A Manchester City három góllal jobbnak bizonyult a Liverpoolnál

Vágólapra másolva!
2012.01.03. 20:52
null
Agüero (balra) legutóbb betalált a Poolnak (Fotó: Reuters)
Címkék
Az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League 20. fordulójának kedd esti rangadóján a listavezető Manchester City legyőzte a legutóbbi 14 bajnokijából mindössze egyet elveszítő Liverpoolt.

Akadozott mostanában a Manchester City oly' sok millió euróval összekovácsolt hadigépezete, ám a konkurencia nem tudta mindezt kihasználni, így még mindig éllovasként fogadta a Liverpoolt – azt a Liverpoolt, amely egyre jobb formába lendül, és az egész bajnokságban a „vörösök" szenvedtek el a forduló előtt legrégebben vereséget.

INNEN ODA
A Liverpooltól a Man. Cityhez
1995/96, Nigel Clough, 1.700.000 euró
1991/92, Steve McMahon, 1.025.000
1987/88, Mark Seagraves, 125.000
A Man. Citytől a Liverpoolhoz
2011/12 Craig Bellamy, ingyen
2006/07, Robbie Fowler, i.
1936/37, Sir Matt Busby

Az elmúlt fordulóban becsúszott vereség miatt alaposan megrotálta a Cityt Robert Mancini menedzser, a Liverpool viszont igen óvatos 4–5–1-es felállásban kezdett, a sérüléséből pár hete felépült Steven Gerrarddal a kispadon. Szemmel láthatóan nem tudott mit kezdeni a fegyelmezetten védekező vörös mezesekkel a hazai csapat, sőt, egy veszélyes kontra során Stewart Downing a vezetést is megszerezhette volna a vendégeknek – ám a félidőre mégis a hazaiak térhettek meg előnnyel, mégpedig kétgólossal.

Nem akármilyen előzmények után: a Liverpool többet és veszélyesebben is támadott, két nagy egyéni hiba miatt mégis két gólt kapott. Az elsőnél Pepe Reina lepkézte be a hóna alatt Sergio Agüero nem túl acélos lövését (igaz, az esős időben a labda egy védőn is megcsusszant), majd David Silva szögleténél Glen Johnson maradt le a kitűnő iramban felugró Yaya Touréról, aki az ötösről a kapus feje fölött a hálóba fejelt.

SERGIO AGÜERO TALÁLATA



YAYA TOURÉ TALÁLATA

Agüero gólja terelte ma jó útra a Manszúrsejk Cityt
Agüero gólja terelte ma jó útra a Manszúrsejk Cityt

A kettő között Edin Dzeko távoli lövése úgy pattant meg Johnsonon, hogy csak centikkel vánszorgott a labda a jobb alsó mellé, Reina (és pár százmillió TV-néző) dermedt tekintetétől követve; igaz, későbbMike Jones sporttárs úgy látta, hogy az ötös sarkánál a játékszer Martin Skrtel szándéka ellenére pattant meg annak felfelé tartott karján.

A fordulást követően stabilan védekezett a City az egyre jobban szakadó esőben az angolos stílben a főként ívelésekkel operáló Liverpool ellen, amelybe beállt az 57. percben a Craig Bellamy, Steven Gerrard kettős. A 73. percben a 450. PL-mérkőzését vívó Gareth Barry izgalmassá tette a rangadót egy fölöslegesen begyűjtött piros lappal, de csak pillanatokra, mert Yaya Touré kiharcolt/kiügyeskedett egy büntetőt, amelyet James Milner magabiztosan váltott gólra.

JAMES MILNER TALÁLATA

A hajrában a csereként beállt Adam Johnson még a kapufát is megdöngette, majd a hasonló módon játékba küldött Maxi Rodríguez hibázott el két ziccert, ám az állás már nem változott. A tabella élén sem, hiszen győzelmével megerősítette ott vezető pozícióját a City. A két csapat nemsokára kétszer is megvív egymással a Ligakupa elődöntőjében – aligha ezekkel a kezdőcsapatokkal.

TOTTENHAM- ÉS SUNDERLAND-SIKER
A Tottenham Hotspur Jermain Defoe góljával 1–0-ra legyőzte a West Bromwich Albiont. A válogatott támadó a 63. percben „vitte be” a győztes találatot, miután fordulásból lőtt a bal alsó sarokba.
A Sunderland az öt meccs óta nem nyerő Wigan Athleticet győzte le idegenben 4–1-re: a „fekete macskák” Craig Gardner révén az első játékrész hosszabbításában szereztek vezetést, a második félidőben pedig fölényessé növelték a különbséget.
PERCRŐL PERCRE
90. perc Öt minutumnyi ráadás után véget ért a rangadó.
90. perc Bellamy 16 méteres, középre tartó lövését üti Hart Rodríguez elé, aki balról, négy méterről lő, de a kapus ezt is védi a rövid sarok előtt. Korner.
86. perc Némi tikitaki után a Lescottról elé pattant labdát Rodríguez tekeri ballal a bal sarok mellé egy méterrel a 11-es pontról.
84. perc Hart húz le egy labdát, Kompany minden zavarórepülése ellenére is.
82. perc Gerrard lő 17-ről, balról, jobbal centikkel a hosszú felső fölé.
80. perc A. Johnson lő 19 méterről bal belsővel a jobb oldali kapufára.
76. perc Újabb két csere: Joleon Lescott váltja Silvát, Maxi Rodríguez Spearinget amott.
75. perc James Milner magabiztosan a bal felsőbe tüzel. 3-0
74. perc Yaya Touré lép el a bal oldalon Skrtel mellett, majd hatalmasat esik a szlovák védő közeledtére. Büntetőt, sárga nincs. Ezen még sokáig elvitatkozgatunk, mert a bekk csak egy leheletnyit ért hozzá az afrikai jobb térdéhez saját bal térdével.
73. perc Gareth Barry izgalmassá teszi: teljesen fölöslegesen feldönti a labdát mellette elvivő Aggert, és megkapja második sárgáját. Ez pedig, mivel nem Graham Poll vezeti a mérkőzést, piros.
71. perc Gerrard 30 méteres szabadját fejeli ki K. Touré a 16-osnál, majd Agüerót Adam Johnson váltja.

A City kilenc hazai bajnokijából kilencet megnyert.

67. perc Milner lép oda Johnsonnak, ebbe mindketten belesérülnek.

A legutóbbi bajnoki a két csapat között nem is oly régen, november 27-én volt, akkor 1– 1 lett az eredmény.

65. perc A nagy sarabolás végén Bellamy lő mellé távolról. Mostanában ez is valami eseményféle...
59. perc Johnson ennek örömére dulakodik egy jót Dzekóval.
58. perc Kettős csere: Craig Bellamy és Steven Gerrard be, Charlie Adam és Dirk Kuyt le.
57. perc Glen Johnson kap sárgát egy elkésett ütemű szerelésért.
A nézőtéren nagy taps köszönti a City egykori kínai játékosát, Szun Csihajt. A korábbi kedvenc egy kínai televízió vendégeként érkezett Manchesterbe, szemüvegben és esőkabátban.
Most meg a City kezdett védekező taktikával. Gerrard meg melegít, jelentjük.

„Úgy vélem, ha még negyvenöt pontot gyűjtünk az idény hátralévő részében, meglehet a bajnoki cím" – mondta a mérkőzés előtt Mancini. Jelenleg, féltávnál 45-nél tartanak.

49. perc Enríque bal oldali beadását fejeli ki Carroll elől Kompany, aki a szöglet után szinte fekve hárít fejjel Adam elől.
Csere nem volt egyik oldalon sem.
46. perc A City hozza játékba a pötttyöst.
Stabilan védekezve kezdett a Liverpool, többet és veszélyesebben is támad, két nagy egyéni hiba miatt mégis két gólt kapott.
45. perc Egy perc ráadás után kitör a félidő.
45. perc Gareth Barry csúnyán odalép Spearing bokájára, így 450. bajnokiját egy sárga lappal is ünnepli. Aztán reklamál, a jó ég tudja, miért.
A szemerkélő eső szakadóra váltott.
43. perc Carrol fejeli le a labdát a hazai ötösön belül Adam beadása után, Kuyt ötméteres, jobblábas lövésébe azonban belelép Kompany és hárít. Ha nem, gól.
41. perc Adam gázolja el Dzekót a kaputól 25 méterre, szabadrúgás. Silva ballal jó két méterrel a jobb felső fölé teker.
37. perc Downing bal oldali beadását Kompany elől Carroll 12 méterről, középről egy furcsa mozdulattal a bal alsó mellé perdíti.
36. perc Reina a bekapott gólok után lekap egy beadást.
35. perc Downing kezel le vállal egy keresztlabdát, ezt bezzeg befújja a spori.
Ezt a gólpasszt is David Silva adta.
33. perc A másik oldalról elvégzett szögletet az elalvó Johnson mellől, félig háttal a levegőben Yaya Touré a léc alá csúsztatja. A labda Reina feje fölött csapódott a hálóba. 2-0
32. perc Milner bal oldali szögletét a rövid ötös sarkáról Kompany csúsztatja kapura, de a léc alól mentett Reina.
31. perc Agüero cselezi ki Skrtelt a 16-oison belül, és a felpattanó labda az előrehajoló védő félig maga mögött nyújtva tartott kezéről pattant tova. Büntető nincs. Van, aki befújta volna.
30. perc Henderson megkoronázza mutatványát egy parádés jobb oldali beíveléssel. Mivel a nézők visszaadják a labdát, kirúgással folytatódik a mérkőzés.
29. perc K. Touré ipponnal földre viszi Adamet a 16-os előtt. Szabadrúgás 17 méterről, amelyet alig egyperces totyogás után Henderson a sorfalba rúg, eléggé csúnyán. Nagyobb a füstje ill. sok hűhó...
27. perc Johnson mutatja meg, hogy attól, hogy valaki angol, még nem biztos hogy tud beadni.
25. perc Kuyt harcol ki foggal-körömmel lövőhelyzetet Hendersonnak, aki 25 méterről jobbal három méterrel a bal alsó mellé trafál.

A vendégek kispadján ülő támadó, Craig Bellamy a City ex-játékosaként parádézik jelenleg vörös mezben.

24. perc Adam 25 méteres szabadrúgását paskolja ki a bal sarok elől Hart, majd Carrol elől ment last minute Richards.
22. perc Dzeko lő 26 méterről, középről, Johnson lábán megpattan a labda a 16-oson, és a már a másik irányba elmozduló Reina döbbent tekintetétől követve centikkel megy el az üresen tátongó jobb sarok mellett.
20. perc Beszorul a City, de Hart győzi a beadások hárítását.
17. perc Johnson visszagurítását Kuyt adja be jobbról, Carroll pedig nyolc méterről a bal felső mellé fejeli pár méterrel, K. Touré értő szorításában.
16. perc Milner bal oldali szögletét bokszolja ki szépen az ötösről Reina.
14. perc Dzeko ugratja ki középről Agüerót, aki a 16-osnál lőhet ismét, de jobbal feladja a labdát Reinának.
10. perc Na, ez a potya! Egy bedobás után Kuyttől veszi el a labdát Barry a félpályánál, azt Silva Sergio Agüeróhoz játssza, aki jobbal lő is középről, 17 méterről: a labda megpattan ugyan Aggeren az ötös előtt, de így is kellett ahhoz az őt a jobb hóna alatt elengedő Reina segítsége, hogy a jobb alsó sarokban kössön ki. 1-0
Az első csere: labdát váltanak.
9. perc Silva kerülte meg a balon Spearinget, középre játszik Dzekónak, aki egy csel után négy méterről, de kiszorított helyzetből lő - a rövidnél Reina szögletre ment. Ha bemegy, potya.
8. perc Most meg Downing kerül helyzetbe Adam parádés passzából, de Hart kilép kapujából és elüti a szélső 14 méterről leadott lövése után a bal sarok elől a labdát.
7. perc Az első valamirevaló támadás: Richards ad be jobbról, Agüero lekészít Dzekónak az ötös előtt, de a bosnyák hosszan szökteti magát, így a labda a kivetődő Reináé lesz.
3. perc Szemmel láthatóan tiszteli egymást a két gárda, óvatos mezőnyjáték csordogált át eddig a képernyőkön át.

Nem akármilyen mérkőzés lesz ez: 11-én és 25-én az angol Ligakupában is összekapaszkodik a két gárda.

1. perc A Liverpool kezdi a mérkőzést.
„Ki kell nyitni a gólcsapot!" – véli MC-bloggerünk.

„Brutális két hónap előtt áll a Liverpool: az elkövetkező tizenegy mérkőzésből háromszor találkozunk majd a Manchester Cityvel" – kezdi értékelését Liverpool-blogunk.

A manchesteri keret összértéke 433.75 millió euró, a liverpoolié 244. Az átlagéletkor 26.6 ill. 26.9 év, 16 ill. 14 idegenlégiós itt és ott, az átlagérték 16.7 ill. 10.17 millió euró.

A hazaiaknál Gareth Barry karrierje 450. PL-mérkőzésén lép pályára, sérültje pedig nincs a Citynek.

Nem léphet pályára viszont Luis Suárez, akit nyolc mérkőzésre eltiltott az angol szövetség, mert rasszista megjegyzést tett a Manchester United hátvédjére, Patrice Evrára.
Mellette szól viszont, hogy a gárda esze-szíve-lelke, Steven Gerrard bokasérülése után visszatért már, sőt, legutóbbi találkozóján gólt szerzett. Mellette a balbekk José Enrique is felépült, nem úgy a szűrő Lucas Leiva.
A Liverpool viszont a legutóbbi 14 bajnokijából mindössze egyet veszített el.

A Manchester City félelmetes teljesítményt nyújtott 2011-ben hazai pályán: a megszerezhető 54 pontból 52-t begyűjtött, mindössze a Fulham tudott pontot csenni az Etihad Stadionból.

„Remélem, a játékosok csalódottan mentek haza hétfő este, ahogy én is, és hogy a Liverpool ellen jóváteszik a hibáikat. Több helyen is változtatni fogok a kezdő tizenegyen, hiszen tehetséges futballistáink vannak, így lehetőségem nyílik több pozícióban is rotálni" – nyilatkozta mérgében menedzserük, Roberto Mancini.

A Manchester City az előző fordulóban nagy meglepetésre 1–0-ra kikapott a Sunderlandtől.

Az éllovas Manchester City a PL idei kiírásában legrégebb óta veretlen, jelenleg a hatodik helyen álló Liverpoolt fogadja a pontvadászat 20. fordulójában.
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Manchester City–Liverpool angol bajnoki labdarúgó-mérkőzés élőképes közvetítésében!
AZ ÁLLÁS
1. Manchester City 20 15 3 2 56–16 +40 48
2. Manchester United 19 14 3 2 49–17 +32 45
3. Tottenham 19 13 3 3 36–20 +16 42
4. Chelsea 20 11 4 5 39–25 +14 37
5. Arsenal 20 11 3 6 36–28 +8 36
6. Liverpool 20 9 7 4 23–18 +5 34
7. Newcastle 19 8 6 5 26–25 +1 30
8. Stoke City 20 8 5 7 22–31 –9 29
9. Norwich City 20 6 7 7 30–35 –5 25
10. Sunderland 20 6 6 8 27–23 +4 24
11. Everton 18 7 3 8 19–19 0 24
12. Swansea 20 5 8 7 20–23 –3 23
13. Aston Villa 20 5 8 7 22–26 –4 23
13. Fulham 20 5 8 7 22–26 –4 23
15. West Bromwich Albion 20 6 4 10 19–28 –9 22
16. Wolverhampton 20 4 5 11 22–36 –14 17
17. Queens Park Rangers 20 4 5 11 19–35 –16 17
18. Wigan 20 3 6 11 18–41 –23 15
19. Blackburn 20 3 5 12 29–43 –14 14
20. Bolton 19 4 1 14 23–42 –19 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik