Mourinhónak a kupában jobban megy, az MU legyőzte Guardiola Cityjét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.10.26. 20:50
null
Juan Mata góljával nyert a City ellen a Manchester United (Action Images)
Az angol Ligakupa nyolcaddöntőjében manchesteri városi derbit rendeztek, amelynek végén a házigazda United örülhetett: Juan Mata találatával nyert, és továbbjutott a City ellen.

 

ANGOL LIGAKUPA
NYOLCADDÖNTŐ

Manchester United–Manchester City 1–0 (0–0)
Manchester
, Old Trafford. V: Dean
Manchester United: De Gea – Valencia, Rojo, Blind, Shaw – Carrick, Herrera – Mata (Schneiderlin, 73.), Pogba, Rashford (Lingard, 82.) – Ibrahimovic. Menedzser: José Mourinho
Manchester City: Caballero – Maffeo, Otamendi, Kompany (Kolarov, a szünetben), Clichy – Fernando, A. García – Nolito (Agüero, 71.), Sané (Sterling, 63.), Navas – Iheanacho. Menedzser: Pep Guardiola
Gólszerző: Mata (53.)

Két igen rossz formában lévő csapat vívta az aktuális manchesteri derbit, ezúttal a Ligakupában, és kevés hiányzott ahhoz, hogy José Mourinho csapata, a United olyan gyorsan gólt kapjon, mint a Chelsea ellen, csakhogy ezúttal Kelechi Iheanacho pár méterről nagyon elvétette a kaput.

Pep Guardiola egyébként Iheanacho mögött a Jesús Navas, Leroy Sané, Nolito hármast szerepeltette, a középpályán lehetőséget adott Aleix Garcíának, a védelemben pedig Vincent Kompany jobbján Pablo Maffeo szerepelt, a hazaiaknál a portugál menedzser viszont nem tartalékolt.

Nem úgy a játékosok, akik feledhető első félidővel rukkoltak ki, amelyben különösen az első fél óra sikerül kínosan gyengére.

A szünetben Mourinho tudta jobban felrázni legénységét, és a paprikás kezdésnek gól lett a jutalma, Juan Mata helyzetbe kerüléséhez kellett azonban Zlatan Ibrahimovic harcossága mellett a vendégvédelem teszetoszasága is. 1–0!

Guardiola a Raheem Sterling, Sergio Agüero kettős bevetésével válaszolt, Mourinho bedobta Morgan Schneiderint, majd Jesse Lingardot is, de az eredmény már nem változott: kiütötte városi riválisát az MU a kisebbik hazai kupából.

Mourinhónak továbbra is inkább a kupában megy nagy riválisa ellen, a bajnokságban eddig csak egyszer diadalmaskodott Guardiola éppen aktuális csapata ellen, míg a különböző kupasorozatokban már harmadszor.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN

A WestHamUnited a 11. percben szerezte meg a vezetést a Chelsea ellen, egy bal oldali Noble-beadás után Kouyaté fejelt 15 méterről a bal alsóba, a fordulást követően pedig Fernandes lőtte ki 19 méterről a jobb alsót. A „kékek” a 94. percben Cahill közeli góljával szépítettek, de a hosszabbítást már nem bírták kiharcolni (2–1).

A Southampton a második félidő derekán döntött a Sunderland ellen, Bufal gyönyörűen tekert 16 méterről, balról a bal felső sarokba (1–0).

ANGOL LIGAKUPA
NYOLCADDÖNTŐ
West Ham United–Chelsea 2–
1 (Kouyaté 11., Fernandes 48., ill. Cahill 94.)
Southampton–Sunderland 1–0 (Bufal 66.)
KEDDEN JÁTSZOTTÁK
Arsenal–Reading (II.) 2–0 (Oxlade-Chamberlain 33., 78.)
Liverpool–Tottenham Hotspur 2–1 (Sturridge 9., 64., ill. Janssen 76. – 11-esből)
Bristol City (II.)–Hull City 1–2 (Tomlin 90., ill. Maguire 44., Dawson 47.)
Newcastle United (II.)–Preston North End (II.) 6–0 (Mitrovics 19., 55., Diamé 38., 87., Ritchie 53. – 11-esből, Ayoze Pérez 90.)
Leeds United (II.)–Norwich City (II.) 2–2 (Antonsson 43., Wood 109., ill. Pritchard 14., N. Oliveira 99.) – 11-esekkel 3–2

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Arsenal–Southampton
Hull City–Newcastle United
Liverpool–Leeds
Manchester United–West Ham United

PERCRŐL PERCRE

A City ma egyszer sem találta el a kapu felületét.

Negatív rekord tehát, Guardiola edzőként még soha nem maradt zsinórban hatszor is győzelem nélkül.

95. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

91. perc Zlatan Ibrahimovic kap sárgát, mert nem enged elvégezni egy szabadrúgást, előtte Paul Pogba kapott sárgát, Otamendi felrúgásáért.

Négy perc a ráadás.

MEGLEPŐ. Minden sorozatot összevetve legutóbbi hat itteni fellépésén négyszer is nyert a City.

83. perc
Sterling beadását kivágja középről Blind, kissé suta, de végül is hatásos mozdulattal.

Nincs jó sorozata a portugál trénernek: legutóbbi huszonhét bajnoki mérkőzéséből tizenhármat elbukott csapatával (előtte 135 bajnoki mérkőzést kellett megvívnia, hogy „eljusson” idáig). Mou csak egyet nyert legutóbbi 10 Guardiola elleni meccséből.

Érdekesség, hogy az első tizennégy tétmérkőzés után a Manchester Unitednél a nyolc győzelmet, két döntetlent és négy vereséget jegyző portugál szakember elődei közül David Moyes (nyolc győzelem, három döntetlen, három vereség) és Louis van Gaal (tíz győzelem, egy döntetlen, három vereség) is jobban kezdett.


81. perc Rashford lesérült, Jesse Lingard váltja.

79. perc
Valencia keményen szerel, Rashford jobbról veszélyesen ad be, de Maffeo közbelép.

76. perc
Fernando odarúg Ibrának, nincs sárga, Otamendi meg szépen ment nem sokra rá az ötös bal sarka mellett. Bele is sérül picit.

Amikor a City kiütötte a városi riválist a Ligakupából, meg is nyerte a sorozatot (1971 és 1976).

Legutóbb 2010-ben találkoztak a felek ebben a sorozatban, az elődöntőben, akkor az United négy hármas összesítéssel lépett a fináléba.

7

3. perc Morgan Schneiderlin be, Mata le.

72. perc
Sterling elmegy a balon, de Blind becsúszva szereli.

71. perc Sergio Agüero
be, Nolito le.

70. perc
Kolarov ballal a bal felső fölé teker egy 24 méteres szabadrúgást.

65. perc Pogba mellen csapja Sterlinget, aki mérgében felrúgja Herrerát. Domino-effektus.

64. perc HOPP!
Rashford szép beadása fölött elrúg a nagy Ibra az ötös előterében.

Mata 11. City elleni meccsén 2. gólját szerezte, alig egy gólpassz mellett. De amióta MU-s, 47 gólban főszereplő, csak Rooney többen (58).

63. perc Raheem Sterling be, Sané le.

62. perc Egyből élénkebb lett a City. Élénkebb, de nem pontosabb...

És pont ellene? Mourinho 17 Guardiola elleni bajnokijából csak hármat nyert meg, hat iksz mellett. Bajnokikon csak egyszer diadalmaskodott, 2012-ben.

A statisztikák szerint mindkét szakember négy meccset nyert, hármat veszített és kettőt adott döntetlenre a „vörös ördögök” élén az első kilenc fordulóban. Ezalatt 14 pontot szereztek, 12 gólt kaptak, de Moyes csapata eggyel többször (14) talált a kapuba, mint Mourinho együttese (13.).

Összehasonlították, hogy a 2013 nyarától 2014 április elejéig a Manchester Unitedet irányító David Moyes és a jelenlegi menedzser, José Mourinho hogyan teljesített az angol bajnokságban első kilenc fordulójában.

Jön a javulás?

A nagy Ibra első MU-s gólpassza volt ez.

53. PERC OTT A GÓL! Otamendi mellől Ibra balról középre passzol, Fernando nem tudja szerelni Herrerát, de a labdát nem éri el ez a páros, JUAN MATA meg a jobb alsóba lő az ötös elől. Ballal: 1–0!

52. perc Mata belőtt passzát kiüti a kapus, de sem Rashford, sem Herrera nem találja jól el a labdát.

50. perc Rashford két szép csel után balról Pogbához passzol, aki 20-ról jobbal nagyon elvéti a bal alsót.

49. perc KAPUFA! Ibra kidobja balra a labdát Pogbának, aki ballal kapura lő 10-ről, a labda meg a rövid saroknál vetődve védő Caballeróról pattan a kapufára, onnan meg a mezőnybe.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Alexandar Kolarov be, Kompany le.

A Citynek nem megy mostanában idegenben, háromszor is nyeretlen maradt zsinórban. Edzői karrierje során Guardiola soha nem maradt négy idegenbeli meccsen is győzelem nélkül.

Az MU legutóbbi hat meccsén már ötödször gólképtelen az első félidőben.

A nagy Mourinho három nagy Guardiola fölötti sikeréből kettőt is kupában ért el (BL és spanyol Király-kupa).

Egy régi nagy hazai MU-siker: 1994 végén az MU öt nullával küldte haza a Cityt, Peter Schmeichel – Denis Irwin, Paul Ince, Gary Pallister, Steve Bruce – Andrej Kancselszkisz, Roy Keane, Éric Cantona, Ryan Giggs (Paul Scholes, a szünetben) – Brian McClair, Mark Hughes összeállításban, Cantona, Kancselszkisz (3) és Hughes góljaival. A vendégeket Terry Phelan, Michel Vonk, Steve Lomas, Gary Flitcroft, Nicky Summerbee és Niall Quinn is erősítette, a két mester Alex Ferguson és Brian Horton volt.

TOP 10 nagy pillanat a városi derbiről. Emlékeznek arra, amikor a City 6–1-re legyőzte a rivális Unitedet? És Wayne Rooney csodagóljára vagy Michael Owen nagy pillanatára? Melyik a kedvence? Mutatjuk a palettát!

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

40. perc Nolito passza után egyedül marad Iheanacho, lő is az ötös bal sarka elől ballal, beéri azonban Rojo egy parádés becsúszással.

38. perc Caballero lép ki szépen Pogba jobb oldali beadására.

Marcus Rashford tavaly győztes gólt vágott a derbin, ebben a műfajban ő a legfiatalabb (18 éves és 141 napos volt akkor).

37. perc HELYZET!
Otamendi elesik Ibra csodapassza után, Rashford azonban nem lő az ötös bal sarka elől, variál. Vesztére, mert beéri Maffeo, és ha üggyel-bajjal is, de szereli.

36. perc Shaw beadását elvéti Pogba, de Ibra 16-ról jobbal kapura teszi a labdát, blokkol azonban Kompany. Mint a régi szépben.

32. perc Kompany például élete egyik legrosszabb indításával áll elő. Guardiola mérsékelt örömére.

Ha valaki kritizálja az NB I-et, kérjük, tekintse meg ezt az első félidőt. Többször is.

28. perc Valencia ront a jobbon egy könnyű passzt, kontra, borzalmas Iheanacho-passzal. Ezt még Bolt sem érte volna utol.

A Manchester United csak kettőt nyert meg a hat legutóbbi City elleni kupameccsből, egyen azért ikszelt. Az mellette szól, hogy az utóbbi három hazai City elleni kupameccsén veretlen.

26. perc Antonio Valencia hasba rúgja majdnem Fernandót, sárga magas lábas talpalásért.

23. perc
Mint a nagy készülődések után szinte mindig, a lövés a sorfalé. Ibra volt a tettes. Blind szögletét meg úgy elnézi a 16-os jobb sarkán Maffeo, hogy azzal nagyon becsapja Rashfordot, oda a lövőhelyzet.

22. perc
Az első jó hazai akció, de Matát buktatja Otamendi a 16-os előtt, a kaputól 24 méterrel.

A City 51. városi derbigyőzelmére készül, de az MU már három négy óta veretlen ellene, az elmúlt idényben még csak gólt sem kapott. Ellenben összességben az MU az utolsó hat Old Trafford-i derbiből többet veszített el (négyet), mint az előző 29-ből.

16. perc Navasnak is megy ma, de társai sokat vacakolnak a 16-os előtt passza után, visszafut Mata és szerel.

Mike Dean jó formában van ma, a kezdés előtt megszagolta asszisztense after shave-jét, majd látványosan fintorgott.

13. perc Kelechi Iheanacho ön- és közveszélyes módon Blind alá esik szerelési kísérlet címén, sárga.

12. perc Rashford megindul a balon, de jő Kompany.

KUDARC. Csupán egyetlen alkalommal volt része José Mourinhónak a vasárnapinál nagyobb verésben, 2010-ben a Real Madrid vezetőedzőjeként élte át a Barcelonától elszenvedett, 5–0-s kudarcot.

Lesz ez még így se! Forrás: Twitter
Lesz ez még így se! Forrás: Twitter

10. perc Navas futtatja a jobbon Garcíát, Carrick odalép neki az ötösön, de az ilyesmi Angliában belefér.

5. perc A remek kezdés után nagyon leült a meccs, hazai támadások, fantázia nélkül.

1. perc Helyzettel! Navas jobb oldali beadását Iheanacho három méterről borzalmasan a léc fölé fejeli.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros mezben és fehér nadrágban, a vendégek kék-világoskékben.

„A Southampton elleni bajnokin én is hibáztam, de most jön a Manchester United, majd a West Bromwich, azután a Barcelonát fogadjuk a Bajnokok Ligájában. Fontos, hogy jól játsszunk az előttünk álló találkozókon" – tette hozzá Guardiola. Hangsúlyozta, hogy a tíz megnyert meccshez komoly energiákat kellett mozgósítaniuk, így érthető, ha fizikailag nincs mindig csúcsformában az együttese.

„Még csak tanulom a futballt ebben az országban. Meg kell ismernem a játékosaimat, és azt, hogyan reagálnak arra, amikor győzünk, és hogyan fogadják azt, ha ez nem sikerül. Időre van szükségem" – fejtette Pep Guardiola, aki remekül kezdett a manchesteri csapat élén, amely sorozatban tíz mérkőzést nyert. A listavezető világoskékek lendülete azonban megtörni látszik, hiszen az utolsó öt erőpróbájukon képtelenek voltak diadalmaskodni. –Az utóbbi pár meccsünk nagyon kemény volt. Ha az első 15–20 percben berúgjuk a helyzeteinket, és vezetünk 3–0-ra, akkor sokkal könnyebben tudtuk volna irányítani a játékot."

A két csapat korábbi közelmúltbeli összecsapásai JEGYZŐKÖNYVEKKEL és egyéb CSAPATSTATISZTIKÁK itt!

Egy kis örökmérleg! 156 találkozón 62 unitedes és 44 citysta siker, 219, ill. 210 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
A Citytől a Unitedhez:

2011, Frédéric Veseli
2006, Danny Rose
1995, Tony Coton, 575.000 euró
1987, Ryan Giggs
1986, John Gidman
1972, Wyn Davies
A Unitedtől a Cityhez:
2011, Owen Hargreaves, ingyen
2006, Bradley Robinson, i.
1986, Peter Barnes, 40.000
1973, Denis Law, i.

Eltiltott nincs.

A veterán belga mellett Pablo Zabaleta és Fabian Delph sérült, Yaya Touré száműzött, a hazaiaktól Eric Bailly és Phil Jones sérült.

„Ő játszhat, de még meglátom az edzést és a regenerációt” – tette hozzá Kompany kapcsán az öt tétmérkőzés óta nyeretlen, ebben a kupasorozatban viszont címvédő csapat
spanyol menedzsere.

„Kevin De Bruyne semmi esetre sem játszik. Talán a West Bromwich ellen szombaton már pályára léphet, de az is kérdéses” – nyilatkozta kedden Josep Guardiola, a City vezetőedzője. A szakember kitért a szintén sérült Pablo Zabaletára és Vincent Kompanyra is: az argentin jobbhátvéd sem kaphat szerepet a „vörös ördögök” ellen, míg a belga középső védőnél szóba jöhet, hogy pályára lép.

Lehet beszélgetni a londoni rangadó tanulságairól, ám az ellenfél megalázásának legszemtelenebb módszerét mégiscsak ő mutatta be, amikor 2014 szeptemberében a Chelsea-vel éppen 3–0-ra verte meg az Aston Villát, és a fölényes győzelmet elkönyvelve már percekkel a rendes játékidő vége előtt odasétált a birminghamiek kispadjához, a Roy Keane, Paul Lambert menedzserpároshoz, hogy letudja a lefújás utáni edzői kézfogást...

A vasárnapi affér nyomán a brit média összeszedett néhány esetet, amely alapján nem Mourinho a legalkalmasabb tanácsadó, ha a pálya melletti edzői viselkedés etikettjéről kell eligazítást tartani. Nem számít például a kollégáknak járó tiszteletadás legszebb megnyilvánulásának a 2011-es arctámadása – mint emlékezetes, kis híján kinyomta az azóta megboldogult Barcelona-edző, Tito Vilanova szemét.

A Chelsea közönsége viszonylag barátságosan fogadta a 2004 és 2007, majd 2013 és 2015 között náluk dolgozó edzőt, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a Stamford Bridge-en igazán az után zúgott fel a „mourinhózás”, hogy a Manchester United megkapta a negyedik gólját.

Az ilyesmit egy nullánál szokták csinálni, nem pedig négy nullánál. Ez így megalázó nekünk.” Ha mérlegelni kell, hogy Mourinho számára a rivális tréner viselkedése, a 4–0-s csapás vagy a hiúságát felfedő panaszkodás a megalázóbb-e, nem biztos, hogy a szurkolókat győzelemmámorba hajtó olasz biztatása kerülne az első helyre. A kárvallott nem kívánta a nyilvánosság előtt magyarázni az elhangzottakat: „Amit mondtam, Conténak mondtam, nem önöknek”.

A kollégája lelkesítését hergelésként értelmező edzőcsillagot azonban a stadion őrjöngése önérzetében sértette, és ennek hangot is adott a lefújás után.

Amikor a mérkőzés végén felállt onnan, már nem mondhatta el ugyanezt, a vereség kínos helyzetbe hozta őt, ráadásul el kellett viselnie, hogy vetélytársa, Antonio Conte menedzser négygólos különbségnél hevesen ugrálva ünneplésre buzdította az amúgy is igencsak feldobott Chelsea-tábort.

„Nincs rossz érzésem” – jelentette ki José Mourinho, mielőtt vasárnap tíz hónap elteltével ismét leült a kispadra a Stamford Bridge-en, immár ellenfélként.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MANCHESTER UNITED–MANCHESTER CITY ANGOL LIGAKUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik