Kobbie Mainoo, az angol futball következő nagy reménysége

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.03.20. 12:59
Kobbie Mainoo akár már a brazilok ellen debütálhat az angol válogatottban (Fotó: Getty Images)
A Manchester United múlt vasárnap egy klasszikussá váló mérkőzésen hosszabbítás után 4–3-ra legyőzte a Liverpoolt az Old Traffordon, és ezzel bejutott az FA-kupa elődöntőjébe. A hazaiaknál a 18 éves Kobbie Mainoo 80 percet töltött a pályán, és ezúttal is remek teljesítményt nyújtott. Olyannyira, hogy Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya kedden úgy döntött, behívja a keretbe. Nem valaki helyére, hanem extra emberként.

Kobbie Boateng Mainoonak ghánai szülei vannak, de Angliában született, és a Manchester United akadémiáján pallérozódott, az első csapatban a 2022–2023-as kiírásban debütált. Játszott egy-egy angol Ligakupa-, FA-kupa- és Premier League-mérkőzésen (utóbbi kettőn csereként csak percek jutottak neki), de ekkor még nem keltette fel az angol sajtó figyelmét. A nyáron azonban már igen. A gárda Arsenal elleni felkészülési mérkőzésén nagyszerű teljesítményt nyújtott a hatos pozícióban, az első gólnál pedig ő adta a gólpasszt.

MAINOO AZ ELŐSZEZONBAN A LEEDS UNITED, A LYON ÉS AZ ARSENAL ELLEN IS 45 PERCET KAPOTT

A találkozó után elismerően cikkeztek róla. Öt nappal később, a Real Madrid elleni meccsen viszont az első percekben bokasérülést szenvedett, s emiatt hónapokra kidőlt. November végén, egy Everton elleni győzelem alkalmával tért vissza (71 percet kapott), és az egyik legjobb volt a pályán.

A folytatásban gyakorlatilag kihagyhatatlan játékosává vált Erik ten Hagnak.

A West Ham elleni vesztes bajnokin átcsúszott a talpa alatt a labda, s a hibáját góllal büntették. De Mainoo nem olyan játékos benyomását kelti, aki egy-egy hiba után magába roskadna és veszítene az önbizalmából. Rendre besegít a labdakihozatalokba és a cselezést is felvállalja, emellett a védekező munkájára sem lehet panasz. Karácsony előtt, amikor a Transfermarkt frissítette az adatait, néhány jó meccs is elég volt neki ahhoz, hogy 800 ezer euróról hatmillióra vigye fel a becsült piaci értékét.

Noha sérüléséből való visszatérése óta nagyon jó véleménnyel volt róla az angol sajtó, Casemiro felépülésével Mainoo egy sorral előrébb került, és kiderült, a box-to-box szerepkör még jobban áll neki. A negyedosztályú Newport elleni FA-kupa-mérkőzésen a Ten Hag által favorizált 4–1–4–1-es hadrendben már Bruno Fernandes mellett találta magát, és a 13. percben betalált. Három nap múlva ismét a portugál mellett játszott, és a 97. percben olyan győztes gólt lőtt a Wolverhamptonnak az idény egyik legemlékezetesebb angol bajnokiján, hogy végül ő kapta a ligától a február hónap legszebb góljáért járó elismerést.

A United jól kezdte a 2024-es évet, és a győzelmekben fontos szerepet játszott Mainoo. A „vörös ördögök” legendás kapusa, Peter Schmeichel elismerően beszélt róla.

„Kobbie Mainoo úgy játszik, mint akinek már tízéves rutinja van” – fogalmazott Schmeichel február közepén, a Luton elleni meccs után. De úgy is lehet fogalmazni, hogy ő az a friss diplomás, akinek már tízéves a munkatapasztalata.

„Kobbie Mainoonak legközelebb behívót kell kapnia az angol válogatottba.” Ezt már az Arsenal ikonja, Ian Wright jelentette ki.

„A kritikus helyzetekben olyan érettséget mutat, amilyet már nagyon rég nem láthattunk angol játékostól. Minden alkalommal lenyűgöz, amikor nézem őt.”

Gareth Southgate szövetségi kapitány március 15-én keretet hirdetett a brazilok és a belgák elleni felkészülési mérkőzésre. Az angol-ghánai kettős állampolgár játékos viszont kimaradt, de az U21-es válogatottól behívót kapott.

„Hogyan lehet az, hogy Kobbie Mainoo nincs ebben az angol keretben? Ez az ember óriási!” – fakadt ki Ian Wright a közösségi oldalán az MU–Liverpool után.

Southgate alighanem a meccset látva kedden végül behívta a 18 éves játékost a keretbe. Az persze nem valószínű, hogy a két mérkőzésen sok játéklehetőséget kap majd, de arra ez a néhány nap mindenképpen jó lesz, hogy a szövetségi kapitány megismerkedjen az MU üdvöskéjével, akinek időközben már 35 millió euróra nőtt a becsült piaci értéke.

Mainoo, ha jó benyomást tesz most Southgate-re, és tavasszal is jó teljesítményt nyújt a klubcsapatában, jó eséllyel bekerül az Eb-keretbe. A középpálya közepén persze nagy az angoloknál a konkurencia: ott van többek között Jude Bellingham, Phil Foden, Cole Palmer, James Maddison, de Southgate Trent Alexander-Arnoldot is előszeretettel húzza be középre, míg Declan Rice aligha kiszorítható a hatos pozícióban.

Mainoot a hozzáállása miatt hamar megszerették az MU szurkolói. A felnőttcsapat egyik edzése után például meglátogatta az U8-as együttest, és beszélgetett a gyerekekkel. (VIDEÓ ITT!)

Most a közösségi oldalakat bejárja a videó, amelyen egy éve Ten Hag jó tanácsokkal látta el őt, miután megnyerték a Ligakupát. A holland edző alighanem ekkor már tisztában volt fiatal játékosa képességeivel.

Kobbie Mainoo – aki április 19-én tölti be a 19-et – nemcsak a Manchester United nagy reménysége, hanem az angol futballé is.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik