I. M. 2020.04.04 22:32 Frissítve: 2020.04.05 04:55

PL: bércsökkentést javasoltak, a játékosok szervezete beintett

Első nekifutásra nem tudott megegyezni a Premier League az angol labdarúgók érdekvédelmi szervezetével (PFA) a koronavírus-járvány miatti rendelkezésekben. A liga 30 százalékos bércsökkentést javasolt 12 hónapos időtávra kollektíven, minden klubnak, a játékosok azonban nem egyeztek bele. A Premier League figyelmeztetett: ha az idényt nem sikerül befejezni, akár 762 millió fonttól is eleshet a liga.

A Liverpool 25 pontos előnnyel vezeti a tabellát 9 fordulóval a vége előtt (Fotó: AFP)

 

Mint beszámoltunk róla, a Premier League pénteki közleményében tudatta: 125 millió fonttal segíti az alsóbb osztályokban szereplő és a kényszerszünet miatt anyagi gondokkal küzdő klubokat, míg 20 millió fontot jótékony célokra ajánl fel. A liga vezetősége szombaton konferenciahívás keretében tájékoztatta a játékosok (PFA) és a menedzserek érdekvédelmi szervezetét (LMA) a koronavírus-járvány várható következményeiről.

A BBC azt írja, a Premier League 762 millió fontos kieséssel számol, ha nem sikerül befejezni a bajnokságot – még kilenc forduló lenne hátra. A televíziós társaságok ugyanis ebben az esetben visszakövetelnék azon mérkőzések árát, melyeket nem közvetíthetnek. Ez azt jelentené, hogy a liga kevesebb pénzt tudna szétosztani a klubok között, ami az ő gazdálkodásukat befolyásolná negatívan. Ez együtt járhat azzal, hogy kevesebb fizetést tudnak adni a klubok, illetve egyéb költségeikből is le kellene faragniuk – ez azonban egyelőre teoretikus, hiszen nem döntöttek még a Premier League befejezéséről. 

Az egyeztetés – amely a BBC beszámolója szerint egy óra alatt lezajlott – központi témája a bércsökkentés volt. A Premier League azt javasolta, hogy a klubok kollektíven 30 százalékkal csökkentsék a játékosok bérét 12 hónapig. A liga biztosra veszi, hogy ha folytatni is tudják az idényt, azt biztosan zárt kapuk mögött tehetik meg. A bércsökkentésről nem született megegyezés, a játékosok érdekvédelmi szervezete szombat este közleményben – melyhez mind a 20 PL-klub csapatkapitánya hozzájárult – hozta nyilvánosságra álláspontját.

A Premier League klubjai jelentős anyagi segítséget szeretnének nyújtani ezekben a példátlanul nehéz időkben. Minden játékos tisztában van a felelősségével, és törődik azokkal, akiket veszteség ért, egészségügyi vagy egyéb nehézségei adódtak. A játékosok garanciát akarnak arra, hogy pénzügyi hozzájárulásuk a megfelelő helyre kerül:
– a klubjainknak nyilvánvalóan szükségük van támogatásra, különösen, ha a krízis júniusnál is tovább tart
– a klubok dolgozói garantáltan megkapják a teljes fizetésüket

– az angol liga (EFL) további klubjai, játékosai és dolgozói is

– a Nemzeti Egészségügyi Rendszer (NHS) dolgozói, akik közül sokan futballszurkolók, most ők az igazi hősök

(…) A 20 millió fontos jótékonysági felajánlást üdvözöljük, a 125 millió font az EFL klubjainak remek, de hosszú távon is megoldást kell találni az alacsonyabb osztályú egyesületek finanszírozására. A játékosok tisztában vannak vele, hogy a bérük utáni adók jelentős szerepet játszanak a közszféra finanszírozásában. A 30 százalékos bércsökkentés által a Kincstár nagy bevételektől esne el, ami hátrányosan érintené többek között az egészségügyet is. A 30 százalékos bércsökkentés 12 hónapra 500 millió fontot jelent ligaszinten, ami 200 millió fontnyi adóbevétel a kormánynak. Ez a kiesés mit jelentene az egészségügyi rendszernek? Ezt figyelembe vették, amikor bércsökkentést javasoltak? Örömmel folytatjuk az egyeztetést a Premier League-gel. Prioritásunknak tekintjük, hogy mielőbb dűlőre jussunk, de ahhoz, hogy mindenki számára megfelelő álláspontra jussunk, még több idő kell.”


A PFA tehát első nekifutásra elutasította a Premier League által javasolt 30 százalékos bércsökkentést, a BBC szerint az érdekvédelmi szervezet inkább úgynevezett bérszabályozást javasol. Ennek részletei kidolgozás alatt állnak. A tárgyalások a két fél között jövő héten folytatódnak. A The Athletic hozzáteszi: a csapatkapitányok attól tartanak, hogy a csökkentett bér által megspórolt pénzek nem a megfelelő helyre kerülnek, hanem a klubtulajdonosok járnak jól vele. A lap beszámolója szerint Kevin De Bruyne és Jordan Henderson is szóvá tette aggályait a bércsökkentéssel kapcsolatban a ligával való egyeztetés során. A játékosok egy járványügyi alapot hoznának létre, amelybe mindenki utal egy bizonyos összeget a fizetéséből, és ezt eljuttatják az egészségügyi szervezethez.

A koronavírus-járvány miatti változásokat ligánként, sőt, klubonként máshogy kezelik. Ahogy beszámoltunk róla, az FC Barcelonánál beleegyeztek a játékosok a 70 százalékos bércsökkentésbe, a Juventus futballistái négy hónapig nem vesznek fel fizetést, hogy segítsék klubjukat ezekben a nehéz időkben. 

2020.05.18 22:55:07

Angol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. A rászakadt jólét és luxus torzíthatja az egyéniségét.

2020.05.09 11:13:39

Angol labdarúgás GALAMBOS DÁNIEL (Képes Sport)

A Liverpoollal megnyerte a BL-t és a klubvilágbajnokságot, alanyi jogon az Afrika legjobbjának járó díjat.

2020.05.08 23:22:52

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. Elegendő indok-e, hogy cirkusz kell a négy fal közé zárt, egyre fáradó népnek?

2020.04.28 20:50:49

Angol labdarúgás S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. Newcastle egy csapásra a legtehetősebb futballklubbá léphet elő a Premier League-ben, hiszen a szaúdi befektetési társaság vagyonát 320 milliárd dollárra becsülik.

2020.04.23 12:24:06

Angol labdarúgás nemzetisport.hu

A Liverpool menedzsere hasznosan tölti az idejét: segít a háztartásban, filmeket néz és fut.