Atlétika: a dopping-ügy miatt lemondott az oroszok elnöke

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.12. 10:00
Máris megvannak a következményei az „Eltitkolt dopping – így készülnek az orosz győztesek” című dokumentumfilmnek, amelyet múlt hét szerdán a német ARD nevű televíziós csatorna mutatott be. A film hatására először pert helyezett kilátásba az ARD ellen, végül a vizsgálatok lezárultáig lemondott az atléták nemzetközi szövetségének orosz kincstárnoka, Valentyin Balahnyicev, aki egyben az orosz szövetség elnöke is. Mint hazája hírügynökségének beszélt róla, az üldözöttek listájára került a nemzeti szövetséggel együtt.

 

A nemzetközi botrányt kavaró dokumentumfilm titokban rögzített kép- és hangfelvételeket is bemutatott, amelyeken neves sportolók és edzők beszélnek a dopping állami szintű támogatásáról. Julija Ruszanova, a tavaly eltiltott nyolcszázas azt állítja a filmben, náluk az edzők fejébe verik, dopping nélkül nem megy, ők pedig ugyanezt a gondolkodást adják tovább a versenyzőiknek.

A film szerint a sportvezetők gondoskodtak róla, hogy úszókat, kerékpárosokat, sílövőket, atlétákat, súlyemelőket és északi sízőket egyáltalán ne ellenőrizzenek, a moszkvai doppinglabor vezetője, Grigorij Rodcsenkov pedig olyan készítményekkel látta el az atlétákat, hogy ne produkáljanak pozitív tesztet. Lilija Sobuhovának, a chicagói maratoni háromszoros győztesének állítólag 450 ezer eurójába került a részvétel a londoni olimpián, a hatóságok ugyanis ennyiért nem tették közzé a vérképét…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik