BL: a luxemburgi bajnok lefocizta a Slovant, mégis kiesett

Vágólapra másolva!
2023.07.19. 23:09
null
Borjannak nem lehetett gólt rúgni Luxemburgban, Stolz tizenegyesét is védte a kanadai (Fotó: Facebook/SKSlovanBratislava1919)
Szerdán folyatódtak a labdarúgó Bajnokok Ligája első selejtezőkörének visszavágói, a kora esti meccseken az Olimpija Ljubljana, a Qarabag és az Asztana jutott tovább, majd késő este a Slovan Bratislava, a Ludogorec, valamint a HJK Helsinki kvalifikálta magát a 2. fordulóba.

 

A 2–1-re elveszített szlovéniai odavágó után kisebb csodában reménykedtek a lett bajnok Valmiera drukkerei, de az Olimpija Ljubljana előbb az első, majd a második félidő derekán is gólt szerzett, ezzel eldöntötte a lényegi kérdéseket. A hazai csapat az utolsó tíz percben ugyan szépíteni tudott, de ez már nem osztott, nem szorzott.

A Qarabag múlt heti gibraltári sikere már előrevetítette az azeri bajnok könnyed továbbjutását, s az előző idényben a Ferencvárost búcsúztató Gurbanov-csapat hozta is a papírformát: az azeriek négy gólt gurítottak, s könnyedén kvalifikálták magukat a második körbe.

A Dinamo Tbiliszi a kazah fővárosban kiharcolt döntetlen nyomán jó hangulatban várhatta az Asztana elleni visszavágót, s mivel az első félidőben a vezetést is megszerezte, nyeregben érezhette magát a továbbjutást illetően. A fordulás után azonban jött a – hazai szemszögből – hideg zuhany, a kazahok két perc alatt megfordították a találkozót, majd megőrizték előnyüket, így ők lesznek ott a második fordulóban.

A pozsonyi döntetlen után vérmes reményekkel lépett pályára a luxemburgi bajnok Swift Hesperange, amely némi szerencsével a vezetést is megszerezhette volna a Slovan ellen. Dominik Stolz tizenegyesét azonban védte a katari vb-t is megjáró kanadai válogatott Milan Borjan – s ez csupán a pechszéria kezdetét jelentette a luxemburgiaknak. A 35 éves kapus ugyanis (aki a Crvena zvezda kölcsönjátékosaként került a Slovanhoz) kivédte a hazaiak szemét (18 luxemburgi lövésből nyolc találta el a pozsonyi kaput), ezzel szemben ifjabb Vladimír Weiss értékesített két tizenegyest (több lövés nem is találta el a hazai kaput), s ez pont elég volt ahhoz, hogy a cinikus futballt játszó szlovák bajnok bejusson a második fordulóba.

A Ludogorec a koszovói blama után érvényesítette a papírformát, s összetörte a Ballkani továbbjutásról szőtt álmait. A szünetben – 2–0-s hazai vezetésnél – már hosszabbításra álltak a felek, de a fordulás után három perccel a harmadik bolgár gól is megszületett. A 78. percben pedig a kegyelemdöfést is megadta ellenfelének a Ludogorec, amely a korábbi botlásokat feledtetve jutott be a következő körbe.

Az 1889-es alapítású Larne FC egy kisebb tündérmesének a főszereplője, miután a viharos évtizedek után 2019-ben feljutott az északír élvonalba. A 2017-ben még nullkilométeres edzőként kinevezett Tiernan Lynch vezette alakulat első nemzetközi kupakalandja során két kört is ment (2021-ben a walesi Bala Town és a dán Aarhus kiejtése után a portugál Pacos de Ferreira állította meg a 18 ezres kikötőváros csapatát), míg a mögöttünk hagyott idényben története első bajnoki címét szerezte meg, Észak-Írországban szokatlan módon vidéki csapatként. A BL első selejtezőkörében az előző idényben Ekl-csoportkörös HJK Helsinki jött szembe, amely az 1–0-ra megnyert hazai meccs után az észak-írországi visszavágón is vezetést szerzett, de a piros mezes hazaiak fordítani tudtak, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban aztán szomorú véget ért az északír tündérmese, egy öngóllal a finn bajnok jutott tovább, igaz, a Larne az Európa-konferencialigában még vigasztalódhat.

BAJNOKOK LIGÁJA, SELEJTEZŐ
1. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓ

Valmiera (lett)–NK Olimpija Ljubljana (szlovén) 1–2
Továbbjutott: az Olimpia Ljubljana, 4–2-es összesítéssel
Dinamo Tbiliszi (grúz)–FC Asztana (kazah) 1–2
Továbbjutott: az Asztana, 2–1-es összesítéssel
Qarabag (azeri)–Lincoln Red Imps (gibraltári) 4–0
Továbbjutott: a Qarabag, 6–1-es összesítéssel
Ferencváros–KÍ Klaksvík (feröeri) 0–3
Továbbjutott: a , 3–0-s összesítéssel
FC Swift Hesperange (luxemburgi)–Slovan (szlovák) 0–2
Továbbjutott: a Slovan, 3–1-es összesítéssel
Ludogorec Razgrad (bolgár)–Ballkani (koszovói) 4–0
Továbbjutott: a Ludogorec, 4–2-es összesítéssel
Larne (északír)–HJK Helsinki (finn) 2–2 – hosszabbítás után
Továbbjutott: a HJK, 3–2-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik