés már nem jött össze.

UEFA-kupa, 2004–2005, Lisszabon, Estádio José Alvalade: Sporting–CSZKA Moszkva 1–3

A másik döntő, amelyen nem hozott szerencsét a hazai pálya. Pedig a portugálok szerezték meg a vezetést, amit egészen a második félidő 56. percéig megőriztek. Akkor azonban beindult az orosz henger, a moszkvaiak 19 perc alatt lőttek három gólt, és megnyerték az UEFA-kupát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik