Chelsea: Kepa nem érdemelt lapot, döntése szabályos volt – itt az indoklás

Vágólapra másolva!
2019.02.24. 21:52
null
Bede Ferenc szerint a játékvezető és Kepa is szabályosan járt el, amikor a kapus nem jött le a pályáról (Fotó: AFP)
Jonathan Moss helyesen járt el, Kepa döntése szabályos volt, amikor megtagadta a cserét az angol Ligakupa döntőjében a hosszabbítás utolsó másodperceiben – mondta a szabálykönyv alapján Bede Ferenc, korábbi élvonalbeli játékvezető az NSO megkeresésére.

Mint beszámoltunk róla, a Manchester City tizenegyesekkel legyőzte a Chelsea-t az angol Ligakupa-döntőben. A találkozó azonban kevésbé a szétlövésről, mint az azt megelőző közjátékról marad emlékezetes. A hosszabbítás végéhez közeledve Maurizio Sarri, a londoni klub vezetőedzője ugyanis szerette volna lecserélni a több percen át ápolt kapusát, Kepát, a labdarúgó viszont megtagadta a lejövetelt.

A spanyol kapus viselkedése megosztotta a szurkolókat és a Nemzeti Sport Online olvasóit is, ám a döntése csak morális szempontból kérdőjelezhető meg, a szabályok alapján nem.

„A csere akkor történik meg, ha a futballista elhagyta a játékteret, és pályára lépett a helyére érkező játékos. Ha egy labdarúgó megtagadja a lejövetelt, az a csapatok felelőssége, a játékvezető nem kényszerítheti” – mondta megkeresésünkre Bede Ferenc, aki 1993 és 2010 között vezetett mérkőzéseket a magyar élvonalban.

Szabálytalanság tehát nem történt. Jonathan Moss bíró helyesen járt el, amikor úgy döntött, folytatódjon az összecsapás. Ehhez sem a játékos, sem a kispadok véleményét nem kellett kikérnie – ezzel együtt egyeztetett Kepával és a Chelsea szakmai stábjával is.

„Saját maga kell döntsön, akár felmutatták a cserét jelző táblát, akár nem, hogy ha a labdarúgó nem akar lejönni, meddig vár. A mérkőzésnek viszont folytatódnia kell.”

A találkozó vége előtt látható volt, ahogy a néhány másodperccel korábban még őrjöngő Maurizio Sarri a negyedik számú játékvezetőnél érdeklődik, a hosszabbítás letelte után cserélhet-e még (bár a felvételeken nem lehetett egyértelműen látni a tréner száját, az angol sajtó szerint valóban ez volt a rövid diskurzus témája).

Hogy mi lehetett a válasz?

Willy Caballero hiába melegített, Kepa nem adta át a helyét (Fotó: AFP)
Willy Caballero hiába melegített, Kepa nem adta át a helyét (Fotó: AFP)

A szabályok szerint a tizenegyeseket alapesetben csak olyan játékosok lőhetik, akik a lefújáskor is a pályán voltak, ám kapust cserélni indokolt esetben lehetséges.

„Ha a kapus megsérül, és itt kevésbé a mérkőzés utolsó másodperceire, inkább a tizenegyesekre kell gondolni, esetleg védés közben aláfordul a lába, akkor le lehet cserélni – igaz csak abban az esetben, hogyha a mérkőzés alatt nem használta el minden lehetőségét az adott csapat” – tette hozzá Bede Ferenc.

Érdemes megjegyezni, a szétlövésben akár egy mezőnyjátékos is beállhat védeni, ennek nem kell kényszerűnek lennie. Vagyis – s ezt már csak mi tesszük hozzá – ha Sarri szankcionálni akarta volna Kepa tettét, akkor – nem túl életszerű módon –, de a tizenegyesek alatt is lett volna erre lehetősége. Bár nem azzal, hogy beállítja a helyére szánt Willy Caballerót.

Sarri a lefújást követően egyébként úgy fogalmazott, félreértés történt közte és a nyáron rekordösszegért szerződtetett kapus között, majd igazat adott Kepának abban, hogyha tudta folytatni, hát maradt a pályán. „Igaza is volt, azonban így is elbeszélgetek vele” – fogalmazott a szakember a Sky Sportsnak a lefújás után

A találkozóról bővebben itt olvashat!

ANGOL LIGAKUPA
DÖNTŐ

CHELSEA–MANCHESTER CITY 0–0 – 11-esekkel: 3–4
London, Wembley Stadion, 81 775 néző. Vezette: Moss
Chelsea: Kepa – Azpilicueta, David Luiz, Rüdiger, Emerson Palmieri – Kanté, Jorginho, Barkley (Loftus-Cheek, 89.) – Willian (Higuaín, 95.), Hazard, Pedro (Hudson-Odoi, 79.). Vezetőedző: Maurizio Sarri
Manchester City: Ederson – Walker, Otamendi, Laporte (Kompany, a szünetben), Zincsenko – De Bruyne (L. Sané, 86.), Fernandinho (Danilo, 91.), David Silva (Gündogan, 79.) – Bernardo Silva, Agüero, Sterling. Menedzser: Pep Guardiola

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik