A remélt megmentő elfoglalta pozícióját a Poolnál

Vágólapra másolva!
2010.10.15. 16:51
null
John W. Henry (balra), a Liverpoolt mától tulajdonló cégcsoport vezetője (Fotó: Action Images)
Címkék
Bedobta a törölközőt Tom Hicks és George Gillett, a Liverpool két tulajdonosa, így az amerikai New England Sports Ventures csoporté lett a klub. John W. Henry, a NESV vezetője pénteken kora este be is jelentette: cége tulajdonába került az angol labdarúgó-bajnokság egyik legpatinásabb csapata.

Az ügy nyugvópontra jutása azt jelenti, hogy a klubot immár nem nyomasztja legnagyobb hitelezője, a Royal Bank of Scotland 237 millió fontos, pénteken lejáró követelése, azaz a Liverpool elkerüli a pénzügyi összeomlást.

A klub hivatalos közleményének a jövő szempontjából talán legfontosabb passzusa: „A tranzakció háromszázmillió font értékű, és megszünteti az előző tulajdonos akvizíciójával keletkezett adósságterhet. Ezzel a klub éves adósságszolgálata évi huszonöt-harmincmillió fontról két-hárommillió fontra csökken."

A csődgondnokság alá helyezést, így a kilenc bajnoki pont levonását immár minden bizonnyal elkerülő klub új első embere, John W. Henry péntek este a következőket mondta:

„Nagyon alaposan tanulmányozni fogjuk a helyzetet, hiszen sok tanulnivalónk van. Úgy tekintünk magunkra, mint valamiféle őrszemekre, akiknek egyvalamire kell ügyelniük: hogy a klub mind a pályán, mind azon kívül visszakerüljön a múltja alapján őt megillető szintre. A Liverpool eddigi története a győzelemről szól, és szeretnénk megnyugtatni a szurkolókat, arra törekszünk, hogy újra győztes mentalitás jellemezze a klubot."

A Liverpoolt három éve 174 millió fontért megvásárló Tom Hicks és George Gillett azért ellenezte a klub 300 millió fontos eladását, mert szerintük áron alul sikerült értékesíteni és így tulajdonosként 140 millió fontot buknak az üzleten. Ugyanakkor a gárdának mindenképpen szüksége volt az új vevőre, mert a hitelező Royal Bank of Scotland visszakövetelte a pénzét.

Hicks és Gillett minden lehetséges eszközt bevetett, hogy meghiúsítsa az üzletet: egy texasi bírósághoz fordultak, valamint az utolsó pillanatban megpróbálták eladni tulajdonrészüket egy másik befektetőnek, a Mill Financials csoportnak. Ám a londoni legfelsőbb bíróság illetéktelennek minősítette az ügyben a texasi testületet, a Premier League pedig nemkívánatos személynek nyilvánította a Mill Financialst.

Ez a két fejlemény végleg megfosztotta Hickst és Gillettet az adásvétel elhalasztásának reményétől. A két amerikai valóban elbukja a sokszor emlegetett milliókat, de kártérítési perrel fenyegetőznek, s egymilliárd (!) fontot követelnek.

„Az ügy tragikus végkimenetele nemcsak hogy devalválja a klubot, hanem hosszú távú bizonytalanságra kárhoztatja a szurkolókat, a játékosokat, és mindenkit, aki szereti ezt a remek egyesületet – nyilatkozta Steve Stodghill, a Hicks, Gillett párost képviselő jogász. – Hicks és Gillett úr felajánlotta az RBS-nek, hogy visszafizetik az adósságot, de elutasították a szándékukat. Lehet, hogy a klub eladását egyesek győzelemként értékelik, de a szép jövőt csak Hicks és Gillett tudta volna megteremteni."

A Liverpool ötfős elnöksége – Hicks, Gillett, Martin Broughton elnök, Christian Purslow ügyvezető és Ian Ayre kereskedelmi igazgató – október 6-án 3:2 arányban szavazta meg a klub eladását, de csak azután, hogy egy nappal korábban Hicks és Gillett kísérletet tett Purslow és Ayre eltávolítására, és Hicks fiait tette volna be a két elöljáró helyére. Erre azonban nem volt joguk, így nem tudták megakadályozni a döntést.

A Premier League október 8-án adta áldását az adásvételre, amelyet 13-án, azaz szerdán a londoni legfelsőbb bíróság is jóváhagyott. Ezek után fordultak Hicksék a texasi bírósághoz – hiába.

A Liverpool így a Boston Red Sox baseballcsapatát is birtokló New England Sports Ventures birtokába került. A csapatra pályázott a szingapúri Peter Lim is, de csütörtökön megelégelte a huzavonát, és visszavonta 320 millió fontos ajánlatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik