A BBC leblokkolt, a Real mégis kiütéssel nyert - de miért?

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.05.25. 18:31
null
Ketten a madridi BBC-ből: Gareth Bale és Cristiano Ronaldo (Fotó: Reuters)
A Real Madrid a BL-döntőben sokáig csak szenvedett az Atlético Madrid ellen. Hiába játszott nagy fölényben, ezt a 93. percig nem tudta gólra váltani. A hosszabbításban viszont hengerelt. Mi történt? Miért kellett a ráadásig várni arra, hogy beinduljon a Real-henger? Miben mutatkozott a legnagyobb különbség a csapatok között? A válaszokat az InStat Football és az UEFA hivatalos statisztikáinak segítségével keressük.  

EGY MUTATÓT LESZÁMÍTVA MINDENBEN JOBB VOLT A REAL – DE HOVA TŰNT A RENDES JÁTÉKIDŐBEN A „BBC”?

KAPURA LÖVÉSEK

Real Madrid Atlético Madrid
1. félidő: 3lövés/2 kaput eltaláló
4/2
2. félidő: 10/3 3/2
Hosszabbítás: 8/7 3/2
Összesen: 21/12 10/6
Forrás: uefa.com

A labdarúgó Bajnokok Ligája teljes statisztikai mutatói kissé csalóka képet festenek a találkozóról, hiszen a hosszabbításban nagyon eltolódtak az arányok a 90 perc alatt kialakultakhoz képest. A ráadásban ugrott meg például jelentősen a Real Madrid kapura lövéseinek száma. 90 perc alatt a Real 13-szor lőtt kapura, az Atlético hétszer, a hosszabbítás végére viszont már 21–10-es volt ez a mutató. Ezzel együtt a kaput eltaláló kísérletek száma is nagyon megugrott a hosszabbítás alatt (90 perc után 5–4, 120 után 12–6 a Real javára).

Ezzel természetesen összefügg, hogy a 120 perc végére a Real majd’ 40-nel több támadást vezetett, mint városi riválisa (147–109 a királyiak javára). A legtöbb akcióban a meccsen a találkozó legjobbjának is megválasztott Ángel Di María vett részt, 90-szer, de csak öttel maradt el tőle az ezen mutatóban védő létére második, a Real egyenlítő gólját szerző, Sergio Ramos (85). Ellenben a rettegett Real-támadóhármas, a BBC tagjai – Bale (43), Benzema (27), Cristiano Ronaldo (68) – jócskán elmaradtak tőlük. Ugyanúgy, ahogy az Atlético legtöbb támadásban részt vevő játékosa, Gabi (72). A BBC gyenge játékának adaléka az is, hogy a nagy hármas összesen 13-szor vette célba a kaput, és csak négyszer találta el (Benzema 0/0, Bale 4/1, C. Ronaldo 9/3).

Forrás: InStat Football
Forrás: InStat Football

Nagy a különbség a két csapat között az összes játékba avatkozás tekintetében is. A minden egyes, a labda megjátszására, megtartására irányuló mozzanatot összegző statisztika (TTM) szerint a Real 1323 játékba avatkozásából 993 (75 százalék) volt sikeres, az Atléticónál 999-ből 675 (68 százalék).

Forrás: InStat Football
Forrás: InStat Football

A 66 percnyi tiszta játékidőből a Realnál 39, az Atléticónál 27 percet volt a labda (59–41 százalék). Ez idő alatt Cristiano Ronaldóék 793 alkalommal passzoltak, ebből 659-szer sikeresen (83 százalék). A másik oldalon ez a szám 486/356 (73 százalék).

Egyetlen fontos mutató van, amelyben 120 perc során is az Atlético volt a jobb, igaz, minimális különbséggel, méghozzá a megnyert párharcok számában. A 246 párharcból 124-et nyert meg a vesztes csapat, míg a győztes 122-t. Ebben a mutatóban az Atlético Madridból kiemelkedett a gólt is szerző uruguayi védő, Diego Godín, aki 22 párharcából 17-et megnyert (77 százalék). Nála jobb mutatót ebben a kategóriában a mezőnyjátékosok közül csak a Real bekkje, Raphaël Varane produkált, 15/14-gyel (93 százalék). Godín teljesítményének értékét növeli, hogy csapatából ő vette a legtöbbször célba az ellenfél kapuját, és háromból háromszor el is találta a kaput.

Az Atlético Madrid játékosainak statisztikái – A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Az Atlético Madrid játékosainak statisztikái – A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A megnyert párharcok száma magyarázatot ad arra – csakúgy, mint a már említett visszafogottabb aktivitás a Real támadóhármasától, a BBC-től –, hogy miért nem tudott nyerni a Real már a rendes játékidőben, illetve arra is, hogy a 90 perc során miért csak egyszer kerültek tisztán szembe Thibaut Courtois kapussal a királyiak, még az első félidőben, amikor Thiago eladott labdájával Gareth Bale lépett ki és lőtt végül a kapu mellé. A többi Real-helyzet szélről belőtt labdákból és átlövési kísérletekből alakult ki, ezt leszámítva ziccere nem is volt a későbbi BL-győztesnek a rendes játékidőben. Ugyanakkor tegyük gyorsan hozzá, hogy az Atléticónak sem. Sőt, David Villáéknak a gólon kívül, amit elsősorban a rosszul kimozduló Iker Casillasnak köszönhettek, egyáltalán nem volt gólhelyzetük a 90 perc során.

A Real Madrid játékosainak statisztikái – A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A Real Madrid játékosainak statisztikái – A TELJES MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

A HOSSZABBÍTÁSBAN NÉGY KILOMÉTERREL FUTOTT TÖBBET A REAL – EZ DÖNTŐ VOLT

A fentiekből egyenesen következik, hogy a Real Madrid minden kétséget kizáróan megérdemelte a BL-győzelmet. Adódik azonban a kérdés, miért kellett erre 120 percet várni?

Azért, mert a Real a már a 90 perc során is megmutatkozó mezőnyfölényét a rendes játékidőben még nem tudta ziccerekre váltani az időnként világklasszisok módjára védekező Atlético-védőkkel szemben. Ez a védelem azonban fokozatosan elfáradt, nemcsak fizikailag, hanem fejben is, a helyzetét nehezítette, hogy Diego Costa korai cseréje miatt tulajdonképpen eggyel kevesebb frissítési lehetősége volt a vesztes vezetőedzőnek, Diego Simeonénak. Ez vezetett ahhoz, hogy a Real egyenlítő gólja előtt a szögletnél Ramos üresen maradhatott, illetve, hogy a ráadás második félidejében már futószalagon jöttek a Real-helyzetek.

Az Atlético elfáradása statisztikailag az UEFA futómennyiség-adataiból szűrhető le, íme, a mért értékek a mérkőzés különböző szakaszaiban:

– 1. félidő: a Real Madrid 55.12 km-t tett meg, az Atlético 57.64 km-t
– 2. félidő: a Real Madrid 56.41 km-t, az Atlético 57.70 km-t
– hosszabbítás: a Real 36.31 km-t, az Atlético 32.71 km-t
– összesen: Real: 147.84 km, Atlético: 148 km

A számokból kiolvasható, hogy az első és második félidőben összesen a Real játékosai 3.81 km-rel teljesítettek kevesebbet, mint az atléticósok. Ez nem meglepő, hiszen normál esetben az a csapat fut többet, amelynél kevesebbet van a labda. Igazán nagy különbségről két csapat között játékban éppen akkor beszélhetünk, amikor a labdát többet birtokló csapat többet is fut a másiknál, hiszen ez azt jelenti, hogy a labdát kergetők már nem tudják felvenni a versenyt, rendre lemaradnak az ellenfelekről. A hosszabbításban éppen ez történt: a Real harminc perc alatt majd’ négy kilométert (3.6) vert az Atléticóra, és ezzel minimálisra faragta le (0.16 km-re) a 90 perc után a megtett méterekben még mutatkozó jelentősebb, 3.81 km-es hátrányát.

Végül a futásmennyiség terén még egy figyelemre méltó adat, ami egyrészt következik az előzőekből, másrészt a végére kiütésessé váló Real-siker további oka.

A királyiak az első félidőben 16-tal (29–13), a másodikban 25-tel (40–15), a hosszabbításban 17-tel (24–7), összesen pedig 58-cal (93–35) futottak be többször az ellenfél támadóharmadába, mint a „matracosok”. A nagy számok törvénye pedig a végére nagy győzelmet eredményezett.

BAJNOKOK LIGÁJA, DÖNTŐ
REAL MADRID (spanyol)–ATLÉTICO MADRID (spanyol) 4–1 (0–1, 1–1, 1–1) – hosszabbítás után
Lisszabon,
Estádio da Luz, 60 976 néző. Vezette: Kuipers (holland)
REAL MADRID:
Casillas – Carvajal, Varane, S. Ramos, F. Coentrao (Marcelo, 59.) – Modric, Khedira (Isco, 59.), Di María – Bale, Cristiano Ronaldo – Benzema (Morata, 79.). Vezetődző: Carlo Ancelotti
ATLÉTICO MADRID: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Filipe Luís (Alderweireld, 83.) – Gabi, Tiago – Raúl García (Sosa, 66.), Koke – D. Villa, Diego Costa (Adrián López, 9.). Vezetődző: Diego Simeone
Gólszerzők: S. Ramos (90+3.), Bale (110.), Marcelo (118.), C. Ronaldo (120. – 11-esből), ill. Godín (36.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik