BL-selejtező: a svéd bajnok vár az FTC–KÍ párharc győztesére

Vágólapra másolva!
2023.07.18. 23:10
null
Sadiq góljával ért véget a Häcken-támadás a 19. percben (Fotó: Getty Images)
Kedd este megkezdődtek a Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójának visszavágói, amelyek során kiderült, hogy ha a Ferencváros szerdán legyőzi a feröeri bajnokot, akkor a svéd BK Häcken ellen folytathatja szereplését. Továbbjutott még a Zalgiris, a Raków Czestochowa, a Maccabi Haifa, a Sheriff Tiraspol, a BATE, a Zrinjski Mostar és utolsóként a Breidablik is.

 

Magyar szempontból a legfontosabb mérkőzés este nyolckor kezdődött, a walesi, de találkozóit a határ angol oldalán, Oswestry városkájában játszó The New Saints fogadta a svéd bajnok BK Häckent, amely az első meccsen 3–1-es győzelmének köszönhetően megnyugtató előnnyel várta a találkozót. Az első meccsen is vezetést szerző Ibrahim Sadiq húsz perc után bebiztosította csapata továbbjutását, a győzelmet pedig a rendes játékidő ráadásában Lamin Sonko állította be. Ezzel eldőlt, hogy a svédek várják az FTC–KÍ párharc továbbjutóját a következő fordulóban.

Magyar szempontból a nap második legfontosabb mérkőzése is este nyolckor kezdődött: a fehérorosz BATE Mezőkövesden fogadta az albán Partizanit, amelyet az odavágó 1–1-es iksze után ez alkalommal 2–0-ra legyőzött, így készülhet az Arisz Limassol elleni párharcra a második fordulóban. A BATE a gól nélküli első félidő után a második játékrész közepén szerzett vezetést Vladiszlav Malkevics révén, a végeredményt a hosszabbítás 12. (!) percében állította be Alekszandr Sesztyuk.

Éészak-Macedóniában a meccs végén a zöld-fehérek örülhettek
Éészak-Macedóniában a meccs végén a zöld-fehérek örülhettek

A Sztruga és a Zalgiris első mérkőzésén nem esett gól, s egészen a 76. percig úgy tűnt, a második mérkőzésen sem találnak be a csapatok. Akkor viszont a vendégek egy akción belül többször is tizenegyeset érő akciókat hajtottak végre a labdán vagy a hazaiak támadóján, a megítélt büntetőt pedig Besart Ibraimi gólra váltotta. A vendégek két percen belül egyenlítettek Juri Kendis révén, újabb hat perc múlva pedig a vezetést is megszerezték: formás akció végén Mathias Oyewushi tört kapura a védők gyűrűjéből, a labda az elé kivetődő kapusról a visszafutó védők között pattogott, pont „lábra jött” Szava Radicsnak, ő meg be is bombázta – a saját kapuja bal felső sarkába... (Gólvideó ITT)

Ezzel a Sztruga kiesett a BL-ből, és az Európa-konferencialiga második körében folytatja, míg a Zalgiris készülhet a Galatasaray elleni párharcra.

A kora esti mérkőzések aztán az első hosszabbítást is meghozták, de ne szaladjunk ennyire előre. Az észt bajnok Flora Tallinn az első meccsen Lengyelországban csupán 1–0-ra kapott ki a Raków Czestochowától, így akár még éles visszavágóra is lehetett volna számítani Észtországban, és a gól nélküli első félidő alapján még akár ezt is mondhatnánk. A Raków viszont nyomasztó fölényben volt a lényeges játékelemekben, bár nem sikerült a vezetést megszereznie. A szünet után viszont Lukasz Zwolinszki gyorsan eldöntötte a vitás kérdéseket, és szűk negyedóra alatt duplázott. Jannisz Papanikolau állította be a 3–0-s vendégsikert jelentő végeredményt, de csak azért lehetett így, mert egy perccel később Fabian Piasecki találatát les miatt érvénytelenítette a játékvezető videózás után.

A Raków készülhet a Lincoln–Qarabag párharc továbbjutója ellen, a Flora pedig erőnyerőként egyből a harmadik fordulóba kerül az Ekl selejtezőjében.

Az első mérkőzések legsimább sikerét a Maccabi Haifa aratta a botrányos nézőtéri jelenetek miatt egy időre félbe is szakított mérkőzésen Máltán a Hamrun ellen, s a lelátói balhé ezúttal elmaradt – ahogy a gólparádé is. A máltaiak ugyan az első félidőt 1–0-ra megnyerték, a másodikban a hazaiak fordítottak, s 2–1-re nyertek, így kettős győzelemmel mentek a következő fordulóba.

Ott pedig az a Sheriff Tiraspol lesz az izraeliek ellenfele, amely a múlt héten 1–0-ra kikapott a Farul Constanta otthonában, majd a visszavágón hosszabbítás után 3–0-ra győzött, így megfordította a párharcot.

Az utolsó nyolcas kezdésű meccsen a bosnyák Zrinjski nagy fordulatok végén jutott tovább az örmény Urartu ellen Mostarban – hiába kapott ki odahaza 3–2-re, tizenegyesekkel diadalmaskodott.

A nap utolsó mérkőzésén az izlandi Breidablik az idegenbeli 1–0 után hazai pályán már 2–0-ra is vezetett az ír Shamrock Rovers ellen, a vendégeknek összejött egy becsületgól a második félidőben, így az izlandiak készülhetnek a második fordulóra a dán bajnok FC Köbenhavn ellen. Ez egyben azt jelenti, hogy ha nem jut tovább a Ferencváros, akkor a Shamrock Rovers ellen játszik az Ekl-selejtező második fordulójában.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ
FC Sztruga (északmacedón)–Zalgiris Vilnius (litván) 1–2
Továbbjutott: a Zalgiris, 2–1-es összesítéssel

FC Flora Tallinn (észt)–Raków Czestochowa (lengyel) 0–3
Továbbjutott: a Raków, 4–0-s összesítéssel

Maccabi Haifa (izraeli)–Hamrun Spartans (máltai) 2–1
Továbbjutott: a Maccabi Haifa, 6–1-es összesítéssel

FC Sheriff Tiraspol (moldovai)–Farul Constanta (román) 3–0 – hosszabbítás után
Továbbjutott: a Sheriff, 3–1-es összesítéssel

The New Saints (walesi)–BK Häcken (svéd) 0–2
Továbbjutott: a Häcken, 5–1-es összesítéssel

BATE Boriszov (fehérorosz)–Partizani (albán) 2–0
Továbbjutott: a BATE, 3–1-es összesítéssel

Zrinjski Mostar (boszniai)–FC Urartu (örmény) 2–3 – 11-esekkel 4–3
Továbbjutott: a Zrinjski Mostar, 3–3-as összesítéssel, tizenegyesekkel

Breidablik (izlandi)–Shamrock Rovers (ír) 2–1
Továbbjutott: a Breidablik, 3–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik