BL: két mellőzött sztár oldhatja meg a Bayern problémáit

SALIGA NORBERTSALIGA NORBERT
Vágólapra másolva!
2024.02.14. 10:14
Matthijs de Ligt (balra) és Thomas Müller (jobbra) sem alapember jelenleg a Bayern Münchennél, pedig a tapasztalatuk talán segítene kihúzni a csapatot a kátyúból (Fotó: Imago Images)
Thomas Tuchel vezetőedző érthetetlen döntéseket hoz a Bayern kispadján, állását valószínűleg csak a Bajnokok Ligája-győzelem menthetné meg – Matthijs de Ligt és Thomas Müller lehet a két nyerőembere.

Jószerével lemosta a pályáról a Bayer Leverkusen a Bayern Münchent a Bundesliga hétvégi fordulójának csúcsrangadóján (3–0). A feltörekvő kihívó hihetetlen fölényét jól mutatja, hogy több gólt szerzett (3), mint amennyi kaput eltaláló lövése volt a címvédőnek (1).

 

Fejétől bűzlik a hal, tartja a mondás, az indiszponált bajor játék elsősorban Thomas Tuchel vezetőedző taktikai baklövéseire vezethető vissza. A Leverkusen elleni katasztrofális produkció után a német média egy korábbi Bayern-edzővel, Josep Guardiolával állította párhuzamba az ötvenéves német szakembert, nem éppen hízelgő módon. A katalán szakvezető a sorsdöntő mérkőzéseken rendre a megszokottól eltérő játékrendszert és felállást alkalmazott – felemás sikerrel. A cinikusok szemében ez volt az ő „Guardiola-pillanata”: egy túlgondolt, mégis hibás kísérlet, hogy különlegeset alkosson egy fontos meccsen. A dacos Tuchel a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón azt mondta, ha tehetné, újra ugyanazt a védőhármast választaná. Védekezésében látható volt a logikus alkalmazkodás a Leverkusen szárnyvédős formációjához, és nem lehet tudni, hogy ez a Bayern jobban játszott volna-e a szokásos felállásában. Egy biztos: az edző tizenkilencre lapot húzott, és veszített.

Matthijs de Ligt mellőzése mindenesetre védhetetlen döntés. Hogy Tuchel miért részesítette előnyben a sokat bizonytalankodó Dayot Upamecanót (aki éppen sérülésből tért vissza), Kim Min Dzsét (aki néhány napja még az Ázsia-kupán játszott) és Eric Diert (aki hónapokig a Tottenham kispadját koptatta) a csapat legjobb képességű középhátvédjével szemben, rejtély. A 24 éves holland védő mindamellett továbbra is elszánt, s várja a Lazio elleni BL-nyolcaddöntős párharc első, olaszországi felvonását.
„Hatalmas motiváló ereje van a BL-nek − mondta a Bildnek a szerdai összecsapás előtt Matthijs de Ligt. – A Lazio rapszodikusan teljesít, de erre a meccsre biztosan felszívja magát, minden tekintetben megfelelően fel kell készülnünk. Ismerem az együttes edzőjét, Maurizio Sarrit, hiszen annak idején együtt dolgoztam vele a Juventusnál, nagyszerű stratéga, a csapataira jellemző a lendületes játék. Nagyon nehéz mérkőzésre számítok.

A bajoroknál Thomas Müller lehet a nyerőember. A 34 esztendős, sajátos játékstílusú támadó kevéssé illik Thomas Tuchel futballtervébe (idénybeli 25 tétmeccsén átlagban negyven percet sem volt pályán a világbajnok labdarúgó), de most akkora nyomás nehezedik a trénerre, hogy előhúzhatja a kalapból a klubikont, akit mindig is a határtalan önbizalom és a törhetetlen akarat jellemzett − talán éppen ez hiányzik most a csapatból, amely ugye elveszítette a német Szuperkupa-mérkőzést, kiesett a Német Kupából és csak második a bajnokságban...

 

Habár a bajorok rég nem látott gödörben vannak – a Német Kupából már novemberben kiestek óriási meglepetésre a harmadosztályú Saarbrücken ellen, a Bundesligában pedig a Leverkusen elleni hétvégi blama (0–3) után már ötpontos a hátrányuk –, a rómaiak vezetőedzője, Maurizio Sarri szerint továbbra sem Lazio a párosítás esélyese.

„Abszolút klasszis csapat ellen játszunk, a Bayern az egyik legerősebb a világon. Rendkívül nehéz meccsek előtt állunk, a továbbjutásunk csodaszámba menne” – fogalmazott a 65 éves olasz szakvezető. Az olaszok sikerének kulcsa a csapatkapitány Ciro Immobile lehet. A Cagliari elleni szombati nyertes bajnokin (3–1) a 33 éves támadó megszerezte a 200. gólját a Seria A-ban, ezzel igen illusztris társasághoz csatlakozott: mindössze a nyolcadik játékos, aki elérte az olasz első osztályban ezt az álomhatárt.

„A továbbjutásunk csodaszámba menne” – Maurizio Sarri

BAJNOKOK LIGÁJA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK
21.00: Lazio (olasz)–Bayern München (német) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Paris Saint-Germain (francia)–Real Sociedad (spanyol) (Tv: Sport1) – élőben az NSO-n! 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik