John Arne Riise

Vágólapra másolva!
2005.03.25. 21:43
nemzetisége:
norvég
61/6
születési hely:
Molde
ideje:
1980.09.24.
pozíció:
balhátvéd, bal oldali középpályás
magassága:
185 cm
súlya:
77 kg
korábbi klubjai:
Aalesund, Monaco
sikerei:
francia bajnok (2000), francia Szuperkupa-győztes (2000), UEFA-kupa-győztes (2001), angol Ligakupa-győztes (2003), BL-győztes (2005), a Klubvilágbajnokság ezüstérmese (2005), európai Szuperkupa-győztes (2001, 2005), FA-kupa-győztes (2001, 2006), Community Shield-győztes (2001, 2006), BL-döntős (2007), Eb-résztvevő (2000), az Év sportolója Norvégiában (2001), az Év futballistája Norvégiában (2006), az Év csapatának tagja Angliában (2002)


John Arne Riise 2001-ben üstökösként robbant be az angol élvonalba, s mindenki elámult csodálatos teljesítményén, a jövő egyik lehetséges világsztárjaként emlegették. Futómennyisége, harcossága, gólerőssége, pontos passzai miatt - ha nagy sztár nem is lett belőle -, de mindenképpen ott van a Premiership három legjobb balhátvédje között.

A rikító vörös hajjal és szeplős arccal megáldott kis Riise az Aalesunds FK együttesében kezdte meg profi karrierjét, s 17 évesen már a második osztályban játszhatott a tehetséges fiú - aki az U-16-tól kezdve az összes korosztályos válogatottat megjárta. 1998-ban figyeltek fel rá a Monaco kutatói s Franciaországba vitték - ahol első évében kinőtte az ificsapatot, hétszer a nagyok között is pályára léphetett. Könnyű dolga nem volt: egyrészt nehezen illeszkedett be, s mivel édesanyja is vele költözött, társai gyakran gúnyolták "anyámasszony-katonasága" miatt; másrészt a csapatba kerülésért a chilei válogatott Pablo Contrerasszal kellett megküzdenie. Így dicséretesnek mondható, hogy 16 mérkőzésen is szerepet kapott a 2000-es bajnoki címben elhódításában - főleg, hogy tavasszal büntiben volt, mert amikor kiderült, hogy nyáron el szeretne igazolni, Claude Puel edző néha a keretbe sem nevezte... Ekkor egyébként már főleg a középpályán vitézkedett Lamouchi, Gallardo, Giuly és Costinha mellett, s lendületes elfutásaiból Trezegól és Simone jó néhányszor betalált. Ahogyan összes kollégáját, őt is elcsábította egy nagy külföldi klub: Houllier 4 millió fontot áldozott érte (egykori edzőjének, Jean Tiganának akkori klubja, a Fulham, a Leeds és a Blackburn is megkereste őt ill. menedzser-édesanyját) a 2000-es Európa-bajnokság után. A Christian Ziege helyére igazolt játékos első mérkőzésén legyőzték a Manchester Unitedet a hagyományos Charity Shielden, majd a másodikon betalált a Bayern elleni európai Szuperkupa-döntőn. Fantasztikus szezont zárt, egyértelmű helye volt az Év álomtizenegyében is!

A MU ellen lőtt csodálatos szabadrúgásgóljáról a szurkolók egy dalt is költöttek:
"Johhhhhhhnnnnnnnnnn,
Arne Riise,
ohh, ahh,
azt akarom tuuuuuudniiiii,
hogy tudtál ekkora gólt rúúúúúgniiiii ..."

2002-ben új, ötéves szerződést kötöttek vele, majd megörökölte a német Európa-bajnok Marcus Babbel hatos mezét is - arrafelé a 11-en belüli mezszám nagy megtiszteltetés - ám a következő szezonja kritikán alulira sikerült, ugyanis Jaime Carragher kiszorította őt a védelemből. Riise legnagyobb erőssége bombasztikus lövőereje, s góljai után fejére húzott mezzel rohan a drukkerek elé - ez szinte már védjegyének számít Angliában. Egyébként több csapatnál is felmerült neve, amikor kikerült a kezdőből, ám sem Tigana Fulhamje, sem az érte cserébe Overmarsot is felkínáló Barcelona nem tudott elegendő pénzt letenni az asztalra - a Houllier-t váltó Rafa Benítez pedig kezdőként, s végre a középpályán számol vele. Riise élt a lehetőséggel, 6.6-os átlaga harmonizál hat gólpasszával és hat találatával, a BL-ben is voltak remek mérkőzései, de a legjobb formában a WBA elleni bajnokin láthattuk őt játszani, amikor asszisztja mellett kétszer maga is betalált. Igaz, kis híján mégis ő lett az esztendő nagy vesztese, ám ősei viking istenei megkönyörültek rajta, ugyanis a BL-döntőn kései harcos utódjuk bizony egyetlen liverpooliként kihagyta büntetőjét...



A 2005-06-os szezonban sem ment neki rosszul, meg is hosszabbították szerződését, majd a WHU elleni FA-Kupa-fináléban leszámolt büntető-mizériájával, magabiztosan értékesítve labdáját. Rafa Benitez meg is hosszabbította szerződését 2009-ig: "Nagyon örülök, hogy aláírt, Riise kiváló mentalitású, elszánt profi. Mindig teszi a dolgát, s nagyon örülök a hírnek, hogy számolhatok vele hosszú távú terveimben is" - nyilatkozta a boldog spanyol mester. A következő idényt parádésan kezdte: gólt lőtt a Chelsea-nek a Community Shielden, a bajnokságban pedig szétlőtte a válogatott kapusának, Paul Robinsonnak hálóját.

Gyakran szerepel a médiában: hol arról hallani, hogy behívták sorkatonai szolgálatára (szerencsére édesanyja tudott halasztást kérni számára), majd összeverekedett John Carew-val a válogatott edzésén (a Valencia egykori csillaga ököllel arcon ütötte csapattársát - mindenesetre Riise lehetett az ártatlan fél, mivel az eset után Nils Johan Semb szövetségi kapitány Carew-t zárta ki a keretből), hol arról hallani, hogy halálos fenyegetés miatt rendőri védelmet kér családja számára, mert egy lépfene-vírussal fertőzött levelet küldött nekik valaki azután, hogy édesanyja szexuális zaklatással vádolta egy ügynök-kollegáját, hol Craig Bellamy fenekeli el egy golfütővel, miután nem a norvég nem akart dalra fakadni az edzőtáborban - nem mindennapi família!

2007 után viszont egyre gyengébben futballozott, és ennek mind menedzsere, Rafa Banitez, mind a közönség hangot adott, így senkit sem lepett meg, hogy 2008 nyarán eladták a Romának, mégpedig 5.5 millió euróért.

JAR beceneve "norvég Carlos" a szintén életveszélyes szabadrúgásairól ismert realos Robby Carlos után. Egy alkalommal szabadrúgása úgy eltalálta a MU-s Alan Smitht, hogy annak eltört a lába!


97-97 
Alesund (II.o.) 
 
98-98 
Alesund (II.o.) 
17 
 
98-99 
Monaco
UEFA 
 
99-00 
Monaco
21 
UEFA 
 
00-01 
Monaco
16 
BL 
 
01-02 
Liverpool
38 
BL 
14 
6.58
02-03 
Liverpool
37 
BL+UEFA 
6+5 
0+0 
6.39
03-04 
Liverpool
28 
UEFA 
6.50
04-05 
Liverpool  
37 
BL 
15 
6.57
05-06 
Liverpool  
32 
BL 
12 
6.24
06-07 
Liverpool  
33 
BL 
11 
6.80
07-08 
Liverpool  
29 
BL 
5.90

A táblázatban szereplő adatok sorrendben: év, csapat, mérkőzések száma, szerzett gólok száma, nemzetközi kuparészvétel, nemzetközi kupameccsek száma, nemzetközi kupameccsen szerzett gólok száma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik