Premier League: semleges pálya, kieső nélkül? Folytatódik a kötélhúzás

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2020.05.11. 10:49
null
Az üres Stamford Bridge (Fotó: AFP, 2018)
Folytatódik-e az angol labdarúgó Premier League koronavírus-járvány miatt megszakított 2019–2020-as idénye, és ha igen, mikor? Döntő napok következnek, a klubok vezetői hétfőn is üléseznek, jó néhány megválaszolandó kérdés vár rájuk.

 

A járványügyi előírások lazításáról szóló hétvégi beszédében Boris Johnson brit miniszterelnök nem beszélt a profi sportról, ám a BBC úgy tudja, hogy hétfőn, bizonyos egészségügyi előírások véglegesítése és elfogadása után bejelentik: egyes sportágakban a héten megkezdődhetnek a kiscsoportos edzések.

A labdarúgók egyelőre csak egyénileg készülhetnek, ezt figyelembe véve távolinak tűnik a bajnokság folytatásának lehetősége, ugyanakkor a húsz klub vezetősége elkötelezett a „rendes” befejezés iránt, és folyamatos egyeztetéseik egyértelműen az újraindításra utalnak.

A BBC értesülése szerint a Premier League hétfői ülésén valószínűleg nem szavaznak az egyik legfontosabb kérdésről, arról, hogy a terítéken lévő indítványnak megfelelően néhány kiválasztott semleges pályán legyenek-e a mérkőzések. Ez arra utal, hogy hat-hét klub – a Sky Sports szerint az Aston Villa, a Bournemouth, a Brighton, a Norwich, a Watford és a West Ham biztosan köztük van – továbbra is határozottan ellenzi ezt az elképzelést. A 20 csapatból 14-nek kell igennel szavaznia a terv elfogadásához.

Tabellán elfoglalt helyezésüknek megfelelően az ellenzők érvei nem meglepő módon arra épülnek, hogy nem lenne sportszerű, ha semleges pályán, ráadásul zárt kapuk mögött vívott meccseken dőlne el, ki marad bent az élvonalban, és ki esik ki. Ők a beleegyezésükért cserébe a kiesés eltörlését kérik, a liga vezetői viszont ezt azzal utasítják el, hogy ily módon kevesebb izgalom marad, ami csökkenti a televíziós jogok értékét, és hosszabb távon sokkal nagyobb lenne az ő veszteségük is, mint amennyivel a kiesés jár.

Hétfőn valószínűleg terítékre kerülnek a játékosszerződések: a klubvezetők szavaznak arról, hogy ezeket meghosszabbítsák az újratervezendő idény végéig.

Később, az egészségügyi szakemberek részletes útmutatása ismeretében várható döntés a konkrét egészségvédelmi lépésekről, arról például, hogy a hátralévő 92 mérkőzéssel járó mintegy 40 000 koronavírusteszt költségeit – becslések szerint heti 30 000 fontról van szó – ki állja.

A következő napokban a liga újra egyeztet a bojkottal fenyegető, illetve egyéb javaslatokat is meglebegtető (pl. rövidebb félidők) játékosszervezettel és az edzők érdekvédelmi szövetségével az egészségvédelmi előírásokról, az edzések elkezdéséről. Oliver Dowden kulturális miniszter tárgyalását az angol futball vezetőivel csütörtökre ütemezték.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) május 25-ig vár választ tagországaitól, befejezik-e a megszakadt bajnokságukat vagy nem.

Richard Masters, a Premier League vezérigazgatója korábban legalább egymilliárd fontos veszteséget jövendölt arra az esetre, ha az angol élvonalbeli bajnokságot nem fejezik be.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik