Három góllal kikapott Portugáliában a Topolya

Vágólapra másolva!
2023.08.08. 20:55
null
Sokkal jobb volt a Braga (Fotó: Getty Images)
A Topolya 3–0-ra kikapott a portugál Braga otthonában a Bajnokok Ligája selejtezőjében, így nehéz helyzetbe került a visszavágóra.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
NEM BAJNOKI ÁG
Braga (portugál)–Topolyai SC (szerbiai) 3–0 (2–0)
Braga,
Városi Stadion. Vezette: Lechner (osztrák)
Braga:
Matheus – Victor Gómez (Joe Mendes, 90+1.), Niakaté, José Fonte, Cristian Borja – Vitor Carvalho (Zalazar, 77.), Al-Muszrati, R. Horta (Banza, 90+1.) – Bruma, Abel Ruiz (A. Horta, 68.), Pizzi (Á. Djaló, 68.). Vezetőedző: Artur Jorge
TSC:
V. Ilics – Cvetkovics, Calusic, Djordjevics, N. Petrovics – Djakovac (Antonics, 87.), Sztojics, Kuveljics (Sztanics, 79.) – Sz. Jovanovics, Rakonjac (Radin, a szünetben), Pantovics II (A. Csirkovics, 59.). Vezetőedző: Zsarko Lazetics
Gólszerző:
Bruma (17.), Pizzi (19.), Á. Djaló (87.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A párharc esélyese, a Braga már a mérkőzés elején jelentős mezőnyfölényt harcolt ki, s a 12. percben Bruma jobb sarokba tartó lövését Veljko Ilicsnek kellett hárítania. Már ekkor érződött, hogy a balszélső sok gondot okoz majd a TSC védelmének, s ez gyorsan be is igazolódott, ugyanis a 17. percben Bruma sarokkal kapott vissza egy labdát, s miután megunta, hogy az előtte levő Matija Djordjevics folyamatosan hátrál, 17 méterről kellemetlen, nem sokkal a gólvonal előtt lepattanó lövéssel megszerezte csapatának a vezetést.

A kapott gól után másfél perc telt el, amikor Ifet Djakovacot előzték meg a félpályánál a hazaiak, s pár másodperc alatt kiesett a vendégek teljes védelme, amit Ruiz ki is használt, s szépen kanalazta a labdát Pizzi elé, aki tíz méterről a tehetetlen Ilics mellett a kapuba gurított.

Két perccel később a Braga védelme elaludt, Szasa Jovanovics azonnal az üresen álló Milos Pantovics elé passzolt, aki szemtől szembe került a Matheusszal, azonban a szépítés helyett csúnyán fölé lőtt.

A kétgólos vezetés ellenére a portugálok nem vettek vissza az iramból, s a 24. percben Pizzi lövése súrolta a kapufát, a 33. percben pedig Al-Muszrati egy visszagurítás után a felső sarkot célozta meg, Ilics kapus már verve volt, de Nemanja Petrovics a gólvonalon állva szögletre fejelte a labdát. A szöglet után viszont már Ilics mentette meg újabb góltól a csapatát, amikor a bal sarokba tartó Fonte-fejest hárította. A játék képe a második játékrészben sem változott, ezúttal is Bruma veszélyeztetett először, de Ilics megfogta a bal alsóba tartó lövést.

A hazaiak mezőnyfölénye megmaradt, sokkal többet birtokolták a labdát, de az iramból alaposan visszavettek, így a Topolyának is alkalma adódott néhány tetszetős támadásra, s Petrovics felíveléséről Nemanja Sztojics csak egy ütemet késett a portugál kapu előtt.

A hazaiaknak akadt néhány félhelyzetük, de a TSC védelme derekasan állta a sarat, így Ilics kapusnak sokkal kevesebb dolga volt, mint az első félidőben. Azonban a vendégek így sem úszták meg újabb kapott gól nélkül: a 3–0-s végeredményt Álvaro Djaló állította be a 87. percben, amikor a pár másodperccel korábban beálló Antonics eladott labdája után a bal alsóba lőtt. A visszavágót augusztus 15-én rendezik meg Topolyán, s a párharc győztese a Marseille–Panathinaikosz csata győztesével találkozik a BL-csoportkörbe jutásért, a vesztes meg az Európa-liga csoportkörében folytathatja.

PERCRŐL PERCRE


90+4. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90+1. Joe Mendes be, Gómez le, R. Hortát meg Simon Banza váltja.

Három perc a ráadás.

89. perc Helyzet, de kézzel veszi le Jovanovics indítását az ötös előtt Csirkovics.

Al-Muszratit meg jobbról éppen Antonics indította, első labdaérintése volt a rutinos játékosnak.

87. PERC EZ NEM HIÁNYZOTT, ÁLVARO DJALO jobbal a bal alsóba lő al-Muszrati passza után. 3–0!

87. perc Goran Antonics váltja a lesérült Djakovacot.

85. perc Zalazar lő a jobb sarok mellé kissé jobbról, 13-ról... Ilics ezen is rajta volt, hatalmas vetődéssel.

79. perc Petar Sztanics be, Kuveljics le a vendégeknél.

77. perc Carvalho és Ruiz le, Rodrigo Zalazar és André Horta be. Utóbbi Ricardo Horta öccse.

75. perc Hopp, éppen csak lemarad az ötösön Sztojics Petrovics távoli emeléséről!

74. perc Al-Muszrati kap sárga lapot Csirkovics felvágásáért.

70. perc Bruma keresztpasszát felszedi Ilics a gólra éhes Djalo elől. Horta passzát becsúszva halássza el Petkovics, remek mozdulattal.

68. perc Álvaro Djalo váltja Pizzit. Támadó középpályás helyett... vérbeli szélső!


62. perc Figurázik az ötös előtt a Braga, nem hajtanak már annyira a portugálok, mint az első félidőben.

59. perc Alekszandar Csirkovics be, Pantovics le. Szélsőcsere. A. Csirkovicsot ne keverjük össze a Honvédtól a nyáron elengedett Lazar Csirkoviccsal. A topolyai Csirkovics U21-es válogatott szélső, a KSZ Szamara adta kölcsön.

56. perc Carvalho az ötös jobb sarkáról a léc fölé fejeli Riuz mesteri emelését.

55. perc Bruma megindul, jobbal kapura lő középről, 14-ről, Ilics balra vetődve fogja a labdát az alsó sarok előtt. Sokan felfigyelnek ma a 20 éves, 195 centiméter magas, már felnőtt válogatott kerettag kapusra.

48. perc Bruma jobblábas, 15 méteres lövését blokkolják a bekkek.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc A védő Milan Radin a támadó Rakonjac helyén.

71 százalékban volt a labda a hazaiaknál, 11-szer lőttek kapura, 8-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 2/0.

„Már akkor érződött, hogy Zsemberi János és Palágyi Szabolcs vezetésével nagyszabású projekt van kibontakozóban” – mondta a Nemzeti Sportnak a 44 esztendős Faragó Szilárd, aki a labdarúgással négyévesen ismerkedett meg, amikor a szomszéd fiú azt mondta neki: gyere, focizzunk! A TELJES INTERJÚ ITT!

Van néhány biztos pont a Topolyai Sport Club 2013-től íródó, rendkívül sikeres történetében, az egyik Faragó Szilárd. A TSC rokonszenves kapusedzője a mezőgazdasági főiskola befejezése után a civil munkája mellett megyei osztályú együttesekben védett, köztük a Bajsában, a Topolya fiókcsapatában, amelyet már akkor Zsemberi János elnök és Palágyi Szabolcs vezérigazgató irányított, akik nélkül a mai TSC sem létezne ezen a szinten.

A Topolya kapusedzőjeként dolgozó Faragó Szilárd munkájára a Szerb Labdarúgó-szövetségnél is felfigyeltek. A szakember ezekben a napokban a portugál Braga elleni Bajnokok Ligája-csatára készíti fel a TSC kapusait.

45+2. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

43. perc Nemanja Petrovics kap sárga lapot Gómez felrúgásáért.

40. perc Mezőnyharc.

34. perc Bruma az ötös bal sarka elől Pizzi visszagurítását ballal Cvetkovicsba vágja.

33. perc NAGY MENTÉS! Borja és Bruma villog a balon, fekszenek a szerb védők, a szélső okos vusszagurítását jobbal 17-ről a léc alá lőné al-Muszrati, de ment fejjel a gólvonalon Petrovics. A szögletet hatról a bal alsóba fejelné a rutinos Fonte, de az Eb-győztes próbálkozását vetődve eléri Ilics.

31. perc Jovanovics jobbról a jobb sarok elé emel, Pantovics a kapus keze közé fejeli a labdát hatról, de les.

28. perc Rakonjac és al-Muszrati középtávoli lövése is pontatlan.


24. perc Kapufa! Pizzi kissé jobbról, hétről jobbal milliméterekkel lő a túlsó, azaz a jobb alsó sarok mellé.

22. perc Ruiz az ötös bal sarka elől ballal Djordjevicsbe lő.

21. perc Pantovics szépíthetne, de Jovanovics remek passzát jobbal 14-ről a jobb felső fölé vágja, a kapussal szemben állva.



19. PERC ÚJABB CSAPÁS, Ruiz PIZZI elé kanalazza a labdát a 16-osról, a középpályás 15-ről jobbal higgadtan a kapu közepébe gurít. Hideg zuhany a 29 Celsius-fokban: 2–0!

Aztán jöhetett a piros lufis gólöröm.

17. PERC VEZET A BRAGA! Cvetkovics nem figyel a jobb szélen, Djordjevics csak hátrál, BRUMA meg jobbal a jobb alsóba lő kissé balról, 19 méterről. 1–0!

Bizony.

Hatalmas a hazai mezőnyfölény, érik a gól.

12. perc Előretör a bal szélen Borja, ballábas beadása megpattan egy védőn, de Ilics kivetődik bátran a labdáért az ötösre.

7. perc Ruiz jobbal 7-ről egy védőbe lő, majd Bruma jobbal a jobb alsóba tenné szép mozdulatról ennél picit nagyobb távolságról Carvalho jobb oldali beadását, de vetődve véd Ilics. Aki elkapja nem sokra rá Carvalho beívelését.

5. perc Majd hátul menti a kapu előtt Bruma bal oldali, ballábas, lapos beadását.

4. perc Az arcvédőben játszó Mateja Djordjevics buktatja a felezőnél Pizzit, sárga lap.

1. perc Kuveljics indítása a kapusé.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendgek tiszta sötétkékben.

A Topolya labdarúgói és a szakvezetés is a Braga elleni párharcra koncentrál, de azért fél szemmel mindenki követte a nyoni sorsolást, amelyen kiderült, hogy amennyiben a TSC óriási haditettet hajtana végre, és továbbjutna, úgy az Olimpique Marseille és a Panathinaikosz párharc győztesével találkozna a BL-csoportkörbe jutásért.

„A portugál együttest kiváló egyéniségek alkotják, elég csak megemlíteni Ricardo Horta csapatkapitányt, akinek az értéke húszmillió euró – mondta a TSC vezetőedzője, aki ennek ellenére bizakodó, s szerinte egy jól szervezett csapattal képesek lesznek a tisztes helytállásra. Összehasonlítva a két együttest, beszédes adat, hogy míg a portugálok legértékesebb játékosa húszmillió euróba kerül, addig a TSC teljes keretének az értéke nem éri el a huszonkét millió eurót.”

„Amikor megtudtuk, hogy a Braga lesz az ellenfelünk, akkor elkezdtük begyűjteni a velük kapcsolatos információkat, ami nem volt egyszerű, mivel a bajnokság még nem kezdődött, de a Nizza és a Roma elleni felkészülési mérkőzéseken is jól látszódott, mennyire erős csapatról van szó – mondta Faragó Szilárd, a topolyaiak kapusedzője.

A TSC csapata hétfőn megérkezett Portugáliába, ahová harminc szurkoló is elkísérte az együttest. Azzal mindenki tisztában van, hogy a párharc esélyese egyértelműen a Braga, amit Zsarko Lazetics is megerősített.

Mivel az előző idény végén Szerbia az UEFA ranglistán a 11. helyen végzett, így a bajnok Crvena zvezda mindjárt a BL-csoportkörben kapott helyet, az ezüstérmes Topolya pedig a selejtező harmadik fordulójában kapcsolódik be a sorozatba.

Bizonyára nagyon kevesen gondolták 2019-ben, amikor a Topolya Sport Club kiharcolta a szerb Szuperligában való szereplést, hogy mindjárt az első szezonban sikerül kijutni az európai kupaporondra. Abban pedig minden bizonnyal még kevesebben hittek, hogy három év múlva a TSC a Bajnokok Ligája-selejtezőjében is bemutatkozhat, márpedig ma este 21 órakor az észak-bácskai együttes a portugál Braga vendégeként a legrangosabb európai kupasorozatban lép pályára.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A BRAGA–TSC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik