ETO: egyedül a Honvéd jutott tovább kétgólos hazai fiaskó ellenére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.18. 10:51
A tegnapi Győri ETO–Maccabi Tel-Aviv (0–2) BL-selejtező után 1955-ig visszanéztük csapataink európai kupaszereplését, és egyetlen olyan esetet találtunk, amikor magyar együttesnek a kétgólos hazai vereség ellenére sikerült továbbjutnia a nemzetközi sorozatok valamelyikében – 1994-ben a Honvédnak.

A Kispest-Honvéd 1994-ben – 1955 óta eddigi egyetlen magyar csapatként – tovább tudott jutni a hazai kétgólos vereség ellenére a nemzetközi kupában.

Apró szépséghiba, hogy a kispestiek akkor az UEFA-kupa 1. fordulójában idegenben kezdték a Twente elleni párharcot. Kovács Kálmán mesterhármasával és Hamar István találatával 4–1-re nyertek az első meccsen Hollandiában, majd a visszavágón otthon szenvedtek kétgólos, 3–1-es vereséget.

2005-ben és 1980-ban majdnem sikerült a bravúr. Nyolc éve a Ferencváros a hazai 0–2 után 2–1-re győzött a fehérorosz MTZ-RIPO Minszk ellen, így ugyanúgy búcsúzott az UEFA-kupától, mint 1980-ban a Vasas. Az angyalföldiek otthon szintén 2–0-ra kaptak ki a portugál Boavistától, majd idegenben 1–0-ra kerekedtek felül.

Az utolsó két olyan eset, amikor magyar csapat nemzetközi kupában itthon 2–0-ra kikapott, egyaránt a BL-selejtezőben induló DVSC-Tevához kötődik: 2012-ben a fehérorosz BATE Boriszov elleni visszavágón (az első felvonás 1–1-re végződött), 2010-ben pedig a Basel elleni első meccsen (másodszor is a svájciak nyertek, 3–1-re) – a bravúros továbbjutás mindkét esetben elmaradt.

A történelmi példák is azt igazolják: már-már reménytelen helyzetben van a jövő heti BL-selejtező-visszavágó előtt a tegnap a Maccabi Tel-Avivtól 2–0-s vereséget szenvedő Győri ETO.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik