BL: eljött a City éve? Guttmann átka továbbra is üldözi a Benficát – érdekességek

D. S. B.D. S. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.20. 10:55
null
Erling Haaland tovább írja a rekordjait (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, kialakultak az elődöntő párosításai a labdarúgó Bajnokok Ligájában: a Chelsea ellen továbbjutó Real Madrid a Bayern Münchent 4–1-es összesítéssel búcsúztató Manchester Cityvel találkozik, míg a Napolit kiejtő AC Milan ellenfele a Benficát felülmúló városi rivális Inter lesz az isztambuli fináléba jutásért. A Manchester Citynél az adatok is azt mutatják, itt az ideje BL-t nyerni. A szerdai játéknap érdekességei.

 

Bayern München–Manchester City

A Manchester City mindössze a harmadik olyan angol együttes, amely egymást követő három évben is elődöntőbe jutott a Bajnokok Ligájában: a Chelsea és a Manchester United után érte ezt el, amelyek a 2006–2007-es és a 2008–2009-es idények között voltak ott a BL legjobb négy csapata között.

Erling Haaland minden sorozatot figyelembe véve a 2021 áprilisában játszott Borussia Dortmund–Union Berlin bajnoki óta először hibázott büntetőt a klubjában, azóta pedig 15-öt értékesített. A norvég azonban így is eredményes volt, ezzel a 2020 májusában játszott első Bayern elleni mérkőzése óta már hat gólt lőtt a bajoroknak, ezen időszak alatt pedig senki nem szerzett több gólt a müncheniek ellen.

A sztárcsatár már 12 gólnál jár a BL-ben ebben a sorozatban, angol klub játékosa pedig legutóbb 20 évvel ezelőtt, a 2002–2003-as kiírásban jutott tucatnyi találatig, akkor a Manchester United holland ásza, Ruud van Nistelrooy volt 12-szer eredményes.

Haaland gólja Kevin De Bruyne passza után született, ezzel a belga játékmester már 23 gólpassznál jár ebben a kiírásban, s ez idénycsúcs számára, hiszen felülmúlta a 2019–2020-as évadban nyújtott teljesítményét (22), ráadásul öttel több assziszttal rendelkezik, mint az öt topligában bárki más – a második helyezett Lionel Messi, 18 előkészítéssel.



Tényleg eljött a Manchester City ideje a BL-ben? Pep Guardiola gárdája bámulatos mutatókkal rendelkezik a mostani kiírásban, hiszen a legtöbb gólt szerezte (26) és a legkevesebbet kapta (4) a sorozatban.



Pep Guardiola pedig a Bajnokok Ligája történetének első olyan szakvezetője lett, aki tíz különböző idényben is elődöntőbe jutott aktuális alakulatával a sorozatban – mögötte második helyen kilenc BL-elődöntővel áll a Real Madridot irányító Carlo Ancelotti.



Rég kezdett olyan rosszul Bayern-edző, mint Thomas Tuchel. A Julian Nagelsmannt váltó szakember ugyanis a bajorok élén az első hat meccséből csupán kettőt nyert meg, ilyen rossz mutatót pedig legutóbb 1991-ben Sören Lerby produkált a müncheniekkel.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
BAYERN MÜNCHEN (német)–MANCHESTER CITY (angol) 1–1 (0–0)

München, Allianz Aréna, 75 000 néző. Vezette:Turpin (francia)
BAYERN:Sommer – Pavard (Stanisic, 77.), Upamecano, De Ligt, Cancelo (A. Davies, 64.) – Kimmich, Goretzka – L. Sané (Mané, 64.), Musiala (Th. Müller, 71.), Coman – Choupo-Moting (Tel, 71.). Vezetőedző: Thomas Tuchel
MAN. CITY:Éderson – Akanji, Dias, Aké (Laporte, 66.) – Stones, Rodri – B. Silva, De Bruyne (Walker, 88.), Gündogan, Grealish – Haaland (J. Álvarez, 84.).Menedzser:Pep Guardiola
Gólszerző: Kimmich (83. – 11-esből), ill.Haaland (57.)
Továbbjutott:
a Manchester City, 4–1-es összesítéssel

A MÉRKŐZÉSRŐL BŐVEBBEN IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Internazionale–Benfica

A mérkőzés legjobbja volt az argentin támadó, Lautaro Martínez, aki gólt és gólpasszt jegyzett a 3–3-ra végződő meccsen, s már kilencszer volt eredményes a Bajnokok Ligájában – ennél többet csak négy Inter-futballista szerzett a klub történetében: Adriano (14), Julio Cruz (13), Hernán Crespo (11) és Samuel Eto’o (10.).

A milánói fekete-kékek kilencedik alkalommal jutottak a legjobb négy közé az európai kupákban, de a 2009–2010-es idény óta először elődöntősök, akkor viszont José Mourinho irányításával meg is nyerték a sorozatot.

Simone Inzaghiék ellenfele az isztambuli döntőbe jutásért a városi rivális AC Milan lesz, amely a 2007-es győzelme óta először van ott a BL elődöntőjében. Ezzel pedig biztossá vált, hogy öt „Derby della Madonninát” rendeznek az idényben – ilyenre először van példa a két klub történetében.

A két csapat egyébként harmadszor csap össze egymással a Bajnokok Ligájában, a 2004–2005-ös kiírás negyeddöntőjében a Milan 5–0-s összesítéssel jutott tovább, míg a 2002–2003-as évadban 1–1-es összesítés után „idegenben” szerzett több góllal jutottak döntőbe a piros-feketék.



Guttmann Béla átka még mindig tart a Benficánál. Mint ismert, a lisszaboni csapattal a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK) kétszer megnyerő magyar edző 1962-es távozása óta a Benfica nem tudta megnyerni egyik európai kupasorozatot sem, pedig nyolcszor is döntőbe jutott azóta (ezúttal pedig még hamarabb elakadt).

 


A Bajnokok Ligájában mindössze tizedik alkalommal találkozik két azonos nemzetből érkező csapat az elődöntőben – ilyenre legutóbb a 2016–2017-es kiírásban volt példa, amikor két spanyol gigász, a Real és az Atlético Madrid csapott össze a fináléért.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik