BL-selejtező: Böde „zsíros kenyere” is betalált; hónaljharapás Pozsonyban

Vágólapra másolva!
2023.07.12. 22:34
null
A döntetlennek örülhettek a grúzok (Fotó: fcdinamo.ge)
A Bajnokok Ligája-selejtező első fordulójában, az első szerdai mérkőzésen 1–1-es döntetlent játszott egymással a kazah FC Asztana és a grúz Dinamo Tbiliszi, a második meccsen győzött a finn HJK az északír Larne ellen. Estére aztán kiderült, hogy jó eséllyel a TNS ellen hazai pályán kétgólos győzelmet arató svéd bajnok Häcken vár majd az FTC–KÍ továbbjutójára. A Sheriff Tiraspol némi meglepetésre 1–0-ra kikapott Romániában a Farul Constanta vendégeként.

Az első szerdai meccsen a házigazda Asztana jól kezdett, bő 10 perc játék után vezetést szerzett Abat Ajmbetov góljával, s a szünetig meg is tartotta előnyét. A fordulás után sem kellett többet várni a gólra, mint az első félidőben, az 1981-ben Kupagyőztesek Európa-kupáját (KEK) nyerő grúzok Gabriel Sigua találatával egyenlítettek, s az eredmény már nem változott a meccs végéig.

Radulovics büntetője döntött Helsinkiben (Fotó: Imago-Images)
Radulovics büntetője döntött Helsinkiben (Fotó: Imago-Images)

A finn HJK nem sokat vacakolt az északír Larne ellen a késő délután kezdődő találkozón, már a 79. másodpercben büntetőhöz jutott, amelyet a szerb Bojan Radulovics értékesített is. Mint később kiderült, ez elég volt a minimális különbségű győzelemhez.

Hovland fejesével alakult ki a végeredmény Svédországban (Fotó: Imago-Images)
Hovland fejesével alakult ki a végeredmény Svédországban (Fotó: Imago-Images)

Magyar szempontból a nap talán legfontosabb meccsét Göteborgban játszották: a Häcken fogadta a walesi TNS-t, és a párosítás továbbjutója lesz a Ferencváros–KÍ párharc győztesének ellenfele. Az első mérkőzés – és az előzetes várakozások – alapján ez pedig jó eséllyel a svéd csapat lesz. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Häcken negyedóra alatt elrendezte a leglényegesebb kérdést, a 7. percben a ghánai szélső, Ibrahim Sadiq a saját lövése utáni kipattanót pofozta a hálóba, a 13. percben pedig a 32 éves dán középpályás, Mikkel Rygaard közelről belsőzött a kapu közepébe balról érkező beadásból.

A 23 éves Sadiq egyébként annak ellenére örvend remek formának, hogy idén mindössze öt bajnokin lépett pályára – a kupában hat mérkőzésen játszott, itt hét gólt szerzett, a bajnokságban háromnál jár, harmadik gólját éppen az elmúlt hétvégén szerezte.

A walesiek nem adták fel, fél óra játék után Declan McManus fejesével szépítettek, ám alig néhány perccel később érkezett a norvég védő, Even Hovland – aki Böde Dániel mellett a 2015-ös Eb-pótselejtezőn „pofára esett, mint a zsíros kenyér” –, s szabadrúgás után szép csúsztatott fejessel visszaállította a kétgólos különbséget.

A fordulás után a hazaiak korábbi 75 százalékos labdabirtoklási fölénye visszaesett nagyjából 65 százalék körülre, ám így is teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartották a pályán zajló eseményeket. A TNS a második 45 percben nem igazán alakított ki gólveszélyes helyzetet, s nemhogy kaput eltaláló lövésig, kapura lövésig sem jutott el. Így aztán nem csoda, hogy a svédek kétgólos előnnyel várhatják a jövő keddi visszavágót. A látottak alapján nagy meglepetés lenne, ha nem a Häcken várná a következő körben az FTC–KÍ találkozó továbbjutóját.

A Farul Constanta hazai pályán 1–0-ra győzött a néhány éve még a BL csoportkörében a Real Madridot megverő – nem mellesleg tavaly az Európa-konferencialigában a legjobb 16 közé jutó – Sheriff Tiraspol ellen. A román bajnoknál először kezdett a májusban igazolt brazil Rivaldinho, a világbajnok és 1999-ben aranylabdás Rivaldo fia, s az 56. percben a benini David Kiki gólja után két perccel lecserélte Gheorghe Hagi vezetőedző.

A nap utolsó meccsén a szlovák Slovan Bratislava Juraj Kucka szünet előtti kiállítása miatt a második félidőt emberhátrányban játszotta le a luxemburgi bajnok, Hesperange ellen hazai pályán, majd 1–1-re végzett. A mérkőzés lényeges eseményei még az első játékrészben lezajlottak: a 22. percben a vendégek Dominik Stolz büntetőjével vezetést szereztek, három perc múlva Vladimír Weiss egyenlített. Az első félidő ráadásában az addig is parázs hangulatú mérkőzésen már a nyolcadik alkalommal nyúlt lapért a játékvezető – hét sárga után először vette elő a pirosat.

A HARAPÁS

Történt ugyanis, hogy a vendégektől Négo Ekofo és a 99-szeres szlovák válogatott Juraj Kucka küzdöttek a labdáért, majd mindketten földre kerültek, s feltápászkodás közben Kucka beleharapott a kongói szélső hónaljába... A játékvezető videózás után állította ki Kuckát, majd lefújta az első játékrészt. A második félidő már jóval nyugodtabb mederben zajlott, ám az eredmény már nem változott.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉSEK
Asztana (kazah)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 1–1
HJK (finn)–Larne (északír) 1–0
BK Häcken (svéd)–The New Saints (walesi) 3–1
Farul Constanta (román)–FC Sheriff Tiraspol (moldovai) 1–0
Slovan (szlovák)–FC Swift Hesperange (luxemburgi) 1–1

A visszavágókat jövő hét kedden és szerdán rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik