Pakkot adott a United, de Berbatov is kipakolt

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2012.07.16. 16:52
null
Pak Dzsi Sung az MU-ból a QPR-hoz távozott (Fotó: Action Images)
Címkék
Ismét messzebbre és tovább nyaralunk, mint pénztárcánk engedte volna, az éjszakai pillangók már kora estére odaolvadnak az aszfalt szélére, újra magába löttyed a forint, a diákok még csak tévedésből sem ismerik fel tanáraikat, a szabad ég alatt dolgozók a szokottnál is jobban utálják az irodistákat, ültünkben tangát izzadunk nadrágunk alá, de már tervezzük, hogyan csempészünk be vidámító italokat a fesztiválokra – egyszóval minden jel amellett szól, hogy idén is elérkeztünk a nagy nyári transzferidőszakhoz. Szokásos sorozatunk hetente foglalja össze az átigazolási piacokon történteket, hétfőnként terítéken a Premier League.

Az elmúlt egy hét alatt a klasszikus angol nagycsapatok nem igazán erőltették meg magukat átigazolási szempontból, legalábbis a színfalak előtt, de a Manchester United nyélbe ütött egy üzletet: eladta Pak Dzsi Szungot a Queens Parknak. A derék dél-koreai középpályás még az ősidőkben, 2005-ben érkezett a „vörös ördögökhöz” a PSV-től, 7.3 millió euróért, és a középpálya összes pozíciójában hasznosan szolgálta a klubot. Tavaly már „csak” 6-os átlagot hozott össze, 17 bajnokin, miközben tavalyelőtt még 6.60, 2007-ben 6.80 állt neve után a SkySports értékelésében kalkulusként. A 31 esztendős Pak néhány jó idényt még lefuthat, ezért is vették meg őt a londoniak. „Koreában most már közismert lett a QPR is” – világította meg Pak a transzfer egy egyáltalán nem mellékes aspektusát.

Távozhat az MU-tól a közeljövőben Dimitar Berbatov is, a bolgár támadó Facebook-oldalán erősítette meg ezt, mondván, bármennyire is szereti a klubot, mindenkinek jobb, ha elmegy – sőt, afféle hirdetésként elárulta azt is, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben már potom 6.5 millió euróért távozhat (szerződése egyébként 2013 nyaráig tart). Nemrégiben még a Liverpool, a Lazio, a Bayer Leverkusen, a Galatasaray és a Borussia Dortmund is érdeklődött iránta, de az akciós ár miatt alighanem bővül majd ezen kör. Két lehetséges érdeklőről is beszámolt az angol média, és ezt mi is leírjuk, hadd szennylapozzon minket arcon pár kedves hozzászólónk: állítólag Axel Witsel és Nicolas Gaitán ügyében tárgyal a héten a Sir a Benficával, de a Sao Paulóval is egyeztet a 19 éves tehetség, a Real Madrid és az Inter által is megkívánt Lucas leigazolásáról.

A Tottenham Hotspur egyre aktívabban tevékenykedik, ez nem újdonság, hiszen évente visszalépkedve 34, 24, 20, 92 és 71 milliót költött az egylet erősítésekre (nettóban, az eladásokon felül kell érteni az összegeket). Némi takarítással kezdtek most a londoniak, hiszen a klubvezetőség lemondott a Ben Alnwick, Vedran Corluka, Niko Kranjcar, Louis Saha, Ryan Nelsen, Bongani Khumalo vonulatról, majd érkezett jó két hete az új mester, André Villas-Boas, aki azzal szembesült, hogy megvan már az izlandi támadó középpályás, a Hoffenheimet odahagyó Gylfi Sigurdsson, és a végét járják a belga védőért, Jan Vertonghenért folyó tárgyalások az Ajaxszal. Előbbiért 10, utóbbiért 12.5 milliót fizetett a Tottenham – ázsiai források szerint pedig 6.5-öt a Manchester Citynek Emmanuel Adebayorért, aki immáron nem kölcsönben, hanem végleg erősíti a fővárosiakat (más források szerint még hiányzik a pecsét az ügyletről, de már nem sokáig). A Cityn kívül talán mindenhol vakarnák a fejüket a togói miatt, lévén 2009-ben 29 milliót fizettek érte az Arsenalnak, két kölcsönadásából pedig 6.25 millió folyt be (bő egyévnyi bére).

Pár napja Villas-Boas bejelentette igényét Rafael van der Vaart további szolgáltatásaira, már csak azért is, mert Luka Modric fél lábbal már Madridban él (ez sem újdonság: Ricardo Carvalho és/vagy Nuri Sahin érkezhet érte, egy bőröndnyi euró mellett).

Moutinho a Tottenhamben?
Moutinho a Tottenhamben?

A portugál vonal Joao Moutinhóval és az internacionalos középpályással, Oscarral, az orosz Alan Dzagojevvel erősödhet a média értesülései szerint, de egy régi kedvencét, Daniel Sturridge-et is csábítgatja a mester a Chelsea-től. Kapus is szerepel a bevásárló-cetlin: a Real Valladolid 1-ese, Jaime Jiménez maga ismerte el, hogy vinné őt a Hotspur, Hugo Lloris nevét korábban a L'Équipe vetette fel.

Az egykori mexikói csodagyerek, Giovani dos Santos viszont nem rejtette véka alá, hogy vagy most elengedi a Tottenham némi pénzért, vagy a télen ingyen távozik, Jermaine Defoe is hasonló cipőben jár. Sokak szerint már csak tizenvalahány millió euró áll Villas-Boas rendelkezésére, hogy új emberekre vadásszon – persze ezen sokat változtathat Modric, akinek konkrét helyettesítője, meglehet, a brazil csodagyerek, Ganso lesz (ha emberszabású árat kérnek érte).

Ha már szóba került fentebb a QPR, nézzünk szét bővebben háza táján!

Buzsáky Ákos nem hosszabbította meg a klubbal szerződését, és rajta kívül Fitz Hall, Danny Gabbidon, Danny Shittu, Peter Ramage, Paddy Kenny és Taye Taiwo is biztosan távozik. A walesi menedzser, Mark Hughes ellenben remekül tevékenykedik a modern emberpiacon: Pak előtt kölcsönkapta a szélsőhátvéd Fábiót az MU-tól, megvette a korábban kölcsönben náluk szereplő mali szűrőt, Samba Diakitét; a veterán középső védő, Ryan Nelsen, a mindig veszélyes ék, Andy Johnson és a válogatott kapus, Robert „szegény jabulanis" Green viszont ingyen került kezei alá. A svéd szélső, Markus Rosenberg szintén átigazolási díj nélkül megszerezhető, lévén ő obsitot kapott a Werder Brementől, a Buzsáky helyére kinézett Ki Szung Jongért viszont fizetni kell majd a Celticnek, és Defoe tervezett megszerzése sem lesz filléres játék.

A klub elnöke, Tony Fernandes megerősítette, hogy lesznek még nagynevű érkezők, egyesek szerint Michael Owen is közöttük lehet (őt a csapatkapitány Joey Barton csábítja, akinek kevesen mernek nemet mondani). Korábban rengetegen csábították a marokkói középpályást, Adel Taarabtot, aki a további pletykáknak véget vetett azzal, hogy 2016-ig meghosszabbította eredetileg jövőre lejáró kontraktusát.

Zárjunk az elmúlt idényben terveken felül szerelő Newcastle Uniteddel! Többen is elrepültek a nyáron „szarkáktól”, közülük csak Leon Bestért és Fraser Forsterért kapott pénzt a klub, Peter Lövenkrands, Jeff Henderson, Danny Guthrie, az egykoron szebb napokat látott Alan Smith és a magyar Kádár Tamás ingyen távozott. Nem túl acélos az eddigi érkezők névsora, amely tulajdonképpen csak az 1.25 millióért vett burundi középpályásból, Gaël Bigirimanából és az ingyen megszerzett francia karmesterből, Romain Amalfitanóból áll. A Lille jobbhátvédje, Mathieu Debuchy már hetek óta összeragadt az NU-val, de nem realizálódott még az üzlet, talán mert az Európa-bajnokság miatt egyre nagyobb klubok érdeklődnek iránta, a Unitedtől az Interen és a Chelsea-n át a Real Madridig. A Twente brazil középső védője, Douglas nagyobb eséllyel érkezhet, akár már a héten (a B-terv itt a VfB Stuttgart Serdar Tascija), a klub nélküli lengyel-német szélsőhátvéddel, Sebastian Boenischsel egyetemben. Az ajaxos szűrő, Vurnon Anita neve is felmerült, az esetleges Debuchy-helyettes Roberto Rosales szintén Hollandiából, a Twentétől érkezhet. A legnagyobb nyári célpont vertikálisan mindenképpen a holland gólzsák, Luuk de Jong (érte tízmillió fölött kellene fizetni, a változatosság kedvéért szintén a Twentének), de Andy Carroll visszacsábítása a Liverpooltól szintén felvetődött.

Meglehet, hamarost nagy jövés-menés lesz a klubnál, lévén nem lesz egyszerű megtartani Hatem Ben Arfát, Yohan Cabaye-t, Cheik Tiotét, Papiss Demba Cissét, Danny Simpsont, Demba Bát vagy Davide Santont. Lesz miről írni tehát a következő héten, egy biztos: a Liverpoolban és Birminghamben bővebben elidőzünk majd.

PREMIER LEAGUE, JÖTTEK–MENTEK
ARSENAL
Érkezett: Szamir Bihmutin (Arsenal U18), Héctor Bellerín (Arsenal U18), Phillip Roberts (Arsenal U18), Jordan Wynter (Arsenal U18), Reice Charles-Cook (Arsenal U18), Kristoffer Olsson (Arsenal U18), Olivier Giroud (Montpellier, 15.000.000 euró), Lukas Podolski (1.FC Köln, 13.000.000), Pedro Botelho (Levante, kölcsönből vissza), Wellington Silva (Alcoyano, kv.), Carlos Vela (Real Sociedad, kv.), Andrej Arsavin (Zenit, kv.), Nicklas Bendtner (Sunderland, kv.), Henri Lansbury (West Ham, kv.), Vito Mannone (Hull, kv.)
Távozott: Manuel Almunia (szerződése lejárt), Rhys Murphy (Telstar, ingyen), Gavin Hoyte (Dagenham, i.), Joel Campbell (Betis, kölcsönbe, ingyen), Jeffrey Monakana (Preston, i.), Tom Cruise (Torquay, i.), Oguzhan Özyakup (Besiktas, 500.000), Josszi Benajun (Chelsea, kv.), Denílson (Sao Paulo, k.)
ASTON VILLA
Érkezett: Brett Holman (AZ, i.), Karim el-Ahmadi (Feyenoord, 2.800.000), Matthew Lowton (Sheffield United, 3.750.000), Jean Makoun (Olympiakosz, kv.)
Távozott: Emile Heskey (szl.), Andy Marshall (szl.), Carlos Cuéllar (Sunderland, i.), Brad Guzan (szl.), Connor Taylor (szl.), Jermaine Jenas (Tottenham, kv.)
CHELSEA
Érkezett: Marko Marin (Werder Bremen, 9.800.000), Tomas Kalas (Vitesse, kv.), Matej Delac (Budejovice, kv.), Gaël Kakuta (Dijon, kv.), Patrick van Aanholt (Vitesse, kv.), Kevin de Bruyne (Genk, kv.), Eden Hazard (Lille, 40.000.000), Josszi Benajun (Arsenal, kv.), Josh McEachran (Swansea, kv.)
Távozott: José Bosingwa (szl.), Salomon Kalou (Lille, i.), Didier Drogba (Sanghaj Senhua, i.), Jacob Mellis (Barnsley, i.), Thibaut Courtois (Atlético Madrid, k.), Ulises Dávila (Sabadell, k.)
EVERTON
Érkezett: Joseph Yobo (Fenerbahce, kv.), Steven Naismith (Rangers, i.)
Távozott: Denis Stracqualursi (Tigre, kv.), Marcus Hahnemann (szl.), Aristote Nsiala (Accrington, i.), Adam Forshaw (Brentford, i.), James Wallace (Tranmere), James McFadden (szl.), Royston Drenthe (Real Madrid, kv.), Steven Pienaar (Tottenham, kv.), Joao Silva (Levszki Szófia, 350.000)
FULHAM
Érkezett: Mladen Petric (Hamburg, i.), Sascha Riether (Köln, k.), George Williams (Milton Keynes), Danny Hoesen (F. Sittard, kv.), Hugo Rodallega (Wigan, i.)
Távozott: Andy Johnson (QPR, i.), Danny Murphy (Blackburn, i.), Pavel Pogrebnyak (Reading, i.), Orlando Sá (szl.), Bjorn Helge Riise (szl.)
LIVERPOOL
Érkezett: Alberto Aquilani (Milan, kv.), Dani Pacheco (Atlético Madrid, kv.), Joe Cole (Lille, kv.), David Amoo (Bury, kv.), Danny Wilson (Blackpool, kv.), Fabio Borini (Roma, 13.300.000)
Távozott: Lewis Hatch (Accrington, i.), David Amoo (Preston, i.), Stephen Darby (Bradford, i.), Dirk Kuyt (Fenerbahce, 1.000.000), Fabio Aurelio (Gremio, i.), Maxi Rodríguez (Newell's, i.)
MANCHESTER CITY
Érkezett: Wayne Bridge (Sunderland, kv.), Roque Santa Cruz (Real Betis, kv.), Vladimír Weiss (Espanyol, kv.), John Guidetti (Feyenoord, kv.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, kv.), Greg Cunningham (Nottingham, kv.), Michael Johnson (Leicester, kv.)
Távozott: David Pizarro (Roma, kv.), Stuart Taylor (szl.), Owen Hargreaves (szl.), Ahmed Benali (Brescia, i.), Greg Cunningham (Bristol City), Wayne Bridge (Brighton, kölcsönbe, ingyen), Joan Ángel Román (Barcelona, 1.000.000), Gunnar Nielsen (szl.), Emmanuel Adebayor (Tottenham, 7.600.000)
MANCHESTER UNITED
Érkezett: Bébé (Besiktas, kv.), Kagava Sindzsi (Borussia Dortmund, 15.000.000), Nick Powell (Crewe Alexandra, 5.000.000), Federico Macheda (QPR, kv.)
Távozott: Michael Owen (szl.), Ritchie de Laet (Leicester, 1.250.000), Matthew James (Leicester, i.), Tomasz Kuszczak (Brighton, i.), Oliver Norwood (Huddersfield, i.), Fábio (QPR, k.), Paul Pogba (Juventus, i.), Pak Dzsi Szung (QPR, 3.100.000)
NEWCASTLE UNITED
Érkezett: Xisco (Deportivo, kv.), Romain Amalfitano (Reims, i.), Gaël Bigirimana (Coventry, 1.250.000), Alan Smith (Milton Keynes, kv.)
Távozott: Peter Lövenkrands (Birmingham, i.), Kádár Tamás (szl.), Alan Smith (Milton Keynes, i.), Danny Guthrie (Reading, i.), Leon Best (Blackburn Rovers, 3.800.000), Jeff Henderson (Sligo Rovers, i.), Fraser Forster (Celtic, 2.500.000)
NORWICH CITY
Érkezett: Steven Whittaker (Rangers, i.), Jacob Butterfield (Barnsley, i.)
Távozott: Adam Drury (Leeds, i.), Zak Whitbread (szl.), Aaron Wilbraham (Crystal, i.), Josh Dawkin (Braintree Town, i.)
QUEENS PARK RANGERS
Érkezett: Samba Diakité (Nancy, 4.000.000), Ryan Nelsen (Tottenham, i.), Andy Johnson (Fulham, i.), Robert Green (West Ham, i.), Fábio (Manchester United, k.), Patrick Agyemang (Stevenage, kv.), Pak Dzsi Szung (Manchester United, 3.100.000)
Távozott: Bruno Perone (Tombense, kv.), Taye Taiwo (Milan, kv.), Fitz Hall (szl.), Danny Gabbidon (szl.), Danny Shittu (szl.), Lee Cook (szl.), Rowan Vine (szl.), Peter Ramage (szl.), Gary Borrowdale (szl.), Joe Oastler (Torquay, i.), Patrick Agyemang (szl.), Paddy Kenny (Leeds United, i.)
READING
Érkezett: Mathieu Manset (Sanghaj S., kv.). Garath McCleary (Nottingham Forest, i.), Danny Guthrie (Newcastle, i.), Pavel Pogrebnyak (Fulham, i.), Pierce Sweeney (Bray Wanderers), Nicky Shorey (West Bromwich, i.)
Távozott: Tomasz Cywka (szl.), Brian Howard (szl.), Andy Griffin (szl.), Cédric Baseya (szl.), John Goddard (szl.), Simon Locke (szl.), Carl McHugh (szl.), Jack Mills (szl.), Frankie Raymond (szl.), Mathieu Manset (Sion)
SOUTHAMPTON
Érkezett: Jay Rodriguez (Burnley, 8.650.000), Steven Davis (Rangers, i.), Lee Holmes (Swindon, kv.)
Távozott: Rádi Dzsaidi (visszavonult), Lee Holmes (Preston, i.), Harlee Dean (Brentford, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), David Connolly (szl.), Bartosz Bialkowski (Notts County, i.), Aaron Martin (Crystal, k.), Jack Dovey (Eastleigh, i.), Jamie White (Winchester City, i.), Ryan Doble (Shrewsbury, i.), Iago Falqué (Tottenham II)
STOKE CITY
Érkezett: Jamie Ness (Rangers, i.), Diego Arismendi (Huddersfield, kv.), Danny Higginbotham (Nottingham, kv.), Tom Soares (Hibernians, kv.)
Távozott: Andrew Davies (Bradford, i.), Ricardo Fuller (szl.), Mamady Sidibé (szl.), Salif Diao (szl.), Carlo Nash (szl.), Matthew Lund (szl.), Michael Tonge (szl.), Jonathan Woodgate (Middlesbrough, i.), Tom Soares (szl.)
SUNDERLAND
Érkezett: Carlos Cuéllar (Aston Villa, i.), Cristian Riveros (Kayserispor, kv.), Asamoah Gyan (al-Ain, kv.)
Távozott: Szotiriosz Kirjakosz (Wolfsburg, kv.), Cristian Riveros (Kayserispor, 300.000), Craig Gordon (szl.), Trevor Carson (Bury, i.), Oumare Tounkara (szl.), Jordan Cook (Charlton, i.), George McCartney (West Ham, i.), Asamoah Gyan (al-Ain, 7.500.000), Nicklas Bendtner (Arsenal, kv.), Wayne Bridge (Manchester City, kv.)
SWANSEA CITY
Érkezett: Jonathan de Guzmán (Villarreal, k.), Chico (Genoa, 2.500.000)
Távozott: Casey Thomas (szf.), José Moreira (szl.), Ferrie Bodde (szl.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Josh McEachran (Chelsea, kv.), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, kv.), Joe Walsh (szl.)
TOTTENHAM HOTSPUR
Érkezett: Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, 10.000.000), Jermaine Jenas (Aston Villa, kv.), Steven Pienaar (Everton, kv.), Steven Caulker (Tottenham, kv.), Jan Vertonghen (Ajax, 8.500.000), Emmanuel Adebayor (Manchester City, 7.600.000)
Távozott: Louis Saha (szl.), Ben Alnwick (Barnsley, i.), Niko Kranjcar (Dinamo Kijev, 7.000.000), Ryan Nelsen (QPR, i.), Vedran Corluka (Lokomotiv Moszkva, 7.000.000), Bongani Khumalo (PAOK, k., i.), Emmanuel Adebayor (Manchester City, kv.)
WEST BROMWICH ALBION
Érkezett: Ben Foster (Birmingham City, 5.000.000), Lateef Elford-Alliyu (Bury, kv.), Boaz Myhill (Birmingham, kv.), Chris Wood (Bristol, kv.), Yassine El Ghanassy (Gent, k.), Tongo Doumbia (Rennes, 2.500.000)
Távozott: Paul Scharner (szl.), Nicky Shorey (Reading, i.), Joe Mattock (Sheffield Wednesday, i.), Somen Tchoyi (szl.), Lateef Elford-Alliyu (Bury, i.), Keith Andrews (Bolton, i.), Fülöp Márton (Aszteras Tripolisz, i.)
WEST HAM UNITED
Érkezett: Mohamed Diamé (Wigan, i.), Stephen Henderson (Portsmouth, 745.000), Jussi Jääskeläinen (Bolton, i.), George McCartney (Sunderland, i.), Pablo Barrera (Real Zaragoza, kv.), Frank Nouble (Barnsley, kv.), Freddie Sears (Colchester, kv.)
Távozott: Brian Montenegro (Maldonaldo, k.), Freddie Sears (Colchester, i.), Marek Stech (Yeovil, i.), Frank Nouble (Wolverhampton, i.), Robert Green (QPR, i.), Oliver Lee (szl.), Papa Bouba Diop (szl.), Abdoulaye Fayé (szl.), John Carew (szl.), Julien Faubert (Elazigspor, i.), Kurucz Péter (szl.), Ruud Boffin (Eskisehirspor, i.), Pablo Barrera (Cruz Azul), Sam Cowler (Barnet), Jordan Brown (Barnet, i.)
WIGAN ATHLETIC
Érkezett: Mauro Boselli (Estudiantes, kv.)
Távozott: Chris Kirkland (Sheffield W., i.), Hendry Thomas (szl.), David Jones (szl.), Hugo Rodallega (Fulham, i.), Mohamed Diamé (West Ham, i.), Steve Gohouri (szl.)
Vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.
Rövidítések:
k.: kölcsönbe, i.: ingyen, kv.: kölcsönből vissza, kt.: közös tulajdon, jmf.: játékjoga másik fele is

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik