PL: csak a VAR használata után lehet visszajátszás a kivetítőn

Vágólapra másolva!
2019.08.20. 19:41
null
A Premier League-ben még nem szokhattak hozzá a VAR-hoz (Fotó: Sky Sports)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Szabályalkotó Testülete (IFAB) ragaszkodik ahhoz, hogy a szurkolók csak azt követően lássanak visszajátszást VAR-esetről, hogy a játékvezető már használta a videobírót – számol be a Sky Sports.

 

Az IFAB megerősítette, nem akadályozza meg a videobírós esetek visszajátszását a helyszínen elhelyezett nagy képernyőn, ám a visszajátszásra csak az után kerülhet sor, hogy a mérkőzés játékvezetője már meghozta döntését a kétes szituációról.

„Meg kell védenünk a bírókat. El akarjuk kerülni, hogy a játékvezetők bármilyen nyomást érezzenek a drukkerektől – vagy edzőktől és játékosoktól –, miközben meghozzák végső döntésüket” – mondta az IFAB ügyvezetője, Lukas Brud.

„Nem mutathatjuk meg a videoelemzés alatt álló esetet addig, ameddig nem születik meg róla a döntés” – tette hozzá Brud.

A Premier League-ben jelenleg csak azokat az eseteket mutatják meg a nagy kivetítőn, amelyeket a VAR használata után felülbíráltak, ezen pedig nem terveznek változtatni. A liga továbbra is kommunikál majd a klubokkal és a szurkolókkal, mivel a lehető legjobb élményt szeretné nyújtani az új technológia használata során.

Az angol bajnokságban a jelenlegi idény elejétől van videobíró – 130 VAR-eset volt az első 20 mérkőzésen, ezek közül 5 alkalommal felülbírálták a játékvezetők az eredeti döntésüket. A videobíró a hétvégi Manchester City–Tottenham Hotspur bajnokin kavarta eddig a legnagyobb port Angliában, miután kezezés miatt elvette Gabriel Jesus 92. percben szerzett győztes gólját.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik