Isztambul emléke az athéni fináléban is kísértheti az AC Milant

Vágólapra másolva!
2007.05.21. 16:41
Szerdán Athénban a Liverpool FC és az AC Milan részvételével megismétlődik a Bajnokok Ligája 2004/05-ös kiírásának fináléja. A kérdés csupán az, hogy a bombaformában lévő Kaká győzelemre tudja-e vezetni a két évvel ezelőtti döntőben háromgólos vezetést elszórakozó, végül pedig tizenegyesekkel elbukó olasz sztárklubot, vagy pedig a stabil védekezésből gyors ellentámadásokra építő Mersey-parti alakulat emeli magasba fennállása során hatodszor a legrangosabb európai klubtrófeát.
Andrij Sevcsenko szerda este aligha lesz főszereplő, két évvel ezelőtt viszont Serginhóhoz és Pirlóhoz hasonlóan hibázott
Reuters
Andrij Sevcsenko szerda este aligha lesz főszereplő, két évvel ezelőtt viszont Serginhóhoz és Pirlóhoz hasonlóan hibázott
Andrij Sevcsenko szerda este aligha lesz főszereplő, két évvel ezelőtt viszont Serginhóhoz és Pirlóhoz hasonlóan hibázott
Reuters
Andrij Sevcsenko szerda este aligha lesz főszereplő, két évvel ezelőtt viszont Serginhóhoz és Pirlóhoz hasonlóan hibázott

2005. május 25-én, Mejuto Gonzalez játékvezető sípszavára éppen csak elkezdődött a BL-döntő Isztambulban, hogy aztán kevesebb mint egy perc – egészen pontosan ötvenkét másodperc - elteltével Paolo Maldini két rekordot is átadjon a múltnak.

A 38 esztendős hátvéd Andrea Pirlo középre adását mintegy 10-12 méterről jobbal, kapásból, Jerzy Dudek a kapujának jobb oldalába küldte, ezzel a mozdulattal pedig beírta magát a futball nagykönyvébe.

A BL-finálék történetének legidősebb gólszerzőjévé vált, valamint ettől fogva a leggyorsabb találat is az ő nevéhez fűződött.

A veterán védő rutinja az athéni fináléban is sokat érhet, sőt, ha két évvel ezelőtt a Milan nem bukja el a döntőt, a siker egyik legfőbb letéteményeseként tartanák számon. Maldini azonban nem lett nyerőember.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

Írja be az itt látható számot!
Pedig Hernán Crespo a félidő hajrájában kétszer is mattolta a Liverpool lengyel válogatott portását, így pedig negyvenöt percnyi játék után eldőlni látszott a finálé.

A Liverpoolnak most nem kell tartania Crespótól, az argentin támadó már nem piros-fekete dresszben riogatja a kapusokat, hiszen a másik milánói gárda, az Internazionale szolgálatába állt.

Az isztambuli döntő második félidejére hamvaiból feltámadt a Pool, az akkori gólszerzők közül Steven Gerrard és Xabi Alonso most is a csapat alappillére, Vladimir Smicer viszont már Franciaországban, a Girondins Bordeaux színeiben kergeti a labdát.

Carlo Ancelotti tanítványait sokkhatásként érte az angolok ellentmondást nem tűrő offenzívája, így kilencven perc után minden kezdődhetett elölről, semmivé vált a két csapat között korábban tapasztalt különbség.

A ráadásban nem született újabb gól, a tizenegyes párbajban pedig Dudek megbabonázta az olaszokat, előbb Serginho és Pirlo, végül pedig az az Andrij Sevcsenko hibázott, aki jelenleg a Chelsea játékosa, így szerdán legfeljebb a lelátóról szemlélheti a gigászi csatát.

Ha most is tizenegyes párbajra kerül sor, akkor ezúttal nem Dudekkel, hanem a Chelsea elleni elődöntőben ebben a műfajban klasszisát már bizonyító José Manuel Reinával nézhetnek farkasszemet a milánóiak.

Carlo Ancelotti egészen biztosan nem bánná, ha a döntő első félideje a két évvel ezelőttire hajazna, azt követően viszont bármit megtenne azért, hogy tanítványai elkerüljék a rémálomszerű befejezést, és ezúttal revansot vegyenek.

A csapatok gerince változatlan, ha a Milan remek idényt produkáló brazil játékmestere, Kaká jó napot fog ki, az nagyban befolyásolhatja a meccs végkimenetelét, a túloldalon Benitez-mester pedig a rendkívül erőszakos Dirk Kuyttől, és a hórihorgas Peter Crouchtól várhatja a gólokat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik