Oda-vissza győzelem! A Dortmund esélyt sem hagyott a Newcastle-nak

R. Gy.R. Gy.
Vágólapra másolva!
2023.11.07. 18:34
null
Adeyemi (sárgában) sokszor megforgatta az angol védőket (fotó: AFP)
A Bajnokok Ligája F-csoportjában a német Dortmund az angol Newcastle csapatát fogadta, és végig agilisabb, jobb játékkal kétgólos győzelmet aratott. Ezzel a győzelemmel a fekete-sárgák nagy lépést tettek a továbbjutás felé.

 

BAJNOKOK LIGÁJA
CSOPORTKÖR, 4. FORDULÓ
F-CSOPORT

Borussia Dortmund (német)–Newcastle United (angol) 2–0(1–0)
Dortmund,Signal Iduna Park,81 365néző.Vezette:Alejandro Hernández (spanyol)
Dortmund:Kobel – Süle, Hummels, N. Schlotterbeck, Ryerson – Sabitzer, F. Nmecha, Özcan – Adeyemi (Reus, 80.), Brandt – Füllkrug (Moukoko, 87.).Vezetőedző:Edin Terzic
Newcastle:Pope – Trippier, Lascelles, Schär, Hall (Almirón, a szünetben) – Longstaff, B. Guimaraes, Willock (Miley, 80.) – Livramento, Wilson (Gordon, a szünetben), Joelinton.Vezetőedző:Eddie Howe
Gólszerző:Füllkrug (26.), Brandt (79.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mez lehetett az oka, hogy rá sem lehetett ismerni a Newcastle Unitedre, főleg az első húsz percben. Zöld felsőben, fehér nadrágban léptek pályára az angolok Dortmundban. A vendégek a Premier League egyik legkellemesebb meglepetését jelentik az utóbbi egy-másfél évben, ehhez képest úgy festett a társaság, mint akármelyik Bundesliga-kieső. Tizenegy emberrel védekezett a Newcastle, a labdával az első húsz percben még csak kíváncsiságból sem lépték át a felezővonalat, bántóan egyoldalúan alakult a találkozó első szakasza. A nézők csodálkozva néztek egymásra: ez ugyanaz a csapat, amely néhány napja legyőzte az Arsenalt?

Persze, azt lehetett tudni, hogy a Borussia nyert a St James' Parkban (1–0-ra), de az sokkal kiegyenlítettebb összecsapás volt. Emlékezhetünk: a Bajnokok Ligájában az angol együttes hazai pályán nagyon megverte a PSG-t (4–1), de az AC Milan otthonában éppen olyan félszeg volt, mind kedden, az első félidőben – csakis az olaszokon múlt, hogy azt a meccset nem nyerték meg. Ennyire nem megy idegenben? Rengeteg hiba a passzoknál, érzékelhető zavar, mi több, pánik időnként, egyáltalán nem volt meglepő, hogy a házigazda meg is szerezte a vezetést. El kell azonban ismerni: a szerencse is a német együttes mellé állt annál az akciónál. Egy, a jobbhátvéd helyéről elvégzett bedobást követően indult meg az eleinte semmiféle veszélyt sem ígérő támadás, amely során kétszer is elakadt a labda a védőkben, de az rendre visszakerült a németekhez, és végül Marcel Sabitzer meglepte az ellenfelet azzal, hogy hátrapassz helyett fordulásból középre lőtte a labdát – ahol pedig Niclas Füllkrug érkezett, és ballal a léc alá lőtt.

A harmincéves támadó későn érő típus: Brémában nevelkedett, megfordult Fürthben, Nürnbergben és Hannoverben, amikor 2019-ben visszakerült a Werderhez, ahol feles átlagot produkált, kilencven meccsen 45 gólt szerzett, be is került a németek vb-keretébe, Katarban játszott is, és nyáron szerződtette a Dortmund – Füllkrug első BL-gólját szerezte.

Nem volt meglepő, hogy Eddie Howe kettőt is cserélt a szünetben, érkezett Anthony Gordon és Miguel Almirón, és máris hasonlított a csapat játéka ahhoz, amelyet a Newcastle szurkolói megszokhattak. Előbb a paraguayi csatár célozta meg a kaput, de tévedett fél métert, majd Joelinton egyenlíthetett volna, de a brazil közelről a jobb sarok mellé fejelt. Azzal, hogy angol gárda támadásokat vezetett, a BVB előtt jókora területek adódtak gyors kontrákat vezetni, és bár főleg Karim Adeyemi sebességében bíztak a fekete-sárgák, a csatár indítása kellett a második gólhoz. Angol szabadrúgás után a saját tizenhatosáról szöktette Julian Brandtot, két csatárra egyetlen védő maradt a United térfelén, és a 27 éves futballista a passz helyett a lövést választotta: jól, ballal a bal alsóba helyezett.2–0

Ezzel el is dőlt a mérkőzés, a Dortmund gyorsan túltette magát a Bayern München elleni, hétvégi, hazai 0–4-en, és jelentősen megnövelte továbbjutási esélyeit.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Borussia Dortmund42113–2+17
2. Paris SG3216–4+26
3. Newcastle United41124–40 4
4. Milan3210–3–32

 

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+3. perc: Vége a meccsnek, a Dortmund győzött, és nagy lépést tett a továbbjutás felé. 2–0

90+1. perc: Livramento szinte az alapvonalról próbálta a léc alá csavarni a labdát, Kobel viszont résen volt, szögletre mentett.

90. perc: Három perc a hosszabbítás.

90. perc: Itt már aligha szerez pontot a Newcastle, hiszen jórészt az angolok térfelén zajlik a játék.

87. perc: Cserélt a Dortmund, az egyik gólszerző, Füllkrug helyére Moukoko érkezett.

81. perc: Ryerson gyenge lövését könnyen védte Pope.

80. perc: Cserélt a Dortmund és a Newcastle is, Adeyemi helyére érkezett Reus, ill. Willock helyére Miley.

79. perc: GÓÓÓÓL! KETTŐVEL VEZET A DORTMUND! Gyors kontrára indult a Dortmund, Brandt a tizenhatos közelében passzt imitált, ehelyett inkább kapura húzott, majd 10 méterről kilőtte a bal alsót. 2–0

77. perc: Brandt 12 méterről, balról ellőtte, az ötlete jó volt, viszont a kaput nem találta el.

75. perc: Létszámfölényben indult kontrára a Dortmund, az utolsó passzt viszont Lascelles menteni tudta.

71. perc: Pope leült a földre, ápolást kért, de folytatni tudta a meccset.

68. perc: Gordon szerzett többször is szerencsével labdát, majd a lövése után visszapattant rá a labda, úgy ment ki az alapvonalon túlra.

63. perc: Willock minden mindegy alapon ellőtte 15 méterről, pedig előtte állt egy védő, de jól számított, mert a lába között elment a labda, amelyet Kobel könnyen fogott.

58. perc: A partjelző nem vette észre, hogy a kapus beleért, kirúgással jöhetett a Newcastle.

58. perc: Brandt 17 méterről kiválóan tekert a kapu jobb oldala felé, Pope azonban remek vetődéssel szögletre ütötte a labdát.

56. perc: Mi maradt ki?! Livramento balról kiválóan kanyarított középre, lendületből érkezett Joelinton, csakhogy 6 méterről nem tudta eltalálni fejesével a kaput.

50. perc: A szöglet után lesen ragadt egy dortmundi...

50. perc: Brandt vette célba 16 méterről a bal alsót, Pope vetődve mentett szögletre.

49. perc: Almirón tekert egyet 16 méterről – nem sokkal mellé.

Fejpárbaj Dortmundban (fotó: AFP)
Fejpárbaj Dortmundban (fotó: AFP)

 

48. perc: Libramento tört be jobbról a dortmundi tizenhatoson belülre, éles szögből rálőtte, Kobelról kijött a labda a védők viszont kisegítették.

47. perc: Adeyemi bűvölte a vendégek védelmét, végül a lövését Pope könnyen fogta.

46. perc: Méghozzá két Newcastle-cserével. Wilson helyett Gordon, Hall helyett Almirón érkezett.

46. perc: Elkezdődött a második félidő.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+1. perc: Vége az első félidőnek, vezet a Dortmund. 1–0

45. perc: A jobb oldalról jöhetett szöglettel a Newcastle, Joelinton fejelt kapura 7 méterről, kevés erő volt benne, Kobel elkapta a labdát.

42. perc: Letámadott a Dortmund, Adeyemi labdát szerzett a Newcastle tizenhatosánál, majd nem sikerült helyzetet kialakítania.

36. perc: Süle adott remek labdát jobbról a középen egyedül érkező Sabitzernek, aki 16 méterről, futtából lőtt nem sokkal fölé.

35. perc: Lelkesen hullámzik a dortmundi közönség, van okuk az örömre egyelőre.

29. perc: Eddig nem sokat mutatott a Newcastle, megérdemeltnek mondható a hazaiak vezetése.

Füllkrug gólöröme (fotó: AFP)
Füllkrug gólöröme (fotó: AFP)

 

26. perc: GÓÓÓL! VEZET A DORTMUND! Schlotterbeck rossz indítása után üggyel-bajjal eljutott az ellenfél tizenhatosáig a Dortmund, Sabitzer az ötös jobb oldala közeléből középre játszott, Füllkrug pedig 4 méterről a léc alá lőtt. 1–0

20. perc: Rövid időre feltűnt a Newcastle a Dortmund kapuja előtt, eddig ugyanis szinte át sem jött a felezővonalon a vendégcsapat.

16. perc: Most Adeyemi tesztelte Pope éberségét, mert 14 méterről a jobb alsót vette célba, az angol kapus viszont szépen védett.

13. perc: Füllkrug került remek lövőhelyzetbe 14 méterre a Newcastle kapujától, a löket középre tartott, Pope kiütötte a labdát.

11. perc: A szöglet után kezezést reklamáltak a hazaiak, de a bíró nem fújta be. Nem is volt az...

11. perc: A szabadrúgást Brandt ívelte a tizenhatoson belülre, Hall lábáról szögletre perdült a labda.

9. perc: A megiramodó Füllkrugot lerántotta Hall, ezért mindjárt kapott is egy sárgát.

7. perc: Brandt lőhetett 17 méterről, a tizenhatos sarka közeléből, a lövése viszont messze elszállt a kapu mellett.

5. perc: A szögletből nem lett semmi.

5. perc: Adeyemi az alapvonal közeléből igyekezett középre adni, de a védő lábáról szögletre ment a labda.

4. perc: Jobb oldalról jött a Newcastle bedobása, de túlkombinálták, nem lett veszély a dortmundi kapu előtt.

1. perc: Elkezdődött a találkozó, a Dortmund sárga-kékben, a Newcastle zöld-fehérben játszik.

 

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Paris SG3216–4+26
2. Borussia Dortmund31111–2–14
3. Newcastle United31114–2+24
4. Milan3210–3–32

 

ELŐZMÉNYEK

Az F-csoport pedig négy topligás csapatával már a sorsolás pillanatában is a legizgalmasabbnak tetszett, és egyelőre annak is bizonyul, hiszen miután az első fordulóban a Milan a kapujához szögezte a Newcastle-t, a következőben a „szarkák” felmosták a padlót a PSG-vel, aztán viszont a PSG tett így a Milannal, miközben a Dortmund lepte meg a Newcastle-t idegenben, úgyhogy itt tombol a varázslatos káosz. Persze ha a Milan nem kezd el gólokat szerezni, hamar kiszállhat a partiból, de a két továbbjutó kiléte ebben a csoportban szinte biztosan csak a legvégén dől el.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik