Lóránt Gyulára emlékeztek a Bayern München meccsén

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2023.11.09. 14:35
null
<a href="https://www.nemzetisport.hu/galeria/lorant-gyulara-emlekeztek-a-bayern-munchen-meccsen-7415" target="_blank">Balról: Szöllősi György, Lomniczi Zoltán, Jan-Christian Dreesen, Básthy Béla és Tordai-Lejkó Gábor<br />A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK </a>
A legmagasabb szinten, Jan-Christian Dreesen vezérigazgató révén, az Allianz Aréna elnöki páholyában fogadta Kőszeg város küldöttségét az FC Bayern szerdán Münchenben a Lóránt 100 emlékév alkalmából. A delegáció a klub mai magyar szakemberével, Lőw Zsolttal is találkozott.

A Bayern–Galatasaray Bajnokok Ligája-csoportmérkőzés (2–1) előtt adta át Básthy Béla, Kőszeg polgármestere a bajor klub elöljárójának azt a díszoklevelet, amely az idén 100 esztendeje született Lóránt Gyula müncheni szerepvállalására emlékezik.

A legendás magyar labdarúgó, az Aranycsapat olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes egykori középhátvédje 1963-ban emigrált a kommunista Magyarországról Nyugat-Németországba, ahol a Bundesliga első évtizedeinek egyik legjelentősebb edzőegyénisége lett. Nyolc német klubnál dolgozott, köztük olyan világhírű egyesületeknél, mint az Eintracht Frankfurt, az 1. FC Kaiserslautern, a Schalke vagy éppen a Bayern München, amelynek az 1977–1978-as idényben (a klubbal BEK-döntős Csernai Pál időszaka előtt) volt a szakvezetője.

Lóránt Gyula szülővárosának küldöttsége a centenáriumi „Lóránt 100” emlékév alkalmából ezeket az állomáshelyeket látogatja végig, hogy egykori klubjaival együtt tisztelegjen a magyar és a német labdarúgás legendás egyéniségének emléke előtt.

A mérkőzés másnapján Lőw Zsolttal találkoztak az emléktúra résztvevői
A mérkőzés másnapján Lőw Zsolttal találkoztak az emléktúra résztvevői

A túra keretében szerdán a Bayern München múzeumában és BL-meccsén járt a delegáció, amelynek tagja volt Buzánszky Jenő, az Aranycsapat jobbhátvédjének fia, Lomnici Zoltán alkotmánybíró, az Aranycsapat Testület elnöke, Neudl Gábor, a kőszegi Lóránt FC elnöke és Szöllősi György, lapunk főszerkesztője, a Puskás-ügyek nagykövete is.

Az Allianz Aréna elnöki páholyában lebonyolított oklevélátadáson, amelyen a bajor klubot Jan-Christian Dreesen vezérigazgató képviselte, részt vett az eseményt előkészítő Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja és Uli Hoeness, az FCB tiszteletbeli elnöke is. A mérkőzés másnapján Lőw Zsolttal, a Bayern mai magyar edzőjével, Thomas Tuchel vezetőedző első számú segítőjével találkoztak az emléktúra résztvevői, majd továbbindultak Kaiserslauternbe és Offenbachba, utóbbi Kőszeg testvérvárosa és Lóránt egykori állomáshelye is.

A magyar futballsztár és edző Görögországban a PAOK Szaloniki szakvezetőjeként, mérkőzés közben kapott szívrohamot és halt meg 1981-ben, majd Németországban temették el. 2011-ben tértek haza a hamvai szülővárosába, Kőszegre, ahol sporttelep, futballklub és utca is viseli a nevét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik