Atlétikai vb: Helebrandt Máté újra 20 kilométeren indul

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2023.08.07. 10:41
null
2016 után indul ismét a rövidebb távon (Fotó: Imre György / Békés Megyei Hírlap)
Két hét múlva a negyedik atlétikai világbajnokságán indul a gyalogló Helebrandt Máté, aki az elmúlt hét évben a hosszabbik távon versenyzett, de most több okból kifolyólag is vissza kellett váltania a rövidebbre.

Visszatér ahhoz, amellyel kezdte a pályafutását a gyalogló Helebrandt Máté, aki 2016-ig 20 kilométeren versenyzett, majd a hosszabb távra váltott, a londoni világbajnokságon már 50 kilométeren lett ötödik. Tavaly, amikor az 50 helyett bevezették a 35 kilométeres versenyszámot, ő is úgy tervezte, ennek megfelelően fog váltani, végül edzőjével úgy döntöttek, az idei budapesti világbajnokságon mégis inkább 20 kilométeren indul, és a jövőben is ezen a távon versenyez.

„Kétezertizenhat óta úgy voltunk vele, hogy a leghosszabb távon indulok, de idén tavasszal és nyáron a felkészülésem és a jelenlegi formám alapján már jobbnak láttuk, ha a rövidebb távon, azaz húsz kilométeren állok rajthoz – mondta lapunknak Helebrandt. – Azon is kvalifikáltam a világbajnokságra, így kézenfekvő volt az indulásom, de nagyon fontos szempont az is, hogy a párizsi olimpián már nem lesz harmincöt kilométeres verseny, csak húsz, így a jövő szempontjából is egyértelműen jobb, ha a rövidebb távot választom. Egyébként a döntést alátámasztja, hogy az idei országos bajnokságon egyéni csúccsal nyertem ötezer méteren.”

A Nyíregyházi Sportcentrum 34 éves versenyzője így valamennyi gyaloglótávon versenyzett az elmúlt években, 2009 óta tizenhárom magyar bajnoki címet szerzett 20 kilométeren, országos csúcstartó 10 000 méteren (39:46.02), valamint 50 kilométeren (3:43:56), és övé a legjobb magyar eredmény – az utcai – tíz kilométeren.

„A váltás után is minden évben versenyeztem húsz kilométeren, így nem mentem ki a gyakorlatból – tette hozzá Helebrandt, aki most jött meg egy háromhetes magashegyi, 2300 méteres edzőtáborból, a spanyolországi Sierra Nevadából. – Most már nincs semmi a naptáramban, a következő esemény a világbajnokság lesz. Gyaloglásban nehéz jósolni, az adott napi forma mellett jelentős befolyása van a külső körülményeknek, az időjárásnak, helyezésben ezért nem is szeretnék gondolkodni. Hogy mennyire kiszámíthatatlan, abból is látszik, hogy a londoni világbajnokságon ötödik lettem, amin mindenki meglepődött, sőt én sem gondoltam volna.”

A versenyző egyéni csúcsot vár magától a budapesti vb-n. A mostanit (1:22.14) a tavalyi békéscsabai országos bajnokságon érte el, de úgy érzi, Urbanik Sándor 1997-es rekordját (1:20:41) nagyon nehéz lesz megdönteni – azt még kicsit távolinak érzi, szerinte azzal az eredménnyel még ma is a nemzetközi élmezőnyhöz lehetne tartozni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik