Atlétikai vb 2023: Huszák János sérülése ellenére sem mondott le az indulásról

Vágólapra másolva!
2023.05.03. 14:15
null
Huszák János nem mondott le az indulásról a 2023-as Budapesten megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokságon (Fotó: Nemzeti Sport)
Huszák János Európa-kupa-győztes diszkoszvető gerincsérve ellenére nem mondott le az idei atlétikai világbajnokságról, sőt reményei szerint a sikeres rehabilitáció után akár a döntőbe kerülés is reális lehet számára Budapesten.        

A 31 éves dobóatléta komoly célokkal vág neki az idei szezonnak, annak ellenére, hogy decemberben ismét elkapta a koronavírust, ami több mint egy hónappal visszavetette a felkészülését. Ezt követően pedig derékfájdalmai miatt nem tudott teljes értékű edzésmunkát végezni, majd februárban kiderült, hogy gerincsérve miatt invazív beavatkozásra lesz szüksége a felépüléshez.

„Ezt már a klasszikus műtéttel is szokták orvosolni, de szerencsére én találtam egy másik megoldást, amely egy minimál invazív beavatkozás. Tulajdonképpen egy katétert helyeztek a sérv és az ideg közé, amelyen keresztül különböző gyógyszereket fecskendeztek be, így fellazították a sérv környéki szöveteket” – mondta a Ferencváros versenyzője. Hozzátette, hogy a márciusi kezeléseknek köszönhetően négy hete elkezdhette az edzéseket, de a dobásokkal még várnia kell.

„Már látom a fényt az alagút végén és úgy gondolom, hogy 1-2 héten belül elkezdhetem a dobásokat. Továbbra is vannak olyan elvetemült ötleteim, hogy a World Continental Tour Bronze versenysorozatának júniusi magyarországi állomásain el fogok tudni indulni” – nyilatkozott Huszák, de azt is elárulta, ha ez valamiért nem valósulna meg, akkor legvégső esetben a július 7-8-án sorra kerülő országos bajnokságon állna először dobókörbe. Ezt követően a Gyulai Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon és ugyanebben a hónapban még egy bronzkategóriás versenyen indulna Eisenstadtban, illetve a szombathelyi Last Chance viadalon, a szintteljesítés utolsó napján.

„Elsősorban a kijutás a legfontosabb” – mondta a budapesti vb-vel kapcsolatban a kétszeres magyar bajnok atléta. Kiemelte, „ha egy olyan szintre vissza tudnék jönni, ahol 2021-ben voltam, akkor a 12-es döntőnek mindenképpen össze kéne jönnie, és ha esetleg a nyolcas döntőben is részt vennék, akkor az lenne ebben az évben számomra a realitás csúcsa.”

Huszák, aki 2021-ben megnyerte a dobó Európa-kupát, február óta Magyarországon végzi a tréningeket és a rehabilitációt, de amint eléri a fájdalommentes állapotot és a technikai részre tud koncentrálni, visszatér Horvátországba, ahol edzője, Varga Roland segíti a munkáját.

A budapesti vb augusztus 19-én kezdődik és augusztus 27-én zárul, központi helyszíne pedig a Nemzeti Atlétikai Központ. A férfi diszkoszvetés selejtezőjére az első napon kerül sor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik