A NOB fegyelmit indított a fehérorosz kalapácsvetők ügyében

Vágólapra másolva!
2008.09.04. 13:31
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hivatalosan is jelezte: tud a fehérorosz kalapácsvetők, Vagyim Gyemjatovszkij és Ivan Tyihon pozitív doppingtesztjéről, és elindította a fegyelmi eljárást. A NOB szóvivője, Emmanuelle Moreau közölte, hogy az ügyet kivizsgáló fegyelmi bizottság szeptember végén ül össze, és hallgatja meg a sportolókat, akiknek az A-próbája tesztoszteront mutatott ki.
Búcsút inthetnek az érmeknek? Tyihon (balra) és Gyevjatovszkij ügyét szeptember végén tárgyalják
Fotó: Imago
Búcsút inthetnek az érmeknek? Tyihon (balra) és Gyevjatovszkij ügyét szeptember végén tárgyalják
Búcsút inthetnek az érmeknek? Tyihon (balra) és Gyevjatovszkij ügyét szeptember végén tárgyalják
Fotó: Imago
Búcsút inthetnek az érmeknek? Tyihon (balra) és Gyevjatovszkij ügyét szeptember végén tárgyalják

Szeptember végén áll a NOB fegyelmi bizottsága elé Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon, a pekingi olimpia két fehérorosz kalapácsvető érmese.

A pozitív A-tesztet produkáló dobóatléták tagadják a vádakat, ennél többet egyelőre nem voltak hajlandóak mondani az ügyről. Anasztaszija Marinyina, a Fehérorosz Atlétikai Szövetség sajtófelelőse elmondta: hozzájuk még semmilyen hivatalos dokumentum vagy egyéb értesítés nem érkezett.

„Hogyan kommentálhatnánk olyan ügyet, amelyről nincs tudomásunk? Gyevjatovszkij és Tyihon tagadnak, és azt mondják, a tesztoszteronszint ingadozása normális” – mondta az AP hírügynökségnek Marinyina.

A Magyar Atlétikai Szövetség versenyszervezőktől úgy értesült, hogy a két érintett már le is mondta idénybeli három hátralévő viadalát. Így egyikőjük sem lesz ott vasárnap a szlovákiai Dubnicán, szeptember 9-én Zágrábban és a szeptember 13-14-i stuttgarti Világdöntőn.

„Korábban akadtak olyan esetek, amikor a B-próba más eredményt hozott, mint az A, éppen ezért nem akarnak rágalmazási pereket” – nyilatkozta Gyulai Márton, a MASZ főtitkára.

„Szintén nem hivatalos, de számunkra megbízható forrásból úgy tudjuk, hogy a két fehérorosz atléta mintáját a második próbához csak szeptember 21-én akarják felnyitni. Én viszont nem hinném, hogy addig várnának, ha már egyszer napvilágot látott az első teszt pozitív eredménye. Igaz, a WADA által akkreditált laboratóriumok maximális kapacitással dolgoznak, és nem biztos, hogy van előbb lehetőség a vizsgálat elvégzésére. Márpedig most az idő nem sürget. A versenyzőknek ráadásul arra is van jogosítványuk, hogy amikor kinyitják a második vizsgálathoz a mintáikat, személyesen jelen lehetnek. Ezt a szándékukat viszont előre kell jelezniük. Azt nem tudjuk, hogy melyik labor elemzi Gyevjatovszkij és Tyihon mintáját” – mondta Gyulai Márton.

Ha a két fehérorosz B-próbája is pozitív, akkor a WADA ezt jelzi a NOB-nak, amely meghallgatásra berendeli a vétkeseket, és kötelezően felteszi nekik azt a kérdést: hogyan kerülhetett a tiltott szer a szervezetükbe.

„Itt a versenyzők elmondhatják, hogy ártatlannak tartják magát, vagy egyszerűen el sem mennek, hanem írásban jelzik, nem élnek ezzel a jogukkal. Ha véglegesen bebizonyosodik a vétkességük, elveszik az érmeket, majd azt az előreugró versenyzők olimpiai bizottságának kipostázzák. Nem akarok előrerohanni, de ha Pars megkapja az ezüstérmet, nagy ünnepséget rendezünk a tiszteletére” – jelezte a MASZ főtitkára.

Az ügyre természetesen már Japánban is reagáltak, hisz ha a két fehéroroszt kizárják, Pars Krisztiánon kívül Murofusi Kodzsi is érmes lesz.

„Ha valóban vétettek a verseny tisztasága ellen, az elkeserítő. Jó Japánnak, de rossz érzés így éremhez jutni” – nyilatkozta Fukada Tomijaki, a japán olimpiai küldöttség vezetője.

„Ez már a második súlyos doppingbotrány lesz két olimpia alatt, és úgy érzem, ez veszélybe sodorhatja a versenyszám jövőjét” – tette hozzá.

Négy éve Murofusi Annus Adrián doppingvétsége után kapta meg az aranyérmet. A japán kalapácsvető egyelőre csak egy közleményt adott ki, melyben tudatta: amíg nincs hivatalos döntés, nem kommentálja az ügyet.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik