A Chelsea spanyol gólokkal lépett át az Arsenalon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.10.29. 20:42
null
A bajnokságban mellőzött Mata óriási gólt lőtt és eldöntötte a kupacsatát (Fotó: Action Images)
Az angol Ligakupa negyedik fordulójában a Chelsea két spanyol légiósa góljaival magabiztosan győzte le a hazai pályán játszó Arsenalt, amely gyenge napot fogott ki, így megérdemelten búcsúzott a további küzdelmektől. Azpilicueta az első, Mataa második félidőben volt eredményes, az „ágyúsok” február óta először veszítettek el két hazai mérkőzést (Dortmund, Chelsea) egymás után.

ANGOL LIGAKUPA
nyolcaddöntő
ARSENAL–CHELSEA 0–2
(0–1)
Gólszerző:
Azpilicueta (24.), Mata (66.)
Arsenal: Fabianski – Jenkinson, Vermaelen, Koscielny, Monreal – Rosicky, Ramsey (Pak Csu Jung 80.), Miyaichi (Özil 64.), Wilshere, Cazorla – Bendtner (Giroud 67.) Menedzser: Arsene Wenger
Chelsea: Schwarzer – Azpilicueta, Cahill, David Luiz, Bertrand – Essien, Mikel, De Bruyne (Ramires 68.), Mata (Kalas 90.), Willian – Eto'o (Demba Ba 80.) Menedzser: José Mourinho

Bár José Mourinho a vasárnapi, Manchester City ellen 2–1-re megnyert bajnoki és az Arsenal elleni kupacsata közé sűrített 48 óra miatt az U21-es csapat pályára küldésével „fenyegetőzött”, végül csupán cserecsapatát küldte pályára az Emirates-ben a szintén erősen tartalékos „ágyúsok” ellen, így mindkét londoni csapatban számos játékos kapott lehetőséget, hogy egy kiugró teljesítménnyel a hétvégi bajnoki kezdőjébe verekedje magát.

A mérkőzést hajtós tempóban kezdték a csapatok, de ritkán jutottak el helyzetekig, az első húsz perc a sikertelen szögletekről és a blokkolt lövésekről szólt. Miközben a mezőnyben birkóztak a csapatok, az igen motivált belga, Kevin De Bruyne nevéhez fűződött az első kapura lövés, majd pár perccel később a jobbhátvéd, César Azpilicueta megszerezte a vezetést a vendégeknek. A spanyol egy halottnak tűnt indításért indult el, lelkesedése pedig kifizetődött: Jenkinson tragikus módon fejelte haza a labdát, felkínálva ezzel a gólszerzés lehetőségét ellenfelének, aki (akárcsak Fernando Torres két napja a Manchester City ellen) könyörtelenül kihasználta és gólra is váltotta a hibát. 0–1

A gól jót tett a mérkőzés tempójának, de egy veszélyes Monreal-lövésen kívül igazi helyzetet már nem jegyezhettünk fel, az Arsenal még a kaput sem találta el az első negyvenöt percben.

A második játékrészt a hazaiak kezdték aktívabban és gólveszélyesebben, de a Chelsea kibekkelte a nehéz perceket és ismét kiegyenlítetté vált a mérkőzés képe. Arsene Wenger egy óra játékot követően csodaembere, Mesut Özil pályára küldésével próbálta felrázni az állóvizet, de terve nem jól sült el: három perccel később Juan Mata egy tökéletes távoli lövéssel megduplázta a vendégek előnyét, a kíméletlen lövéssel szemben Fabianski tehetetlen volt (0–2). Ezt követően érkezett Giroud is, az ő nevéhez fűződött az Arsenal első kaput eltaláló lökete, 67 perc játékot követően.

Cseréinek köszönhetően az Arsenal intenzívebben rohamozta Schwarzer kapuját, de a Chelsea jól zárta le a területeket, Mourinho a Ramires–De Bruyne cserével tette stabilabbá a középpályát. Az Arsenal szinte minden szögből és távolságból próbálkozott, Özil jól mozgatta a társakat, de a bajnoki éllovas támadásai nem hordoztak magukban igazi gólveszélyt, így a hátralévő percekben semmi nem veszélyeztette a taktikusan és fegyelmezetten játszó Chelsea továbbjutását. A kékek legutóbbi négy Arsenal elleni Ligakupa-mérkőzésüket kivétel nélkül megnyerték, így most is ők jutottak a sorozat nyolc csapata közé.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA



PERCRŐL PERCRE

90.+4. perc: Véget ért a találkozó, a Cheslea megérdemelten nyert és jutott a legjobb nyolc közé!

90.+3: Az utolsó csere: A második gól szerzője, Mata helyett Kalas a pályán

90.+2 perc: Phil Dowd állítja meg a Chelsea támadását Vermaelen szabálytalansága után. Szabadrúgás a Chelsea-nek, amit David Luiz bombáz fölé 25 méterről.

90. perc: Négy perc lesz a ráadás.

90. perc: A Chelsea térfelén zajlik a játék, Cazorla került lövőhelyzetbe, lövése azonban elzúgott a hosszú oldali kapufa töve mellett.

84. perc:
Az Arsenal küzd, hajt, kapar, Özil mozgatja a társakat, de támadásaik nem hordoznak magukban gólveszélyt, a Chelsea jól zárja le a területeket.

80. perc: Újabb cserék, mindkét oldalon – Eto'o ment le, vagyis inkább hútza le magát, helyén Demba Ba folytatja. Hazai oldalon Ramsey hagyta el a pályát és Pak Csu Jung állt be.

77. perc:
Özil készít le sarokkal Wilshere-nek, az angol válogatott tizennyolcról lő, kicsivel fölé.

A kisebb létszám ellenére hangosabb Cheslea-szurkolók éneke: „Arsene Wenger, kérünk, maradj!”

75. perc: Essien kap sárga lapot, Koscielnyt bántotta

72. perc: Az imént beállt Ramires állt közel a gólszerzéshez, az utolsó pillanatban Koscielny mentett a gólvonalról.

69. perc: Giroud azonnal veszélyeztet: erős, lapos, de nem túl jól helyezett lövését Schwarzer védte. Ez volt az Arsenal első kaput eltaláló lövése a mérkőzésen.

68. perc: Mourinho is cserél – Ramires lépett pályára, De Bruyne fejezte be.

67. perc: Azonnal reagál Wenger: Nicklas Bendtner helyén Olivier Giroud.

66. perc: HATALMAS GÓL!! MATA BOMBÁJÁVAL NÖVELI ELŐNYÉT A CHELSEA! Willian tette le fejjel a labdát a spanyolnak, aki egy állítás után húsz méterről jobb külsővel bődületes gólt zúdított a hosszú felső sarokba. 0–2 Eldőlt?

64. perc: Az első csere: Miyaichi helyén Özil folytatja, a közönség hangos éljenzéssel üdvözli a németet.

A két csapat utolsó három találkozóját a Ligakupában kivétel nélkül a Chelsea nyerte, köztük a 2007-es finálét is.

60. perc: Most a Chelsea adogat körbe ellenfele térfelén „felállt fal” ellen.

58. perc: Willian indult meg szép cselekkel a jobb oldalon, lapos, erős centerezéséről Eto'o nem sokkal maradt le.

54. perc: Két gyors Arsenal-szöglet két percen belül, kapuja elé szorul a Chelsea.

52. perc:
A másik oldalon Cazorla nevéhez fűződik az első próbálkozás, a spanyol tizennyolcról, középről lőtt ballal, egy jó méterrel mellé.

49. perc:
Samuel Eto'o rövid állítgatás után vette célba a kaput tizenhét méterről, lapos lövése a hosszú oldali kapufa mellett zúgott el fél méterrel.

47. perc:
Mesut Özil és társai (Giroud, Hayden) elindultak melegíteni, a közönség a francia csatárt élteti

46. perc: Megkezdődött a második félidő, a szünetben egyik csapat sem cserélt.

STATISZTIKA: Szinte minden tekintetben a Chelsea vezet: az Arsenal 45, a vendégek 55%-ban birtokolták a labdát az első félidőben. A kapura lövések tekintetében is előnyben Mourinho csapata: Matáék 8, Bendtnerék 4 alkalommal próbálkoztak, de míg az Arsenal egyetlen egyszer sem találta el a kaput, a Chelsea kétszer is, abból egy gól született. A szögletarány 4–3 a vendégeknek.

45.+1 perc: Phil Dowd sípszava vetett véget az első játékrésznek, Azpilicueta góljával előnyben a Chelsea.

45. perc: Egy perc lesz a ráadás, már várják a szünetet a csapatok

41. perc: Willian készített le lövésre az Arsenal tizenhatosánál az érkező Essiennek, de a ghánai pocsékul találta el a labdát, lövését követően bedobással jöhetett az Arsenal.

37. perc: A Chelsea negyedik szögletét De Bruyne tekerte középre, az elődökhöz hasonló hatásfokkal.

33. perc: Egyenlít szögletek tekintetében az Arsenal: 3–3, de Cazorla beadása után az eredmény marad 0–1.

28. perc: Egyenlítési lehetőség az Arsenal előtt! A balhátvéd Monreal bal lábas lövése centikkel süvített el a bal oldali kapufa mellett.

27. perc: Mikel gyűjti be a mérkőzés első sárga lapját Wilshere buktatásért.

24. perc: VEZET A CHELSEA! 0–1!! A jobbhátvéd, Azpilicueta indult el „halottnak” tűnő indításáért, Jenkinson azonban borzalmasan (és röviden) fejelte haza a labdát, a villámgyors védő pedig lecsapott rá és Fabianski mellett a hosszú alsóba pöccintett.

22. perc:
Felugrottak helyükről a hazai nézők! Miyaichi ugrott ki Cahill mellett a leshatáron Cazorla finom passza után, Schwarzeren még túljutott a támadó, de Cahill visszaért és az utolsó pillanatban megmentette a bekapott góltól csapatát.

20. perc:
Cazorla ívelhetett középre 32 méterről egy szabadrúgást, Schwarzer azonban mindenkinél magasabbra ugrott az ötösnél, a kapusé a labda.

19. perc:
A fiatal belga, Kevin de Bruyne tekert jobb belsővel tizenhat méterről kapura, Fabianski könnyedén ölelte magához az első kapura tartó lövést.

17. perc
: Eddig a sikertelen szögletek és a blokkolt lövések mérkőzése ez.

14. perc: Hazai oldalon Rosicky harcolta ki az első hazai szögletet, Cazorla ívelte középre, Eto'o mentett a rövid oldali kapufánál.

A Chelsea utolsó 23 Arsenal ellen vívott mérkőzéséből csak négyet veszített el, tizenhármat megnyert, hat döntetlennel végződött.

11. perc: Már a harmadik Chelsea-szögletet láthatta a közönség (Willian lövését követően), a brazil rövid oldalra érkező beadását könnyedén hatástalanítják az „ágyús” védők.

9. perc: Bendtner szerez labdát és tüzel azonnal tizenhat méterről, lövése lepattan a falként záró Cahillről.

7. perc: Nincs telt ház, de a hangulat kiváló az Emirates-ben, a tempóra sem lehet panasz, a kapuk egyelőre nem forognak veszélyben.

Mindkét együttesben szupersztárok foglalnak helyet a kispadon. Az Arsenalnál (többek között) Özil, Giroud és Sagna, a Chelsanél Ivanovic, Torres, Ramires és Hazard áll, azaz ül készen a bevetésre.

2. perc: Samuel Eto'o lepattant lövését követően a Chelsea végezhette el a meccs első szögletét, de Mata beadása nem okozott veszélyt a hazaiak kapujára. Egy percen belül ismételhetett a spanyol, de ezúttal sem járt sikerrel.

1. perc: Megkezdődött a találkozó, a Chelsea indította útjára a labdát.


ELŐZMÉNYEK

VISSZAVÁGÓ 2007-ÉRT?
BEHARAGOZÓ ITT!

Bár a mindig higgadt és nyugodt úriember, José Mourinho azt nyilatkozat első felindultságában, hogy az U21-es csapatot küldi pályára tiltakozásul az Arsenal elleni Ligakupa-mérkőzésre, így tiltakozva az ellen, hogy a Chelsea-nek a Manchester City elleni rangadó után két nappal újabb komoly mérkőzést kell játszania, de végül letett erről. Az Arsenalnál nem a menedzser nyilatkozgatott érdekeset, hanem Emmanuel Frimpong, aki a Twitteren keresztül azt a megjegyzést tette, hogy egészen biztosan többet játszana, ha fehér és angol lenne. Hogy, hogyan nem, erre hirtelen lesérült... Egyébként Arsene Wengernek vannak komolyabb, igazi sérültjei is, ráadásul Mikel Artetát eltiltása miatt nélkülöznie kellett a nyolcaddöntőn – amelynek az „ágyúsok" vághattak neki motiváltabban, a gall mester ugyanis még soha nem nyerte el a Ligakupát az Arsenallal, ráadásul két éve nem nyertek már városi riválisuk ellen.

BŐVEBB SZÖVEGES BEHARANGOZÓ ITT!

A ligakupa negyedik köre ez.

Az Arsenal-főnök Arsene Wenger kifejtette, hogy egyáltalán nem lepte meg Mourinho visszatérése, elvégre az igazi minőséget a PL tartogatja, és nagyon várja már, hogy összecsapjanak újra ellenfélként.

„Ha nagy mérkőzésre számítanak a meccsidőpontokat meghatározó szervezők, nem ígérhetek semmit. Ha a Chelsea vasárnap is pályára lépő játékosait akarják látni, nem ígérhetem meg. Ha az Arsenal győzelmét akarják, akkor nagyban hozzájárultak ehhez, mert ha két nagy londoni klub összecsapását akarták volna, akkor szerdára teszik a találkozót" – idézi a Metro a Chelsea-mester José Mourinhót, aki hozzátette, bár felmerült, hogy ifjúsági játékosok kapnak majd szerepet az Arsenal ellen, ennek lehetőségét a szurkolók miatt elvetették.

Egy kis örökmérleg: 171 derbi, 69 „ágyús" és 52 „kék" siker, 251, illetve 222 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Chelsea-től az Arsenalhoz:

2011, Josszi Benajun, kölcsönbe
2007, Lassana Diarra, 2.900.000 euró
2006, William Gallas, ingyen
1966, George Graham
Az Arsenaltól a Chelsea-hez:
2006, Ashley Cole, 7.400.000
1983, John Hollins
1961, Tommy Docherty

Eltiltott: az arsenalos Mikel Arteta.

Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Yaya Sanogo és Lukas Podolski is sérüléssel bajlódott, a „kékektől" Marco van Ginkel maródi.

A francia menedzsernek elsősorban a védekező középpályás posztján van problémája, Mathieu Flamini és Abou Diaby sérülés miatt nem bevethető, Emmanuel Frimpong pedig kimaradt a keretből: a Twitteren keresztül azt a megjegyzést tette, hogy egészen biztosan többet játszana, ha fehér és angol lenne. Kitették a keretből egy időre...

Az kisebbik angol kupasorozat nyolcaddöntője ez.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ ARSENAL–CHELSEA ANGOL LIGAKUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik