HIRDETÉS
HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2013.04.07 12:35 Frissítve: 2015.02.22 01:06

Atlétika: Fazekasék kanadai cégen kérik számon a londoni olimpiát

A tengerentúli Buffalo News hírportál beszámolója szerint Fazekas Róbert, valamint edzője, Annus Adrián beperelte a kanadai MVP Biotech táplálékkiegészítő gyártással foglalkozó vállalatot. A doppingvétség miatt a 2012-es londoni olimpia előtt eltiltott magyar diszkoszvető azzal vádolja a céget, hogy az általa gyártott táplálékkiegészítőben tiltott szert alkalmazott, és ezt nem jelezte a termék csomagolásán.

HIRDETÉS
Fazekasék beperelték a kanadai céget (Fotó: Action Images – archív)

 

Fazekasék érdekeit Magyar Kálmán, Torontóban élő ügyvéd képviseli a perben, aki nyilatkozott is az üggyel kapcsolatban.

„Úgy gondoljuk, hogy megnyerhette volna az olimpiát. Az olimpia előtti edzések alatt nagyobbat dobott, mint amilyen eredménnyel megnyerték a játékokat. Hisszük, hogy súlyos károkat okoztak neki. Sohasem produkált pozitív doppingmintát, amíg át nem tért az MVP termékeire" – mondta az ügyvéd.

Magyar elmondta, Fazekas áprilisban a 2012-es kaliforniai versenyen kvalifikálta magát a londoni olimpiára, amikor átment egy doppingteszten. Aztán azonban elkezdte használni az MVP Biotech Pro Whey elnevezésű, protein tartalmú táplálékkiegészítőjét, és ekkor következett az ominózus nyári doppingvizsgálat, amikor már pozitív lett a mintája.

Mint korábban beszámoltunk róla, a másodfokú doppingbizottság nyolc évről hatra csökkentette Fazekas Róbert eltiltását tavaly októberben, mert bizonyítottnak látta, hogy a diszkoszvető nem szándékosan doppingolt. A szombathelyi dobó szervezetében a nyár elején sztanozolol nyomaira bukkantak. A versenyző már akkor jelezte a Nemzeti Sportnak, jogi lépéseket fontolgat.

„A nyár elején, amikor pozitív lett a doppingtesztem, és a bécsi laborban elvégezték a B-próbát, kértük, hadd vizsgáltathassak be néhány általam használt táplálékkiegészítőt és élelmet. Az ügyvédem megbízott egy szakembert, aki javaslatot tett a szerek vizsgálatának sorrendjére, hiszen nem volt mindegy, hány tesztet kell finanszíroznom. Egy vizsgálat ezerkétszáz euró. Már az első szer tesztelése eredményt hozott, kiderült, abból került a szervezetembe a sztanozolol. Igaz, hogy doppingolásra alkalmatlan mennyiség volt benne, a szabályok szerint azonban ez sem jelenti, hogy versenyezhetek" – nyilatkozta októberben Fazekas a Nemzeti Sportnak.

„Egyelőre nem nevezem meg a táplálékkiegészítőt, mert az ügyvédem jogi lépéseket tervez a gyártó ellen, hiszen a dobozra nem volt ráírva, hogy sztanozololt tartalmaz. Nyilván azért nem, mert csak szennyezésnyi mennyiségről van szó, ugyanúgy, mint a Németországban gyerekek számára gyártott C-vitaminban kimutatott doppingszer esetében, amelyről a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kongresszusán is beszéltek" – tette hozzá az atléta, aki rokonműfajra vált.

„Régóta győzködtek, hogy próbáljam ki az angolszász országokban népszerű skót felföldi játékokat, de a diszkoszvetés miatt eddig ellenálltam. Két hete aztán Ausztriában már indultam egy viadalon, és úgy néz ki, Európában a legjobb vagyok. Nyolc dobószámban kell pontokat gyűjtenünk, és az, hogy én kalapácsvetésben is jó voltam, előnyt jelent. A sportág több országban nagyon népszerű, Amerikában rendeztek olyan bajnokságot, amelyen három nap alatt százötvenezer néző volt. A tavasszal megkeresett Amerikából a világszervezet két vezetője, mert azt szeretnék, hogy több európai részvevője legyen a versenyeiknek. Amúgy sem valószínű, hogy hat év múlva, negyvenhárom évesen visszatérek diszkoszvetőként..."

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.14 22:43:57

Atlétika MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Hogy önmagában Johnson lebukása mekkora esemény volt, annak érzékeltetésére, megemlíteném: a Reuters hírügynökség egy összefoglalójában azt írta, „…ez a nap változtatta meg az olimpiát és a sportot – örökre”.

2018.09.11 12:52:40

Atlétika LIPICZKY ÁGNES

„Tudom, hogy sok hibával élem az életem, de, mondjuk, egyben biztos vagyok: sosem amfetaminoztam.”

2018.08.12 10:31:19

Atlétika VINCZE SZABOLCS

Hét év után tért vissza Magyarországra a világklasszis amerikai hármasugró.

2018.08.12 00:12:52

Atlétika VINCZE SZABOLCS

NS–VÉLEMÉNY. Van a kontinens-viadalon egy stabil döntősünk az egyik legnehezebb versenyszámban.

2018.08.08 16:27:44

Atlétika VINCZE SZABOLCS (BERLIN)

Újdonsült Eb-érmesünknél nem áll meg az élet, máris azon morfondírozik, mit kellett volna másképp csinálnia.

HIRDETÉS
HIRDETÉS