Usain Bolt legenda és a valaha volt legnagyobb atléta akar lenni

Vágólapra másolva!
2009.06.16. 20:46
Nem szerénykedett különösebben csehországi sajtótájékoztatóján Usain Bolt, a pekingi olimpia egyik legnagyobb hőse és a világ legjobb sprintere: a jamaicai atléta éveken belül élő legendává szeretne válni. Szerdán a pályára koncentrál: százezer dollár bónuszt ígértek neki a szervezők, ha megdönti az ostravai viadalon saját, 9.69-es világcsúcsát.
A tábla nélkül is tudják, kicsoda ő: Usain Bolt ostravai sajtótájékoztatóján
Fotó: Action Images
A tábla nélkül is tudják, kicsoda ő: Usain Bolt ostravai sajtótájékoztatóján
A tábla nélkül is tudják, kicsoda ő: Usain Bolt ostravai sajtótájékoztatóján
Fotó: Action Images
A tábla nélkül is tudják, kicsoda ő: Usain Bolt ostravai sajtótájékoztatóján

Nem sokat teketóriázott Usain Bolt, a pekingi olimpia háromszoros bajnoka, mikor Ostravában megkérdezték, mit szeretne elérni még pályafutása során.

„Legendává akarok válni, azért dolgozom, hogy minden idők legnagyobb és legjobb atlétája legyek” – közölte az újságírókkal a szerdai 100 méteres versenyre készülő jamaicai klasszis.

Bolt tavaly kedvenc távján, 200 méteren 19.83-mat „villantott” a csehországi viadalon, most a rövidebb sprinttávon 9.8-at vagy jobbat akar futni a gyors pályán. A szervezők százezer dollárt ajánlottak fel neki, ha megdönti a 2008-as olimpián felállított 9.69-es világcsúcsát.

„Hosszú ideig az élen kell maradnom, ha meg akarom valósítani céljaimat. Kétségtelenül sokat segítene, ha négyszázon is indulnék, sőt, esetleg megdönteném a világcsúcsot. Még nem döntöttem arról, hogy kipróbálom-e magam azon a távon is, egyelőre szeretném megőrizni az elsőségemet százon és kétszázon” – mondta a sprinter, aki elégedetlen öt nappal ezelőtt, Torontóban futott 10.00-s százával.

„A pálya nagyon vizes volt, és a két rossz rajt is zavart. Vannak jobb napjaim és rosszabbak, Torontóban az utóbbit fogtam ki” – gyakorolt önkritikát Bolt, aki elismerte, közel sincs olyan jó állapotban, mint a pekingi ötkarikás játékokon, többek között autóbalesete és a rengeteg „kötelező szponzori jelenése” miatt.

A jamaicai bajnokságra majd az augusztusi világbajnokságra készülő Bolt elmondta: meglepődne, ha Berlinben is világcsúccsal tudna duplázni a sprinttávokon.

„Az olimpia különleges volt, nem hiszem, hogy rekordra lesz szükség a vb-n az elsőséghez. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy máris az enyém a győzelem. Nem tartom magam felsőbbrendű atlétának, minden ellenfelemet komolyan veszem, hisz sosem lehet tudni, hogy ki, mikor, milyen napot fog ki.”

PARS VERSENYCSÚCCSAL GYŐZÖTT

Az ostravai Aranycipő elnevezésű atlétikai verseny első napján Pars Krisztián – rövid időn belül másodszor is – legyőzte az olimpiai bajnok Primos Kozmust férfi kalapácsvetésben.

A ragyogó sorozatot produkáló szombathelyi atléta, aki négy dobásával is nyert volna, háromszor repítette a sportszert 80 méter fölé. Harmadik kísérletével (80.68 m) megjavította Kozmus tavaly elért versenycsúcsát (80.27), és hatodikra még ezt is megfejelte a 80.71 méteres teljesítménnyel. Pars hat napja, a lengyelországi Bydgoszczban utasította maga mögé a szlovének klasszis dobóját, ott a magyar atléta 80.19 méterrel diadalmaskodott.

A pekingi ötkarikás bajnok Kozmus a keddi versenyen az ötödik helyen végzett (76.53 m). A nők viadalát, amely Skolimowska emlékverseny volt, a fiatalon elhunyt kiváló dobónő honfitársa, Anita Wlodarczyk szintén versenyrekorddal nyerte (76.59).

A szerdai gála nem mindennapi mezőnyt állít rajthoz, élen a háromszoros olimpiai bajnok jamaikai sprinter Usain Bolttal.

Az előzetes rajtlistán több magyar atléta is található: Kazi Tamás 800 méteren, Kiss Dániel és Baji Balázs 110 m gáton, Papp Krisztina pedig 5000 méteren indul.

(MTI)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik