Darren Barr Fletcher

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2005.05.14. 22:09
nemzetisége:
skót-ír
37/4
születési hely:
Edinburgh
ideje:
1984.02.01.
pozíció:
jobb oldali és középső középpályás
magassága:
183 cm
súlya:
83 kg
korábbi klubjai:
Hutchison Vale
sikerei:
angol bajnok (2003, 2007, 2008), FA-kupa-győztes (2004), Community Shield-győztes (2007, 2008), BL-győztes (2008), angol Ligakupa-győztes (2006), Kirin-kupa-győztes (2006)



Darren Fletcher a Manu utánpótlásbázisának legújabb "terméke", akitől sokan azt várták, hogy már 2004-ben Beckham örökébe lép a jobb oldalon. Bár a fiatal skót szélső nem játszik rosszul, de a "trónfosztásra", úgy tűnik, még várni kell kicsikét.

Az Edinburghben született Darren 2000 nyarán érkezett a felnőtt-keretbe inasszerződéssel a Hutchison Vale-től, s 2001 februárjában írta alá profikontraktusát. Egyébként a Dalkeith nevű kerületben nőtt fel, s 11 éves volt, amikor felfedezte őt a vörösök egyik megfigyelője, Andy Perry, aki megmutatta a tehetséget Fergusonnak, s a Főnök az évi négyszeri próba(játék)tételek után délre csábította földijét - pedig a játékost hívta a Celtic és a Rangers is. Az összes skót ifiválogatottban és az U-21-es válogatottban is megfordult legénykének két évet kellett várnia bemutatkozó mérkőzésére a Basel ellen a BL-ben, ami után egy újabb BL-derby következett a Deportivo ellen. Akkoriban már olyan respekttel rendelkezett, hogy Roy Keane megpróbálta rábeszélni arra, hogy ír gyökerei révén játsszon vele Írország nemzeti csapatában! 2003 nyarán Fletcher remekelt a MU USA-beli túráján, olyan jól játszott a Celtic, a mexikói America, a Juve és a Barca ellen, hogy a média máris Becks utódjának kiáltotta ki, ráadásul, mivel középen is képes kiválóan teljesíteni, máris az Arsenal Vierájával mérték őt össze meglehetősen hízelgő módon! A vörösök gyorsan kötöttek is vele egy új, négyéves szerződést, amely időtartama alatt évi félmillió eurót kereshet. A gyengélkedő ördögök között Beckham eladása után rendszeresen kapott lehetőséget a bajnokikon és a BL-fordulókban, ám egyértelműen túl nagy ugrás volt ez számára az ificsapatból - bár igazi nagy csalódást nem okozott és több biztató mérkőzésperiódusa is akadt, ezért Becks pályán mutatott szintjétől még fényévnyi távolságra van.

A skót ifiválogatottak után 2003 augusztusában a norvégok elleni barátságos meccsen Oslóban felölthette magára a kék mezt, a Litvánok elleni gólja a második helyet jelentette; majd mindkét Hollandia elleni pótsejtezőn is pályára lépett a Vogts-csapatban; otthol meg is hosszabbították szerződését egészen 2007-ig. Tagja maradt a 2006-os VB-selejtezőket megvívó nemzeti tizenegynek, noha Cristiano Ronaldo mellett finoman szólva sem számít alapembernek, mindössze 18-szor lépett pályára kezdőként a szezonban, cserébe viszont Ferguson egyszer sem cserélte le őt s mindössze egyszer hagyhatta el vesztesen a gyepet! Kerek hatos átlaga, három gólja és két gólpassza megfelelő egy fiatal játékos számára, viszont ha Park (C. Ronaldo) és Giggs egyszerre játszik majd, akkor csak a kispadon lesz hely Fletchernek a következő szezonban.


03-04 
Manchester United  
22 
BL 
 
04-05 
Manchester United  
18 
BL 
 
05-06 
Manchester United  
27 
BL 
 
06-07 
Manchester United  
24 
BL 
6.50
07-08 
Manchester United  
16 
BL 
6.10
A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupamérkőzések száma, nemzetközi és válogatott kupatalálkozón szerzett gólok száma és az elért bajnoki átlag.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik