H. Á. 2019.08.14 15:53 Frissítve: 2019.08.16 01:35

Anglia: szén-monoxid-mérgezés is hozzájárulhatott Sala halálához

A január 21-én tragikus repülőgép-balesetben életét vesztő Emiliano Sala halálának vizsgálatában újabb fejleményről számolt be az angol sajtó. A brit média szerint a légi baleseteket vizsgáló szerv (AAIB) nyomozói által elvégzett toxikológiai vizsgálatok ugyanis kimutatták, a szerencsétlenül járt futballista szervezetében 58 százalék volt a karboxi-hemoglobin telítettségi szintje, ami a potenciálisan halálos mértéket jelentő 50 százalék fölött van.

 

További részletek derültek ki a halála okáról (Fotó: AFP)

 

Mint ismert, a télen a Nantes-ból rekordösszegért, 17 millió euróért a Cardiffba igazoló Emiliano Salát a walesi fővárosba szállító repülőgép január 21-én este eltűnt a radarról a La Manche csatorna fölött. A hivatalos keresést négy nap múlva leállították, ám később közösségi finanszírozással és magánadományokból folytatták, így február 3-án megtalálták a lezuhant gépet, s néhány nap múlva ki is emeltek egy holttestet a gépből, amelyről aztán kiderült, a 28 éves labdarúgóé.

Röviddel később elvégezték a boncolást, és kiderült, hogy Emiliano Sala halálát a becsapódáskor bekövetkezett súlyos fej- és gerincsérülések okozták, s most a balesetet vizsgáló szervezet, az AAIB toxikológiai vizsgálatából az derült ki, hogy talán más is közrejátszhatott a baleset kialakulásában.

 
Sala eltűnéséről szóló cikkeinket ide kattintva olvashatja.

Brit lapértesülések szerint ugyanis szén-monoxid-mérgezésre utaló jeleket találtak az argentin labdarúgó vérmintáján elvégzett toxikológiai vizsgálatok. Sala vérében a karboxi-hemoglobin (a szén-monoxid és a hemoglobin keveréke) telítettségi szintje ugyanis 58 százalékos volt – 50 fölött már potenciálisan halálos mértékről kell beszélni.

Ez azt feltételezi, hogy a pilóta, David Ibbotson szintén szén-monoxid-mérgezést kaphatott, bár ezt bizonyosan csak akkor lehetne kijelenteni, ha az ő holtteste is előkerülne, de ez a januári baleset óta nem történt meg.

A szén-monoxid-mérgezés tüneteit – súlyosság szerint – három szakaszra lehet tagolni: az első, enyhébb szakasznál a mérgezett zavart, nyugtalan lehet, s a második szakasz felé haladva egyre gyakrabban fordulhat elő tudatzavar.

A légi baleseteket vizsgáló hatóság emberei most azt vizsgálják, hogyan kerülhetett a szén-monoxid az utastérbe – főleg ilyen nagy mértékben –, míg a játékos családját képviselő ügyvéd elmondta, a rokonok azt akarják elérni, hogy a szerencsétlenül járt támadót szállító repülőgépet minden részletre kiterjedő műszaki vizsgálatnak vessék alá. 

„A családnak és a közvéleménynek is tudnia kell, hogyan kerülhetett a szén-monoxid az utastérbe. Ennek kiderítése légi biztonsági szempontokból is kiemelkedően fontos” – mondta Daniel Machover, a családot képviselő ügyvédi iroda munkatársa a BBC-nek.  

2020.03.27 18:11:08

Angol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Hatodik elveszített döntője után a legfontosabb európai klubtrófeát elnyerte csapatával a német edző.

2020.03.23 21:49:10

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A katalán edző mindent vagy semmit játszik, de a BL-serleg nélkül is a mennybe megy. Sorozatkritika.

2020.03.25 12:26:57

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

A sztoriból épp csak a boldog végkifejlet hiányzik: Paddy Galligan épp azon a nyáron kapott szívrohamot, mikor a legendás stadion bezárt.

2020.03.23 18:50:53

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Statisztika- és predikcióhalom: íme 2019–2020 eddigi legjobbjai a Fantasy Premier League alapján.

2020.03.22 10:20:15

Angol labdarúgás KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN

Mint a süllyedő hajó – a sunderlandi klubfutball drámája nyolc felvonásban. Kritika.