Mit kell tudni a kezdődő atlétikai vb-ről? 10 pontban összefoglaljuk

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.03.17. 18:04
null
A portlandi Oregon Convention Centerben rendezik az idei fedett pályás atlétikai világbajnokságot (Fotó: wikipedia)
A magyar idő szerint péntek hajnali rúdugrással megkezdődik a 16. fedett pályás atlétikai világbajnokság az Egyesült Államok nyugati partján, a portlandi Oregon Convention Centerben. Vajon ez a négy nap háttérbe szorítja-e azokat a híreket, amelyek az atlétikát az utóbbi évben szőnyegbombázásszerűen sújtó dopping- és korrupciós botrányokról szólnak? Reménykedjünk együtt. Rövid útmutató a versenyhez.

 

1. HÁNY ATLÉTA KÉPVISELI MAGYARORSZÁGOT? Az utolsó pillanatban érkező meghívásoknak köszönhetően végül nem négy, hanem hat. Egyetlen férfi indulónknak, Baji Balázsnak nem volt szüksége meghívásra, ő a világ nyolcadik leggyorsabb 60 gátasa idén 7.55-ös országos csúcsával, és a ranglistán előtte állók közül hárman nem állnak rajthoz.

Hozzá hasonlóan eredményes szereplést remélhetünk a tavaly fedett pályás Európa-bajnoki címet szerző súlylökőnktől, az idei világranglista tizedik helyén tanyázó Márton Anitától (18.43) – a rangsorban előtte álló hat amerikaiból csak kettő állhat dobókörbe Portlandben.

Ötpróbában a kétszeres olimpikon Zsivoczky-Farkas Györgyi próbál szerencsét; a tavaly a fedett pályás Eb-n és a szabadtéri vb-n (hétpróbában) egyaránt hatodik helyet szerző atlétánk jó formában érzi magát, egyéni csúcsot remél.

Fiatal vágtázóink, a 60 méteres síkfutásban induló Nguyen Anasztázia, valamint a 60 gáton rajthoz álló Kerekes Gréta és Kozák Luca karrierjében főképp a tapasztalatszerzés miatt fontos a mostani részvétel.

2. KEVÉS-E A HAT MAGYAR INDULÓ? Ha azt vesszük, hogy a házigazda Egyesült Államok 58 sportolót nevezett be, akkor igen – ha azt, hogy a nálunk eredményesebb atlétikai nemzetek közül Franciaország 10, Ausztrália 8, Olaszország 5 versenyzőt indít, akkor nem. Spiriev Attila, a magyar szövetség sportigazgatója a napokban emlékeztetett: a 2004-es budapesti világbajnokság óta nem vett részt ilyen sok magyar atléta a fedett pályás vb-n.

3. HOL NÉZHETJÜK A VERSENYEKET? Az Eurosport és az M4 Sport élőben közvetít Portlandből, vagyis a nyolcórás időeltolódás kellemetlenségeivel dacolók mindent nyomon követhetnek. Az NSO is igyekszik beszámolni az összes fontos eseményről.

4. KIKTŐL VÁRHATÓ KIEMELKEDŐ EREDMÉNY? Bár a sportág világklasszisai között vannak szép számmal, akik – főképp a riói készülődés jegyében – nem iktatták be versenynaptárjukba a fedett vb-t (ilyen például Usain Bolt, Justin Gatlin, Tyson Gay, Allyson Felix, Sanya Richards-Ross és Mo Farah), azért bőven lesz, akitől csillogást, emlékezetes szereplést várhatunk.

Mindjárt az első napon láthatjuk a rúdugrás két világcsúcstartóját, a francia Renaud Lavillenie-t (616 cm) és az amerikai Jenn Suhrt (503 cm). Vállalta a szereplést a hétpróba világrekordere, az amerikai Ashton Eaton, a jamaicai sprinter Asafa Powell, a katari magasugró Mutaz Essza Barsim, a kiváló holland vágtázó, Dafne Schippers, és 3000 méteren rajthoz áll a szám (továbbá az 1500 méter, az 1 mérföld, az 5000 méter) világcsúcstartója, az etióp Genzebe Dibaba.

S persze, mint mindig, reménykedhetünk új csillagok születésében is.

5. MIÉRT NEM INDULHATNAK AZ OROSZOK? A sportág híreit követők tisztában vannak azzal, mekkora problémát jelent a doppingolás, illetve annak elhallgatása az IAAF korrumpált előző vezetőségének közreműködésével. Oroszországban rendszerszerű, intézményesített doppingolás nyomaira bukkantak a WADA illetékesei – az ARD német televízió tényfeltáró újságíróinak hathatós segítségével –, minek nyomán felfüggesztették az orosz atléták versenyzési jogát. Az egyik legeredményesebb atlétika-nagyhatalom képviselői ezért nincsenek ott Portlandben.

6. LESZNEK-E ÚJÍTÁSOK? Lesznek bizony! A szervezők a legjelentősebb újításként a súlylökés, a távolugrás és a hármasugrás lebonyolítási rendjét harangozzák be: eszerint öt sorozatot követően csak a közvetlen éremvárományosoknak, az első négy helyezettnek lesz lehetősége arra, hogy hatodszor is kísérletet tegyen. A négy sorsdöntő lökés/ugrás idején a többi versenyszám pihen, semmi sem zavarja majd az éremharc döntő szakaszát.

7. AZ ÉRMEKEN KÍVÜL MIKÉNT DÍJAZZÁK A LEGJOBBAKAT? A világbajnokságon az egyéni számok győztesei fejenként 40 ezer dollárt kapnak, a második hely 20, a harmadik 10, a negyedik 8, az ötödik 6, a hatodik pedig 4 ezer dollárt ér. A váltóknak helyezésük függvényében ugyanezek az összegek járnak. A rekordereket külön dotálja a nemzetközi szövetség, amely minden világcsúcsért 50 ezer dollárt fizet.

Az eredményhirdetések egyébként a show külön elemét alkotják: a dobogósokat Portland szívében, a Pioneers Courthouse Square-en köszöntik esténként, a közönség részvételével zajló parti keretében kapják meg érmeiket.

8. HÁNY VERSENYZŐ VESZ RÉSZT A VB-N? A március 13-i hivatalos lista szerint 148 ország 547 atlétája indul, 299 férfi és 248 nő, de egyes hírügynökségek szerint végül több mint 150 ország sportolói lépnek pályára.

9. MILYEN LESZ A HANGULAT? A portlandi Oregon Convention Centerbe – amelynek atlétikai központtá alakításáról itt tekinthet meg egy rövid videótcsak nyolcezer szurkoló fér be, de ebben a viszonylag családias légkörben is nagy hangorkán várható. Minden a versenyzőkön múlik.

10. MIBEN ÉRI UTOL MOST AZ USA MAGYARORSZÁGOT? A fedett pályás vb-rendezések számában: Budapest kétszer adott otthont a viadalnak (1989, 2004), míg az Egyesült Államokban mostanáig csak egy volt (Indianapolis, 1987). Ezt a listát Spanyolország vezeti három rendezéssel, a többiek – Franciaország (nem számítva az 1985-ös „nulladik kiadást"), Kanada, Japán, Portugália, Oroszország, Katar, Törökország, Lengyelország és Nagy-Britannia – eddig 1-1 alkalommal látták vendégül a viadalt. A britek hamarosan felzárkóznak a duplázók mellé, 2018-ban ugyanis Birmingham következik.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik