BL: az UEFA egyelőre nem vette el a döntőt Oroszországtól

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 14:48
null
A BL-döntő helyszínéül kijelölt szentpétervári stadion (Fotó: AFP)
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egyelőre nem vette el az idei Bajnokok Ligája-döntőt Szentpétervártól, de az álláspontja még változhat – ez derül ki abból a rövid közleményből, amelyet a szervezet kiadott a hétfőről keddre virradóra Kelet-Ukrajnában történtek hatására.

 

BORIS JOHNSON A DÖNTŐ ÁTHELYEZÉSÉT KÉRI

Boris Johnson brit miniszterelnök arra kérte kedden az UEFA-t, hogy helyezze át a Bajnokok Ligája döntőjét Szentpétervárról, miután Oroszország hétfőn elismerte a délkelet-ukrajnai szakadár népköztársaságok önállóságát.

„Esélytelen, hogy nagy futballmérkőzéseket rendezzenek egy olyan Oroszországban, amely szuverén államokat száll meg” – jelentette ki Johnson a londoni parlamentben, és hozzátette: „ebben a kritikus pillanatban rendkívül lényeges, hogy Vlagyimir Putyin elnök megértse, amit csinál, az katasztrófát jelent Oroszország számára”.

MTI

„Az UEFA folyamatosan és behatóan tanulmányozza a helyzetet. Pillanatnyilag nincs terv a döntő helyszínének megváltoztatására” – olvasható a több brit lap által is idézett közleményben.

Mint arról a Magyar Távirati Iroda is beszámolt, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) hétfői rendkívüli ülésén a tagállamok többsége elítélte, hogy Oroszország elismerte a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságok függetlenségét, valamint azt, hogy Vlagyimir Putyin elnök parancsot adott az orosz hadsereg egységeinek odavezénylésére.

Az orosz klubok közül egyedül a Zenit maradt állva tavaszra az európai kupaporondon, azaz az Oroszország ellen tervezett újabb nemzetközi szankciók keretében történő esetleges kizárása nem borítaná fel a teljes programot. Ettől függetlenül az UEFA kényelmetlen helyzetben van, hiszen az orosz Gazprom a kiemelt partnere, amellyel ráadásul tavaly nyáron kibővítette az együttműködést.

A gázipari óriáscég egyben névadó szponzora is a május 28-i BL-döntő helyszínéül kijelölt szentpétervári stadionnak.

A BL-döntőt sem tavaly, sem tavalyelőtt nem az eredetileg kijelölt helyszínen rendezték meg: a koronavírus-járvány miatt 2020-ban Lisszabon, 2021-ben Porto ugrott be az isztambuli Atatürk-stadion helyére.

Angol lapértesülés szerint, ha az UEFA idén is a helyszínváltoztatás mellett dönt, akkor jó eséllyel a londoni Wembley lesz a finálé házigazdája.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik