Mint egy világbajnoki döntő

A. A.A. A.
Vágólapra másolva!
2010.05.22. 21:56
null
Kővágó Zoltánnak erős mezőnyben kell helytállnia (Fotó: Szabó Miklós)
Gerd Kanter diszkoszvetésnek szentelt, szakmai honlapja alapján 8750 napja áll már a német Jürgen Schult világcsúcsa. Az utóbbi esztendőkben meg sem tudták közelíteni a huszonnégy éve fennálló rekordot, de az észt versenyző mi másért írta volna ki a honlapjára, minthogy állandóan ott lebegjen a szeme előtt, és megpróbálja túlszárnyalni.

Olimpiai és világbajnokként talán szüksége is van újabb motivációra, és az idén sem tűnik motiválatlannak: áprilisban a Kaliforniában dobott 71.45-jével kiérdemelte „A hónap atlétája" címet Európában. Az pedig bizonyos, hogy ennél is sokkal többre képes, talán a világrekord felülmúlására is, hiszen 2006-ban 73.38-ig repítette a szert.

Ha jó szelet kapnak a diszkoszok vasárnap, a sanghaji Gyémánt Liga-versenyen is születhetett nagy eredmény, hiszen a mezőny világbajnoki szintű. Nekünk a legfontosabb, hogy Kővágó Zoltán Kínában megkezdi a nemzetközi sorozatát, nem akármilyen előzményekkel. Múlt pénteken a Tüzér utcában akkorát dobott (68.94-et), amekkorát négy évvel ezelőtti brutális motorbalesete, vagyis új életének és pályafutásának kezdete óta nem sikerült. Ő is tud nagyobbat, éppen súlyos sérülése előtt ért el ennél is egy méterrel többet, most pedig éppen csak megkezdődött az idény.

A hétvégén – az előzetes nevezési lista alapján – ellenfele lesz a berlini vb-aranyérmes német Robert Harting, aki az idén egyelőre 66 méternél jár, továbbá az olimpián és a világbajnokságon is ezüstöt nyerő  lengyel Piotr Malachowski, illetve a világranglistán második, egy hellyel és egy méterrel Kővágó előtt járó amerikai Jason Young.

Hazai közönség előtt futni akar 110 gáton Liu Hsziang, bár május elején kiújult az Achilles-sérülése, ami már a pekingi játékokon is zavarta, és megfosztotta a döntőtől. Azóta a márciusi dohai fedettpályás vb volt az első világversenye, hetedik lett, és legutóbbi nyilatkozata alapján a londoni olimpián is kiegyezne a fináléba kerüléssel az athéni bajnok. Most Sanghajban, sportmúzeumba illő futamon, az atlantai győztes amerikai Allen Johnson is gátazik, 39 évesen próbálja állni a sarat a tizenhét évvel fiatalabb vb-címvédővel, a barbadosi Ryan Braithwaite-tel.

Százméteres síkfutás nem lesz, Usain Bolt kétszázon rajtol.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik