Bajnokok igája: Manchesterben nehéz teher a BL

Vágólapra másolva!
2020.01.15. 14:45
null
Cél: a minden is (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é a kezdés joga, ezúttal egy manchesteri körúttal.


Nem lehet azt mondani, hogy a MANCHESTER CITY kő(olaj)gazdag tulajdonosai ne mozgatnának meg minden követ a Bajnokok Ligája-sikerért, mert szépen csillognak ugyan az angol bajnoki és kupaaranyak, de a BL az BL, lásd még a PSG hasonló „kínjait”.

Pep Guardiola kétéves fizetéséből (48 millió euró) kitelne egy jó csatár, de nem ő volt az egyetlen nagy dobás mostanában, 2016 óta a katalán mágus elköltött szerény becslésünk szerint az ügynöki és aláírási pénzekkel együtt olyan 700 millió eurót, ennek az eredménye a két bajnoki cím és az FA-kupa-arany – a BL-kudarcok mellett még egy Európa-liga-siker sem aranyozta be víg napjaikat, mint a Manchester Unitednek vagy a Chelsea-nek.

Igaz, nem könnyű manapság erősíteni, a nyáron érkező Rodri vételára 80 millió euró volt, Joao Cancelo 65, előtte Rijad Mahrez 67.8; 2017-ben mindenestől 400 milliónál is többet költött a City az Aymeric Laporte, Benjamin Mendy, Kyle Walker, Bernardo Silva, Ederson, Danilo, Douglas Luiz sorra.

Érdekes, hogy főleg a védelmi és a mezőnymunkásosztályt célozták ezek az erősítések, ehhez képest tavaly a BL-kieséskor a Tottenhamtől négy, előtte a Liverpooltól öt, azelőtt a Monacótól hat gólt kaptak két mérkőzésen (bár éppen a fejlődés szemmel látható). A bajnoki cím újbóli megvédése a bombaformában lévő Livepool miatt elúszni látszik, a BL-re koncentrálhat a City, amelyé a világ legértékesebb kerete a maga 1.3 milliárd eurójával, és a világ legértékesebb kezdője a 960 millió eurós „gálatizeneggyel” – és ez esetben a kispadon Gabriel Jesusszal, Mendyvel, Otamendivel, Gündogannal, Fodennel, David Silvával és Mahrezzel.

Mint az FC Barcelonánál már kiveséztük, elég egy-két alapember kidőlése, oda az idény, ez a Cityre is igaz, Ederson, Agüero vagy Kevin De Bruyne érdemben pótolhatatlan. Laporte és Leroy Sané még az idény elején kidőlt, utóbbi talán nemsokára visszatérhet. Claudio Bravo nem megnyugtató megoldás, a sérülések miatt is védőként szereplő Fernandinho a tavaszon betölti a 35-öt, David Silva 34, ő a nyáron búcsúzik is, Otamendi napokon belül, Agüero a nyáron lesz 32 éves.

Magától értetődő módon vetődött fel ismét Jadon Sancho átigazolása, erre a nyáron térhetnek inkább vissza a felek, a védelem bal oldalára a leicesteri Ben Chilwell a kiszemelt, 60 millióért vihető… Sancho legalább 120 millióért, őt ugyebár a City adta el annak idején, a Sky Sports értesülései szerint a manchesterieknek joguk van az érte tett legmagasabb hivatalos ajánlattal megegyező összegért visszavásárolni.

A Chelsea már nem ragaszkodik foggal-körömmel Callum Hudson-Odoi szolgálataihoz, ugyanakkor Sané sérülése miatt már a Bayern München sem akar mindenáron szélsőhiányt okozni Manchesterben, leagalábbis nem januárban.Adama Traoré talán még kiegyensúlyozatlan a City szintjén.

David Silva utóda lehet a lyoni csodagyerek, Houssem Aouar, de a franciák még állnak a BL-ben, és nem szeretnék most eladni a csapat motorját, legalábbis nem sürgősségi felár nélkül. Nem lenne olcsóbb – azaz 50 millió euró kellene a leigazolásához – az Aston Villa kölyökképű karmestere, Jack Grealish sem. Befuthat a La Gazzetta dello Sport szerint az új Andrea Pirlo, Sandro Tonali is.

Olekszandr Zincsenko remekül megállja a helyét (értéke a Transfermarkt szerint már 30 millió euró), várható volt, hogy bevonz néhány ukránt, ilyen lehet a Sahtar 23 éves védője, Mikola Matvijenko. Az olasz sajtó mindig mindent tud, Milan Skriniar lassan már 80 milliós tétel, rá csak akkor lenne pénz, ha eladnák John Stones-t az Arsenalnak. A benficás Rúben Dias vagy a leicesteri Caglar Söyüncü átigazolása feleannyi, utóbbi klubtársa, Jonny Evans ötödannyi pénzt emésztene fel, de ő már 32 éves; Merih Demiralt pedig nem adja a Juventus, egyébként is súlyos sérülést szenvedett a török, már meg is műtötték a térdét.

A Sky Sports szerint kiszemelt volt már a nyáron is Nathan Aké, de őt alighanem „hazaopciózza” a Chelsea a Bournemouthtól, Guardiola spanyol kapcsolatai alapján megoldás lehet a villarrealos, már felnőtt válogatott Pau Torres.

A fenti árakat tekinve nem csoda, ha serdülőket és ifistákat is monitoroz a klub, Chilwell árának töredéke most a 16 éves Juan Larios (Barcelona) és a perui Kluiverth Aguilar (Alianza Lima), a velük egykorú skót szélső, Liam Smith (Kilmarnock) vagy az Atalanta U19 éke, Roberto Piccoli és a szintén az ifjúsági BL-ben kiszúrt szélső, Antonio Marin (Dinamo Zagreb).

A fenti keretgondok miatt is a télen nagyon kevés távozó lesz, hiába vinné kölcsönbe a Valencia Cancelót, és hiába érdeklődik iránta (is) a Bayern München.

106 percenként gól, PL-rekord

 

A MANCHESTER UNITED vezetői és szurkolói sem unatkoznak, a problémák itt is a régiek. Lassan szent elefánt lesz Paul Pogba, aki a hatalmas fizetését változó hasznossággal szolgálja meg, éppen ezért sem az FC Barcelona, sem a Real Madrid nem kapkod már érte, de a Tuttosport szerint a Juventus kész egy 100 milliós ajánlatra, amely már tartalmazza Adrien Rabiot játékjogát, 25 milliós értékben.

A torinóiak sportigazgatója, Fabio Paratici már rá is szabadította az ügyre a nagy Mino Raiolát, tehát a Juve jobb, ha felköti a bankszámláját. Lesben áll azonban az Inter is, amely Ashley Younggal is tárgyal (ennek a transzfernek azonban csökkentek az esélyei, erről bővebben az olasz rovatban írunk), miközben Nemanja Maticsot a Milannal, Jesse Lingardot a Leicester Cityvel, Marcos Rojót a Sporting CP-vel és a Fiorentinával hozták össze a szakírók, mígLuke ShawChilwell-utód lehet Leicesterben.

Nem árt a Unitednek, ha óvatos: 2016 óta itt mindenestől 700 millió eurónál többet költöttek el, az első két évben érkezők közül azonban már csak Pogba, Matics, Lindelöf és Bailly van a klubnál, Mhitarjan, Ibrahimovic, Lukaku, Alexis Sánchez távozott; Fred és Dalot egyelőre nem sikertörténet, a fél éve megszerzett Maguire, Wan-Bissaka, James hármas azonban már megéri a pénzét.

A javuló tendenciában bízva vetették ki a hálót a Pogba csapatvezéri helyére kiszemelt Bruno Fernandesre, akit néhány évvel ezelőtt egymás között passzolgatott az Udinese és a Sampdoria, a Novara kemény 40 ezer euróért szerezte meg, most 70 milliót kaphat érte a Sporting CP (az összeg tíz százaléka a Sampé). A Leicester City James Maddisonjának megszerzése talán még ennél is többe kerülne, Fernandes árát Rojóval vagy a legfrissebb hírek szerint Andreas Pereirával lehet csökkenteni.

A Benficának is van egy Fernandese, Gedson Fernandes, ő hamarosan a Tottenhamhez kerülhet másfél évre kölcsönbe.

Egy, a bajnoki tabella 5. helyén álló csapatnál minden csapatrészbe jöhet erősítés: a csatársorba (Arkadiusz Milik, de rá csak Pogba eladásakor vagy a Fernandes-üzlet kútba esésekor lenne 70 millió euró, a wolverhamptonos Raúl Jiménez vagy a lyoni Moussa Dembélé sem sokkal olcsóbb, nem úgy a pamplonai Chimy Ávila), a védelembe (a veronai Marash Kumbulla vagy klubtársa, Amir Rrahmani), a középpálya védekező (a lille-i Boubakary Soumaré vagy Emre Can) és kreatív szekciójába (a Fernandesnél jóval könnyebben megszerezhető Hakan Calhanoglu vagy a Norwich City középső és bal oldali középpályása, Todd Cantwell).

Ole Gunnar Solskjaer menedzser állítólag a saját, személyes megfigyelőjét küldte el a West Hamhez Declan Rice megfigyelésére, de az ő ára is bőven-bőven 50 millió euró fölötti.

Donny van de Beeké dettó, de őt az Ajax a hivatalos bejelentés szerint csak a nyáron hajlandó elengedni.

 

PREMIER LEAGUE
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

ARSENAL FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Dejan Iliev (SKF Sred), Eddie Nketiah (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe: Konsztantinosz Mavropanosz (Nürnberg), Dejan Iliev (Jagiellonia Bialystok)

ASTON VILLA FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Chelsea), Pepe Reina (Milan)
Kölcsönből vissza: Andre Green (Preston North End), Matija Sarkics (Livingston)
Távozott:
Kölcsönbe: Andre Green (Charlton)

AFC BOURNEMOUTH
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Sam Surridge (Swansea City), Asmir Begovic (Qarabag Agdam),Brad Smith (Seattle Sounders)
Távozott: Emerson Hyndman (Atalanta United, kölcsön után végleg)
Kölcsönbe: Asmir Begovic (Milan)

BURNLEY FC
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönből vissza: Danny Drinkwater (Chelsea)

BRIGHTON & HOVE ALBION FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Anders Dreyer (Heerenveen)
Távozott: Anders Dreyer (Midtjylland)

CHELSEA FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Danny Drinkwater (Burnley), Nathan (Atlético Mineiro), Davide Zappacosta (Roma, 2020.01.31.)
Távozott: Michael Hector (Fulham, 8 800 000)
Kölcsönbe: Danny Drinkwater (Aston Villa)

CRYSTAL PALACE FC
Érkezett:
Kölcsönbe: Cenk Tosun (Everton)
Távozott:
Kölcsönből vissza: Víctor Camarasa (Betis)

EVERTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Kieran Dowell (Derby County)
Távozott:
Kölcsönbe: Kieran Dowell (Wigan), Cenk Tosun (Crystal Palace)

LEICESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Andy King (Rangers)
Távozott:
Kölcsönbe: George Thomas (Den Haag)

LIVERPOOL FC
Érkezett: Minamino Takumi (Red Bull Salzburg, 10 000 000)
Távozott:

MANCHESTER CITY FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Mix Diskerud (Ulszan), Patrick Roberts (Norwich)
Távozott:
Kölcsönbe:Patrick Roberts (Middlesbrough)

MANCHESTER UNITED FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Cameron Borthwick-Jackson (Tranmere)
Távozott:

NEWCASTLE UNITED FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza:
Rolando Aarons (Wycombe)
Távozott:

NORWICH CITY FC
Érkezett: Lukas Rupp (Hoffenheim, 500 000)
Kölcsönbe: Ondrej Duda (Hertha)

Kölcsönből vissza: Louis Thompson (Shrewsbury), Rocky Bushiri (Blackpool), Carlton Morris (Rotheram)
Távozott: Carlton Morris (MK Dons), Dennis Srbeny (Paderborn)
Kölcsönbe: Philip Heise (Nürnberg), Rocky Bushiri (St. Truiden)
Kölcsönből vissza: Patrick Roberts (Manchester City)

SHEFFIELD UNITED FC
Érkezett: Jack Rodwell (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza:
Jake Wright (Bolton), Ben Heneghan (Blackpool)
Távozott: Jake Bennett (Alfreton, i.), Richard Stearman (Huddersfield, i.)

SOUTHAMPTON FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Josh Sims (New York Red Bulls)
Távozott:

TOTTENHAM HOTSPUR FC
Érkezett: Michel Vorm (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Jack Clarke (Leeds United)
Távozott:
Kölcsönbe:

WATFORD FC
Érkezett: Joao Pedro (Fluminense, 4 000 000), Ignacio Pussetto (Udinese, 8 000 000)
Kölcsönből vissza: Adalberto Penaranda (Eupen), Filip Sztuparevics (Príbram), Jorge Segura (Atlas Guadalajara)
Távozott:
Kölcsönbe: Dimitri Foulquier (Granada)

WEST HAM UNITED FC
Érkezett:
Távozott:

WOLVERHAMPTON WANDERERS FC
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Connor Ronan (DAC), Renat Dadashov (Pacos Ferreira), Bright Enobakhare (Wigan)
Távozott: Ivan Cavaleiro (Fulham, kölcsön után végleg, 17 500 000)
Kölcsönbe: Patrick Cutrone (Fiorentina, 3 000 000)

A nyári átigazolási idény zárása utáni eseményeket is tartalmazza, vastaggal az elmúlt hét eseményei.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik