Mosogatófiúból a Premier League legjobbja: Virgil van Dijk

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.05.01. 10:00
null
Virgil van Dijk a Premier League legjobbja lett a Liverpoolban (Fotó: AFP)
Szülei válása után kis híján kihajították a Willem II utánpótlásából, nem sokkal később a vakbele miatt került veszélybe – nemcsak a karrierje, az élete is. Korábbi edzője szerint ha Virgil van Dijk Angliában születik, már évekkel korábban felfedezik rendkívüli tehetségét, ám a 27 esztendős holland így sem kesereg: a bredai étterem mosogatójától már így is messzebbre jutott, mint gyerekként álmodni merte volna. A Bajnokok Ligájában és a Premier League-ben még ennél is tovább juthat.

„Nincs annál nagyobb elismerés, mint amikor az ellenfelek választanak az idény legjobbjának, akik ellen hétről hétre játszottál. Különleges érzés. Rendkívül büszke vagyok, megtiszteltetés ez a díj” – mondta a 27 esztendős Virgil van Dijk, miután a 2018–2019-es Premier League-évad legjobb játékosa lett „kollégái” szavazatai alapján.

2018 januárjában még sokan felkapták a fejüket, amikor nem kevesebb mint 75 millió font ellenében Van Dijket átigazolta a Liverpool a Southamptontól. Azóta viszont a Pool egyik legjobb befektetéseként emlegetik a hollandot – akár összejön az idény végén a bajnoki cím, akár nem.

A világ legdrágább védőjével a Mersey-partiak csak húsz gólt kaptak az eddig lejátszott 36 bajnoki fordulóban, 19 meccset kapott gól nélkül hoztak le. Van Dijk egy mérkőzést sem mulasztott, a szintén nem olcsó (66.8 millió fontért vásárolt) kapus, Alisson mögött a második helyen áll a játékpercek tekintetében (3205 perc). Eközben három gólt szerzett és két gólpasszt adott.

Bár ma már sokan a világ legjobb védői közt emlegetik, karrierje egyáltalán nem indult ilyen fényesen.

Virgil 1991 júliusában holland apa és suriname-i anya gyermekeként látta meg a napvilágot Bredában. Már egész fiatalon elkezdett játszani a helyi amatőr csapatban, a WDS'19 együttesében, később a vonattal félórányira lévő Tilburgba, a Willem II-hez került.

Tizenhat évesen az iskola és az edzések mellett egy bredai étteremben mosogatott, óránként négy euróért, meg némi borravalóért. Ebből aztán meg is volt a pénze a mindennapos vonatozásra – önmaga és a kerékpárja számára. Van Dijknak hamar fel kellett nőnie, szülei tinédzserkorában elváltak (mezén ezért is szerepel csak a keresztneve), jobb híján az öccsére és a húgára is sokszor neki kellett vigyáznia. Mindez a futball rovására ment: hiába tartották az utánpótlásban kiemelkedő tehetségnek, elterjedt a hír, hogy rossz a hozzáállása, emiatt rekedt meg a fejlődésben. Jan van Loon, aki a tilburgi utánpótlást vezette ebben az időben, az utolsó pillanatban lépett közbe, hogy a termetes védőt ki ne tegyék a korosztályos csapatból.

Van Dijk 2011-ben mutatkozott be a holland élvonalban, egy évvel később már az Ajax is vitte volna (Fotó: AFP)
Van Dijk 2011-ben mutatkozott be a holland élvonalban, egy évvel később már az Ajax is vitte volna (Fotó: AFP)

Mai szemmel nézve döbbenetes, de Van Dijk a Willem II felnőttgárdájában így sem jutott szóhoz. A Groningen 2010-ben ingyen szerezte meg.

„Virgil az U19-es csapatban játszott, éppen csak betöltötte a tizenhetet, amikor átvettem a Willemet kétezerkilenc februárjában. A kiesés ellen küzdöttünk, és nem kell ecsetelnem, az miféle futballt jelent. Az edzőktől hallottam, hogy van néhány tehetséges fiúnk az U19-ben, de valahogy nem tűnt jó ötletnek, hogy gyerekekkel vegyük fel a harcot a bennmaradásért” – emlékezett vissza a The Telegraph hasábjain Fons Groenendijk, aki Van Dijk eligazolásakor a tilburgiak edzője volt.

Eleinte a Groningennél sem az első együttesben számoltak vele, ám 2011 tavaszán eljött az áttörés, bemutatkozott a holland élvonalban. Innentől kezdve fokozatosan alapemberré vált. De itt sem mentek könnyen a dolgok. Az első teljes idényében lebetegedett, s eleinte hiába vizsgálták az orvosok, nem találták a probléma forrását. Végül az utolsó pillanatokban édesanyja vitte újabb kivizsgálásra, ahol kiderült, vakbélgyulladást kapott. A gyulladás több szervére is átterjedt, azonnal műteni kellett és még az sem volt biztos, valaha teljesen felépül-e.

„Életemben először nem a futball volt a legfontosabb, hanem az, hogy egyáltalán felépüljek. Csövek lógtak ki belőlem, és semmit sem tudtam enni. Eleinte azt reméltem, csak egy rossz áprilisi tréfa az élettől. Anyám nap mint nap imádkozott értem. S imádkoztam én is, hogy egészséges legyek újra. Kemény lecke volt, ám még erősebbé tett, és azóta minden falatra odafigyelek” – tekintett vissza a történtekre maga a védő az angol FourFourTwo-nak.

„Pokolian lefogyott, megdöbbentő volt látni. De szerencsére hamar erőre kapott” – ezt már Dick Lukkien mesélte a nehéz időkről, aki utánpótlásedzőként Van Dijk groningeni igazolásánál „bábáskodott”.

Az ifjú hátvéd felépülése után a 2011–2012-es idényben alapembere volt az immár Robert Maaskant vezette alakulatnak.

„Amikor először láttam élőben játszani, biztos voltam benne, hogy alapember lesz a csapatomban. Már ekkor erős karaktere volt, de néha bizonytalankodott. Azt hiszem, ezért nem vitte el a PSV. Volt néhány apróbb hibája a meccseken, a tehetsége azonban egyértelmű volt. A Willem II-nél egyszerűen nem látták a benne rejlő potenciált. Hiába játszott éveken át az utánpótlásukban, nem kapta meg a kellő megbecsülést. Ám nem csak ők nem vették észre, egész Hollandiában az Ajax, a PSV, a Feyenoord sem ismerte fel a képességeit elég korán.”

Az ifjú holland technikai képességeit tekintve kiemelkedett a skót Celticből (Fotó: AFP)
Az ifjú holland technikai képességeit tekintve kiemelkedett a skót Celticből (Fotó: AFP)

2013 tavaszán a Celtic kopogtatott be a Groningennél. Bár Maaskanték elmondása szerint látták a lehetőséget a védőben, a skótok által ajánlott 2.5 millió font a csapat szintjén ellenállhatatlan ajánlatot jelentett. Van Dijknek pedig egy esélyt, hogy kitűnjön hollandiai kortársai közül. Ekkor már hiába jelentkezett az Ajax, a Celtic határozottsága imponált a 21 éves játékosnak, aki nem félt belevágni a kalandba.

„Vezéregyéniségeket kerestünk, ez volt a legfontosabb” – mondta a Telegraphnak John Park, a Celtic megfigyelőhálózatának akkori feje, aki azon a nyáron Van Dijk mellett az azóta szintén Southampton érintésével egy jelenlegi BL-elődöntős klubhoz, a Tottenhamhez került Victor Wanyama szerződtetését javasolta még…

„Megnéztük személyesen. Nagyon fontos egy játékosnál, hogy miként kommunikál a pályán. Ezt egy háromperces videóból nem lehet látni. Virgil megfelelt. Nem volt kérdés a képességeit illetően.”

Kiemelkedő ütemérzéke, magasságához képest meglepő robbanékonysága, valamint a Hollandiában belenevelt technikai készségek a Celticben is jól kamatoztak. Olyannyira, hogy amikor a Southampton nem tudta megtartani az Atlético Madridtól kölcsönkapott Toby Alderweireldet, 13 millió fontért cserébe átigazolta a helyére.

A többi, mondhatni, történelem. Van Dijk két és fél év alatt 67 bajnokit játszott a 2015–2016-os idényben 6., a 2016–2017-esben 8. helyet szerző „szenteknél”. Aztán ha nem is a legbékésebb körülmények között, de a világ legdrágább védőjátékosaként távozott a Liverpool invitálására.

A Southampton sportigazgatója szerint Van Dijk tökéletesen passzolt a klubhoz (Fotó: AFP)
A Southampton sportigazgatója szerint Van Dijk tökéletesen passzolt a klubhoz (Fotó: AFP)

„Virgil úgy passzolt a Southamptonhoz, akár egy kesztyű a kézre. Tökéletesen illeszkedett a csapat stílusához. Sokat segített, hogy akkor több holland játékosunk volt és Ronald (Koeman) volt a menedzserünk. A szurkolókat magával ragadta, a társak imádták, és úgy néztem, ő is imádott itt futballozni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a játékosunk volt. Az volt a vágya, hogy a Bajnokok Ligájában is bizonyíthasson, és a Liverpoollal ezt is elérhette, ezért akart elmenni” – jellemezte a Van Dijk southamptoni időszakát a klub sportigazgatója, Ross Wilson.

„Anglia volt az a hely, ahová igazolnia kellett. A testalkatával és az adottságaival ott sokkal hamarabb is csúcsra érhetett volna. Talán rossz országba született” – idézi a The Daily Telegraph Robert Maaskantot.

A 16 éves fiúból, aki anno mosogatásból tartotta el magát, a Premier League legjobbja lett. S néhány héten belül angol bajnok és BL-győztes is lehet – de ehhez még a Manchester Citynek és az FC Barcelonának is lesz egy-két szava.

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
21.00:
FC Barcelona (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv:M4 Sport – élőben az NSO-n)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik