Pistorius-ügy: nem bizonyított a szándékos emberölés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.09.11. 15:04
null
Oscar Pistorius a pretoriai ítélethirdetés közben (Fotók: Action Images)
A pretoriai bíróság csütörtökön megkezdte az ítélethirdetést Oscar Pistorius barátnője, Reeva Steenkamp tavaly februári meggyilkolása ügyében. Az első napon kiderült, hogy az amputált lábú sportolót a bíróság nem találta bűnösnek a legsúlyosabb vádpontban, a szándékos emberölésben, ám gondatlansága fennáll. Az ítélethirdetés pénteken folytatódik.

 

A dél-afrikai paralimpikonnal szemben a bírósági tárgyaláson a vád előre kitervelt, szándékos emberölés, lőfegyver közterületen való használata és lőszer illegális birtoklása volt. A sportoló korábban tagadta, hogy előre megfontolt volt a gyilkosság, és az a csütörtökön kezdődő ítélethirdetés során kiderült, hogy ezt a bíróság sem látja bizonyítottnak.

Reeva Steenkamp (1983–2013)
Reeva Steenkamp (1983–2013)

A Thokozile Masipa vezette bíróság a tanúk vallomása helyett elsősorban az objektív megállapításokra támaszkodott az ítéletalkotás során. A hat hónapos tárgyalássorozat következtetéseként a bíróság megállapította, hogy Pistorius tudatánál volt, amikor négyszer egymás után meghúzta a gyilkos fegyvert, továbbá semmilyen mentális rendellenességben vagy zavarban nem szenvedett.

Az állítólag összesen majd' száz oldalt kitevő ítélethirdetés során eddig kiderült, hogy Pistorius számára saját vallomása járt a legtöbb terhelő következménnyel: Masipa bírónő megállapítása szerint Pistorius bíróság előtt elmondott szavai több helyen zavarosak, önellentmondásosak voltak, az pedig egyszerűen érthetetlen, hogy miért nem ellenőrizte Steenkamp hollétét. Mint ismert, a védelem azt állította: 2013. február 14-én Pistorius félelmében lőtt a zárt fürdőszobára, ahol barátnője tartózkodott.

A bíróság szerint az atléta szándékosan lőtt, még ha annak nem is – vagy legalábbis nem bizonyítottan – szándékos emberölés volt a célja, ugyanakkor túl gyorsan és indokolatlan erővel cselekedett, miután nem ésszerű cselekedet magát veszélyben érző embertől, hogy töltött fegyverrel menjen a zárt ajtó felé, majd közvetlen veszély észlelése nélkül tüzet nyisson.

„Egyértelmű, hogy viselkedése gondatlan volt” – Masipa ezen szavaival ért véget a csütörtöki nap, az ítélet felolvasása azonban itt hirtelen félbeszakadt.

Pistorius a legsúlyosabb ítéletet, a szándékos emberöléssel járó életfogytiglani büntetést – a Dél-Afrikában 25 év előtt nem engedélyezett szabadlábon engedést – elkerüli, ám – amennyiben ez az ítélet születik – a gondatlanságból elkövetett emberölés esetében is hosszú éveket tölthet börtönben. Dél-Afrikában ezért a jogi kategóriáért maximum 15 év szabadságvesztés szabható ki, ám ezen esetekben a bíró döntési szabadsága nagy, Pistorius esetében 7-10 év büntetés valószínűsíthető csak ezen vádpont miatt.

A rengeteg szünettel megszakított, óriási médiafigyelem mellett zajló bírósági nap során Pistorius többször elsírta magát. Az ítélethirdetésen jelen vannak Pistorius és Steenkamp közvetlen hozzátartozói, miközben a bíróság épülete női jogvédő szervezetek tagjai tüntetnek Pistorius ellen. A procedúra pénteken fél tízkor folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik