Wenger dekódolta Van Persie távozását

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.07.23. 20:16
null
Arsene Wenger lélekben megvált Robin van Persie-től (fotók: Action Images)
Ismét messzebbre és tovább nyaralunk, mint pénztárcánk engedte volna, az éjszakai pillangók már kora estére odaolvadnak az aszfalt szélére, újra magába löttyed a forint, a diákok még csak tévedésből sem ismerik fel tanáraikat, a szabad ég alatt dolgozók a szokottnál is jobban utálják az irodistákat, ültünkben tangát izzadunk nadrágunk alá, de már tervezzük, hogyan csempészünk be vidámító italokat a fesztiválokra – egyszóval minden jel amellett szól, hogy idén is elérkeztünk a nagy nyári transzferidőszakhoz. Szokásos sorozatunk hetente foglalja össze az átigazolási piacokon történteket, hétfőnként terítéken a Premier League.

 

Az elmúlt héten egyetlen klasszis játékos sem váltott klubot Angliában, de hatalmasat téved az, aki azt gondolja, hogy unatkoztak az ügynökök és a sajtó munkatársai. Londonban például egy nagy trióval foglalkoztak, több értelemben is. A Chelsea szóban már megegyezett az Internacional tehetséges középpályásával, Oscarral, valamint egyesületével, állítólag 32 millió euróban. A húszesztendős gyöngyszem az olimpia után írhat alá a „kékekhez”, ahol éppen a versengést kihasználva átesett már az orvosi vizsgálatokon. Egy ennél nagyobb saga is véget érhet az olimpia alatt, hiszen az Arsenal menedzsere, Arsene Wenger elmondta, a fejében lévő dekóder azt hozta ki a Robin van Persie-től érkező jelekből, hogy a holland ék távozik a nyáron az „ágyúsoktól”.

A francia mester ugyanakkor nem esik kétségbe, mert nem éri váratlanul a távozás, ezért is szerezte már meg az Olivier Giroud, Lukas Podolski kettőst. Van Persie-nél jóval előrébb járt mehetnékileg és a tárgyalásokban is a Real Madridhoz vágyó Luka Modric, a horvát már sem edzéseken, sem az egyesült államokbeli túrán nem reprezentálja magát a Tottenhamben. Ez utóbbi miatt kapott egy 100 ezer eurós büntetést, de mi ez ahhoz képest, amit kap majd a spanyoloktól aláírási pénzként és fizetésként…

Utóbbi két klubnál lesznek érkezők is: a hírek szerint Wenger közel áll Yann M’Vila megszerzéséhez, a „sarkantyúsok” ugyebár Alan Dzagojev, Joao Moutinho vagy Nuri Sahin játékjogába forgathatják a Modric-pénzt (pontosabban az kettőre lehet elég, kivéve, ha megveszik a fővárosiak a Lyontól Hugo Llorist). A Tottenhamnél említsük meg mindenképpen a kiváló védőt, pontosabban most már csak kiváló exvédőt, Ledley Kinget, aki feladta a harcot sorozatos sérüléseivel. Azért minden bizonnyal reménykedik még abban, hogy visszatérhet, esetleg egy kisebb csapatba (az lenne ám csak a The Return of the King).

Sebastian Boenisch
Sebastian Boenisch

Ahogyan azt a múlt héten ígértük, ezúttal Liverpoolban nézünk szét, kezdjük az Evertonnal!

Az eddigi távozókat (Femi Orenuga, James McFadden, Adam Forshaw, Aristote Nsiala, James Wallace, Marcus Hahnemann) elnézve nem gyengült jelentősen a keret, de az érkezőkkel sem erősödött túlzottan (jött kölcsönből vissza a rutinos nigériai védő, Joseph Yobo, valamint ingyen a Rangerstől a most éppen sérüléssel bajlódó skót szélső, Steven Naismith). Követik még őket nemsokára páran: a klub menedzsere, David Moyes megerősítette, hogy jól haladnak a tárgyalások a Tottenhammel a dél-afrikai középpályás, Steven Pienaar megvételéről, lengyel források szerint viszont a válogatott balbekk, a klub nélküli Sebastian Boenisch időben megelőzheti őt. Boenisch alternatívája a juventusos Reto Ziegler, és kiszemeltek még az interes ék, Luc Castaignos, valamin az ordusporos futógép, Jean-Jacques Gosso.

Felpörögnek az események, ha elviszi egy nagy klub Leighton Bainest, akinek esetleges helyetteseit láttuk fentebb, de egy támadót még mindenképpen szerez Moyes: talán éppen az aranylabdás Michael Owen lesz az.

Fabio Borini
Fabio Borini


A szomszédvár Liverpool eddig egy közepes termetű ragadozó halat elejtett, kettő termetes példány visszaúszott hálójába, egy kicsinyke, de még növőben lévő kis kárásszal együtt. Hogy kik ők? Fordított sorrendben visszatért kölcsönből a fiatal spanyol balszélső, Dani Pacheco, a Milantól a rejtélyes középpályás, Alberto Aquilani, és mellé a Lille-től a már harmincesztendős Joe Cole. Akiért pénzt is adtak, az Fabio Borini, a Romától vett alig 21 éves gólvadász – vele 13.3 millió eurót kockáztattak meg az angolok. Akik reménykednek, hogy nem járnak most úgy, mint Aquilanival vagy Andy Carroll-lal, akiket nagy erőkkel csábítanak Törökországtól Spanyolhonig.

Kapós a védő Daniel Agger is, akiért spanyol források szerint a két ottani gigász száll harcba, míg Martin Skrtelt a Napoli, a Juventus, a Milan és a Manchester City monitorozza, Luis Suárez pedig a Juventusnál B-terv a Van Persie-ügylet kapcsán. Lesznek azért érkezők is: ugyan André Schürrléért nem bírják az árversenyt a Chelsea-vel, és a Julian Draxler, Lewis Holtby párosért is túl sokat kér a Schalke, de a Hamburgban átadólistára tett szélső, Gökhan Töre, és még inkább a Fulham amerikaija, Clint Dempsey a Liverpoolhoz kerülhet.
A technikás bal oldali mindenesnek jövőre lejár a szerződése, így alighanem eladja még most jó áron klubja, és a Liverpool menedzsere, Brendan Rodgers nem rejtette véka alá, hogy már ajánlatot is tettek érte. Nem túl nagyot, de igencsak jutányosat (6.5 millió eurónyit) – ennyi folyhat be talán Carroll esetleges kölcsönadásából. A Fulham egyébként 11.5 milliós igénnyel állt elő az amerikai eladása kapcsán, kérdés, jókat söröztek-e előtte a vezetők, vagy tudnak valamiféle csavart az amerikai 2009-ben meghosszabbított szerződésében.

Nagy valószínűséggel a felénk kevésbé ismert Joe Allen lehet a Borinit és Dempsey-t követő Pool-fogás, a Swansea walesi középpályását már a télen le szerették volna igazolni a „vörösök”, és valamiféle tárgyalások már akkor elkezdődhettek, sőt, eredmény felé közelíthetnek, mert az éppen a Swansea-től elcsábított Rodgers mester azt nyilatkozta nemrégiben, hogy nagy fogásnak tartaná Allan megszerzését. Kérdés, mit szól Allen érkezéséhez a jelenleg az ő posztján, azaz a középpálya közepén játszó Charlie Adam, pedig egymás mellett is elférnének, hiszen mint azt a Kincs, ami nincs (és fecooo pontosítása) óta tudjuk: „Alan a nagy tudós, Charlie meg a prófétája!”.

PREMIER LEAGUE, JÖTTEK–MENTEK
Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.
Rövidítések:
k.: kölcsönbe, i.: ingyen, kv.: kölcsönből vissza, kt.: közös tulajdon, jmf.: játékjoga másik fele is, vv.: visszavonult
ARSENAL
Érkezett: Szamir Bihmutin (Arsenal U18), Héctor Bellerín (Arsenal U18), Phillip Roberts (Arsenal U18), Jordan Wynter (Arsenal U18), Reice Charles-Cook (Arsenal U18), Kristoffer Olsson (Arsenal U18), Olivier Giroud (Montpellier, 15.000.000 euró), Lukas Podolski (1.FC Köln, 13.000.000), Pedro Botelho (Levante, kölcsönből vissza), Wellington Silva (Alcoyano, kv.), Carlos Vela (Real Sociedad, kv.), Andrej Arsavin (Zenit, kv.), Nicklas Bendtner (Sunderland, kv.), Henri Lansbury (West Ham, kv.), Vito Mannone (Hull, kv.)
Távozott: Manuel Almunia (szerződése lejárt), Rhys Murphy (Telstar, ingyen), Gavin Hoyte (Dagenham, i.), Joel Campbell (Betis, kölcsönbe, ingyen), Jeffrey Monakana (Preston, i.), Tom Cruise (Torquay, i.), Oguzhan Özyakup (Besiktas, 500.000), Josszi Benajun (Chelsea, kv.), Denílson (Sao Paulo, k.), Carlos Vela (Real Sociedad, 3.800.000)
ASTON VILLA
Érkezett: Brett Holman (AZ, i.), Karim el-Ahmadi (Feyenoord, 2.800.000), Matthew Lowton (Sheffield United, 3.750.000), Jean Makoun (Olympiakosz, kv.)
Távozott: Emile Heskey (szl.), Andy Marshall (szl.), Carlos Cuéllar (Sunderland, i.), Connor Taylor (szl.), Jermaine Jenas (Tottenham, kv.)
CHELSEA
Érkezett: Marko Marin (Werder Bremen, 9.800.000), Tomas Kalas (Vitesse, kv.), Matej Delac (Budejovice, kv.), Gaël Kakuta (Dijon, kv.), Patrick van Aanholt (Vitesse, kv.), Kevin de Bruyne (Genk, kv.), Eden Hazard (Lille, 40.000.000), Josszi Benajun (Arsenal, kv.), Josh McEachran (Swansea, kv.)
Távozott: José Bosingwa (szl.), Salomon Kalou (Lille, i.), Didier Drogba (Sanghaj Senhua, i.), Jacob Mellis (Barnsley, i.), Thibaut Courtois (Atlético Madrid, k.), Ulises Dávila (Sabadell, k.)
EVERTON
Érkezett: Joseph Yobo (Fenerbahce, kv.), Steven Naismith (Rangers, i.)
Távozott: Denis Stracqualursi (Tigre, kv.), Marcus Hahnemann (szl.), Aristote Nsiala (Accrington, i.), Adam Forshaw (Brentford, i.), James Wallace (Tranmere), James McFadden (szl.), Royston Drenthe (Real Madrid, kv.), Steven Pienaar (Tottenham, kv.), Joao Silva (Levszki Szófia, 350.000), Femi Orenuga (szl.)
FULHAM
Érkezett: Mladen Petric (Hamburg, i.), Sascha Riether (Köln, k.), George Williams (Milton Keynes), Danny Hoesen (F. Sittard, kv.), Hugo Rodallega (Wigan, i.)
Távozott: Andy Johnson (QPR, i.), Danny Murphy (Blackburn, i.), Pavel Pogrebnyak (Reading, i.), Orlando Sá (szl.), Bjorn Helge Riise (szl.)
LIVERPOOL
Érkezett: Alberto Aquilani (Milan, kv.), Dani Pacheco (Atlético Madrid, kv.), Joe Cole (Lille, kv.), David Amoo (Bury, kv.), Danny Wilson (Blackpool, kv.), Fabio Borini (Roma, 13.300.000)
Távozott: Lewis Hatch (Accrington, i.), David Amoo (Preston, i.), Stephen Darby (Bradford, i.), Dirk Kuyt (Fenerbahce, 1.000.000), Fabio Aurelio (Gremio, i.), Maxi Rodríguez (Newell's, i.)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Wayne Bridge (Sunderland, kv.), Roque Santa Cruz (Real Betis, kv.), Vladimír Weiss (Espanyol, kv.), John Guidetti (Feyenoord, kv.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, kv.), Greg Cunningham (Nottingham, kv.), Michael Johnson (Leicester, kv.)
Távozott: David Pizarro (Roma, kv.), Stuart Taylor (szl.), Owen Hargreaves (szl.), Ahmed Benali (Brescia, i.), Greg Cunningham (Bristol City), Wayne Bridge (Brighton, kölcsönbe, ingyen), Joan Ángel Román (Barcelona, 1.000.000), Gunnar Nielsen (szl.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, 7.600.000)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Bébé (Besiktas, kv.), Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund, 15.000.000), Nick Powell (Crewe Alexandra, 5.000.000), Federico Macheda (QPR, kv.)
Távozott: Michael Owen (szl.), Ritchie de Laet (Leicester, 1.250.000), Matthew James (Leicester, i.), Tomasz Kuszczak (Brighton, i.), Oliver Norwood (Huddersfield, i.), Fábio (QPR, k.), Paul Pogba (Juventus, i.), Pak Dzsi Szung (QPR, 3.100.000), Reece Brown (Coventry, k., i.), John Cofie (Sheffield United, k.)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Xisco (Deportivo, kv.), Romain Amalfitano (Reims, i.), Gaël Bigirimana (Coventry, 1.250.000), Alan Smith (Milton Keynes, kv.)
Távozott: Peter Lövenkrands (Birmingham, i.), Kádár Tamás (szl.), Alan Smith (Milton Keynes, i.), Danny Guthrie (Reading, i.), Leon Best (Blackburn Rovers, 3.800.000), Jeff Henderson (Sligo Rovers, i.), Fraser Forster (Celtic, 2.500.000)
NORWICH CITY
Érkezett: Steven Whittaker (Rangers, i.), Jacob Butterfield (Barnsley, i.)
Távozott: Adam Drury (Leeds, i.), Zak Whitbread (szl.), Aaron Wilbraham (Crystal, i.), Josh Dawkin (Braintree Town, i.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Samba Diakité (Nancy, 4.000.000), Ryan Nelsen (Tottenham, i.), Andy Johnson (Fulham, i.), Robert Green (West Ham, i.), Fábio (Manchester United, k.), Patrick Agyemang (Stevenage, kv.), Pak Dzsi Szung (Manchester United, 3.100.000), David Hoilett (Blackburn, i.)
Távozott: Bruno Perone (Tombense, kv.), Taye Taiwo (Milan, kv.), Fitz Hall (szl.), Danny Gabbidon (szl.), Danny Shittu (szl.), Lee Cook (szl.), Rowan Vine (szl.), Peter Ramage (szl.), Gary Borrowdale (szl.), Joe Oastler (Torquay, i.), Patrick Agyemang (szl.), Paddy Kenny (Leeds United, i.), Elvijs Putnins (szl.)
READING
Érkezett: Mathieu Manset (Sanghaj S., kv.). Garath McCleary (Nottingham Forest, i.), Danny Guthrie (Newcastle, i.), Pavel Pogrebnyak (Fulham, i.), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Nicky Shorey (West Bromwich, i.), Chris Gunter (Nottingham, 3.000.000), Adrian Mariappa (Watford, 3.800.000)
Távozott: Tomasz Cywka (szl.), Brian Howard (szl.), Andy Griffin (szl.), Cédric Baseya (szl.), John Goddard (szl.), Simon Locke (szl.), Carl McHugh (szl.), Jack Mills (szl.), Frankie Raymond (szl.), Mathieu Manset (Sion), Joseph Mills (Burnley, k.)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Jay Rodriguez (Burnley, 8.650.000), Steven Davis (Rangers, i.), Lee Holmes (Swindon, kv.)
Távozott: Rádi Dzsaidi (visszavonult), Lee Holmes (Preston, i.), Harlee Dean (Brentford, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), David Connolly (szl.), Bartosz Bialkowski (Notts County, i.), Aaron Martin (Crystal, k.), Jack Dovey (Eastleigh, i.), Jamie White (Winchester City, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), Iago Falqué (Tottenham II, kv.), Tommy Forecast (Gillingham, k., i.), Nathaniel Clyne (Crystal), Paulo Gazzaniga (Gillingham)
STOKE CITY
Érkezett: Jamie Ness (Rangers, i.), Diego Arismendi (Huddersfield, kv.), Danny Higginbotham (Nottingham, kv.), Tom Soares (Hibernians, kv.), Geoff Cameron (Houston Dynamo, 2.100.000)
Távozott: Andrew Davies (Bradford, i.), Ricardo Fuller (szl.), Mamady Sidibé (szl.), Salif Diao (szl.), Carlo Nash (szl.), Matthew Lund (szl.), Michael Tonge (szl.), Jonathan Woodgate (Middlesbrough, i.), Tom Soares (szl.), Florent Cuvelier (Walsall, k.)
SUNDERLAND
Érkezett: Carlos Cuéllar (Aston Villa, i.), Cristian Riveros (Kayserispor, kv.), Asamoah Gyan (al-Ain, kv.)
Távozott: Szotiriosz Kirjakosz (Wolfsburg, kv.), Cristian Riveros (Kayserispor, 300.000), Craig Gordon (szl.), Trevor Carson (Bury, i.), Oumare Tounkara (szl.), Jordan Cook (Charlton, i.), George McCartney (West Ham, i.), Asamoah Gyan (al-Ain, 7.500.000), Nicklas Bendtner (Arsenal, kv.), Wayne Bridge (Manchester City, kv.), Marcos Angeleri (Estudiantes), Michael Liddle (Accrington, i.)
SWANSEA CITY
Érkezett: Jonathan de Guzmán (Villarreal, k.), Chico (Genoa, 2.500.000), Michu (Rayo Vallecano, 2.570.000)
Távozott: Casey Thomas (szf.), José Moreira (szl.), Ferrie Bodde (szl.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Josh McEachran (Chelsea, kv.), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, kv.), Joe Walsh (szl.)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, 10.000.000), Jermaine Jenas (Aston Villa, kv.), Steven Pienaar (Everton, kv.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Jan Vertonghen (Ajax, 12.500.000), Emmanuel Adebayor (Manchester City, 7.600.000)
Távozott: Louis Saha (szl.), Ben Alnwick (Barnsley, i.), Niko Kranjcar (Dinamo Kijev, 7.000.000), Ryan Nelsen (QPR, i.), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva, 7.000.000), Bongani Khumalo (PAOK, k., i.), Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.), Ledley King (vv.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Ben Foster (Birmingham City, 5.000.000), Lateef Elford-Alliyu (Bury, kv.), Boaz Myhill (Birmingham, kv.), Chris Wood (Bristol, kv.), Yassine El Ghanassy (Gent, k.), Tongo Doumbia (Rennes, 2.500.000)
Távozott: Paul Scharner (szl.), Nicky Shorey (Reading, i.), Joe Mattock (Sheffield Wednesday, i.), Somen Tchoyi (szl.), Lateef Elford-Alliyu (Bury, i.), Keith Andrews (Bolton, i.), Fülöp Márton (Aszteras Tripolisz, i.)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Mohamed Diamé (Wigan, i.), Stephen Henderson (Portsmouth, 745.000), Jussi Jääskeläinen (Bolton, i.), George McCartney (Sunderland, i.), Pablo Barrera (Real Zaragoza, kv.), Frank Nouble (Barnsley, kv.), Freddie Sears (Colchester, kv.), Modibo Maiga (Sochaux, 6.000.000)
Távozott: Brian Montenegro (Maldonaldo, k.), Freddie Sears (Colchester, i.), Marek Stech (Yeovil, i.), Frank Nouble (Wolverhampton, i.), Robert Green (QPR, i.), Oliver Lee (szl.), Papa Bouba Diop (szl.), Abdoulaye Fayé (Hull, i.), John Carew (szl.), Julien Faubert (Elazigspor, i.), Kurucz Péter (szl.), Ruud Boffin (Eskisehirspor, i.), Pablo Barrera (Cruz Azul), Sam Cowler (Barnet), Jordan Brown (Barnet, i.)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Mauro Boselli (Estudiantes, kv.), Fraser Fyrie (Aberdeen, 635.000)
Távozott: Chris Kirkland (Sheffield W., i.), Hendry Thomas (szl.), David Jones (szl.), Hugo Rodallega (Fulham, i.), Mohamed Diamé (West Ham, i.), Steve Gohouri (szl.)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik