Anglia: mellkastól lefelé megbénult, megvette a klubját

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.25. 13:40
null
A Worthing FC büszkesége, a műfüves pálya (Fotók: twitter.com/GeorgeDowell)
George Dowell ígéretesen induló labdarúgó-pályafutása és gerince egy autóbaleset következtében kettétört, ám az angol fiatalember új életet kezdett. Ma már ő a korábbi klubjának a tulajdonosa.

 

George Dowell fiatalon bekerült szülővárosa felnőttcsapatába, nagy jövőt jósoltak neki, ám egy autóbaleset teljesen megváltoztatta életét. Tizenhét éves volt, amikor barátjával egy gyorsétteremből tartottak hazafelé, és lesodródtak az útról. Az autóban utasként ülő Dowell-lel – aki nem nagyon emlékezett a baleset részleteire – a kórházban az ébredése után közölték, hogy többé nem tud járni.

George Dowell
George Dowell
„Eltört a gerincem. Nem nagyon tudtam mit kezdeni a helyzettel – emlékezett vissza élete legszörnyűbb szakaszára a BBC által megszólaltatott Dowell. – Volt néhány nagyon hosszúnak tűnő napom, nem volt kellemes, de a barátaim és a családtagjaim csodálatosak, ők segítettek át ezen."

Tíz hónapot töltött a kórházban, ezalatt a barátaival elhatározták, hogy felépülése után megalapítanak egy saját csapatot. Úgy tűnt, ebből nem lesz semmi, ám másfél év után megkérdezte a barátait, hogy komolyan gondolják-e még a közös tervet, és ők igennel feleltek.

Össze is hoztak egy csapatot, ám nem sokkal később Dowell megtudta, hogy korábbi klubja, a Worthing FC jelentős anyagi gondokkal küzd. A nyolcadosztályú egyesület 200 ezer fontos (kb. 85 millió forintos) adósságot halmozott fel, veszélybe került a léte.

„Tavaly novemberben egy helyi lapban olvastam a Worthing anyagi nehézségeiről, és még volt néhány ismerősöm a klubnál – mondta a mellkastól lefelé megbénult Dowell, aki szép összeget kapott balesete után a biztosítótól. – Beszéltem velük, és megszerveztek egy találkozót nekem a klub akkori illetékeseivel.”

KÉT FÖLDIJÉRE VADÁSZGÉP ZUHANT
A Sussex megyében található Worthing két futballcsapattal is büszkélkedhet. A Worthing FC az angol nyolcadik osztályban szerepel, míg a Worthing United a kilencedikben. Utóbbi csapat két játékosa is meghalt augusztusban a Shoreham Airshow légibemutatón bekövetkezett katasztrófában, amely során egy Hawker Hunter típusú vadászrepülő egy autóútra zuhant.

Ezzel kezdődött Dowell áprilisi „hatalomátvétele” korábbi csapatánál. Kifizette az adósságokat, és azóta már nyereségessé tette a Worthing FC-t. Kipofoztatta 4000 fős stadionjukat, amelynek legnagyobb büszkesége az új műfüves pálya.

„Nemcsak meccsnapokon vagyunk nyitva, hanem egész héten – mesélte lelkesen a világ egyik legfiatalabb klubelnöke. – A műfüves pálya délután öttől este tízig minden nap le van foglalva, és most kezdünk kiépíteni egy utánpótláscentrumot az U8-as, illetve az U16-os csapatok számára. Van egy ötéves tervünk, a cél a hatodik liga. Ehhez két feljutás szükséges. Még sosem szerepeltünk ilyen magas osztályban, fantasztikus lenne.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik