Szoboszlai gólpasszt adott, győzelemmel hangolt a Chelsea-re a Liverpool

Vágólapra másolva!
2023.08.07. 19:50
null
Fotó: Getty Images
Utolsó nyári felkészülési mérkőzésén a Liverpool 3–1-re legyőzte a német Darmstadtot. A vörösöknél Szoboszlai Dominik a kezdőcsapat tagjaként 59 perc játéklehetőséghez jutott, utolsó megmozdulása egy szöglet elvégzése volt, amelyből Luis Díaz káprázatos sarkazással állította be a végeredményt.

 

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Liverpool (angol)–Darmstadt (német) 3–1 (2–1)

Preston
Liverpool:
Alisson – Alexander-Arnold (Quansah, 75.), Konaté (Matip, 60.), Van Dijk (Gomez, 60.), Robertson (Cimikasz, 60.) – Szoboszlai (Elliott, 60.), Mac Allister (Jones, 75.), Gakpo (McConnell) – Szalah (Doak, 60.), Jota (Núnez, 60.), L. Díaz (Scanlon, 75.). Menedzser: Jürgen Klopp
Gólszerző:
Szalah (5.), Jota (8.), L. Díaz (59.), ill. Honsak (10.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Vehetjük jó előjelnek: az augusztus 13-i, Chelsea elleni londoni Premier League-rajt előtt a Liverpool kezdőcsapatában kapott helyet Szoboszlai Dominik. Jürgen Klopp a jelek szerint bízik a magyar válogatott csapatkapitányában, a 22 éves játékos pedig kitett magáért: az ötödik percben és a lecserélése előtti pillanatokban is az ő szögletét követően szerzett gólt a Liverpool.

Szoboszlai Dominik fülig érő szájjal – egyórányi játék után – hatodmagával hagyta el a pályát, a kispadnál több vállveregetést is kapott, lehet bízni benne, hogy vasárnap ugyancsak az első perctől a pályán lehet a Chelsea otthonában Mauricio Pochettino csapata ellen. Szigetországi szakértők szerint hiába rendezik az első fordulóban, már ennek az összecsapásnak is nagy jelentősége lesz a bajnoki címet illetően, több korábbi tréner és labdarúgó is úgy tartja, a következő idény legjobbjának minden idők legnehezebb dolga lesz elhódítani a címet.

Szoboszlai Dominiknak ebben a kiélezett helyzetben kell megállnia helyét a Liverpoolban, és elnézve a Darmstadt elleni játékát, úgy tűnik, máris felvette az angliai ritmust. A támadósor mögött többször bátran kérte el a labdát, felesleges futásba egyszer sem hajszolta bele magát, intelligensen, határozottan és célratörően futballozott. A szünet előtti percekben kőkemény becsúszás után kapott sárga lapot, ám ezt követően is kivette részét a védekezésből, előfordult, hogy ötvenméteres sprint végén szerelt a saját térfelén.

A Liverpool 3–1-re győzött, vasárnap következhet a Chelsea elleni premier – persze, addig is lehet még finomítani a játékán.

SZALAH IDÉN NEM MEGY SZAÚD-ARÁBIÁBA

Noha jó ideje tartotta magát a pletyka, hogy Mohamed Szalah Szaúd-Arábiába szerződhet, az egyiptomi szélső ügynöke, Ramy Abass Issa elmondta: kizárt, hogy a 31 éves játékosa a közel-keleti országba költözzön. A BL-győztes labdarúgó képviselője alighanem amiatt érezte szükségét a nyilvánossággal megosztani az információt, mert az Arriyadiyah cikke szerint a Fabinhót nyáron szerződtető Al-Ittihad elképesztő, két évre 180 millió eurót kínáló szerződéssel ostromolta kiszemeltjét, akiért hatvanmilliót sem sajnált volna fizetni a Liverpoolnak. „Ha fontolóra vennénk, hogy az idén elhagyjuk a klubot, tavaly nyáron nem hosszabbítjuk meg Szalah szerződését. A játékos továbbra is elkötelezett a Liverpool iránt” – idézi Ramy Abass Issát a Liverpool Echo.

Futballberkekben ugyanis úgy tartják, a tesztmeccsek eredményéből messzemenő következtetést nem érdemes levonni, nem lehet megjósolni, milyen formában várja az adott csapat az idényt. A Liverpool hétfő esti előkészületi összecsapása után azonban – az angol sportsajtóhoz hasonlóan – meg kell jegyezni, hogy a kapott gólok nagy száma miatt muszáj lenne csiszolni a Liverpool védekezésén (a Karlsruhe ellen kétszer, a Bayern München ellen háromszor, a Fürth ellen négyszer kapitulált).

Az angol lapok szerint a gondot az jelentheti, hogy az együttestől távozó Fabinho posztján keletkezett űrt senki sem tudta betölteni, nincs ezen a szinten megfelelő képességű „hatos” a keretben. A Pool jó ideje azon dolgozik, hogy megtalálja a Szaúd-Arábiába szerződő brazil válogatott futballista helyettesét – a kiszemelt már megvan, csak a Championshipbe kieső Southampton kötelékébe tartozó Roméo Lavia játékjogát hiába próbálja megszerezni, már két vételi ajánlatát is visszautasították. A Liverpool Echo arról cikkez, hogy a következő napokban eldőlhet a 19 éves belga válogatott ígéret sorsa: a bónuszokkal együtt 41 millió fonton emelhetnek a „vörösök”, ám kérdés, dűlőre jutnak-e ötvenmilliót kérő tárgyalópartnerükkel.

Az augusztus 12-i, Chelsea elleni bajnoki idényrajt vészesen közeleg, valószínűleg új labdarúgó nélkül utazik a Liverpool a Stamford Bridge-re. Jürgen Klopp menedzsernek tehát abból kell főznie, amije van, így valószínűleg Trent Alexander-Arnold vagy Curtis Jones játszhat Londonban védekező középpályást – a liverpooli lapok szerint utóbbi szerepeltetésére van nagyobb esély, előbbi pedig eredeti posztján, jobb oldali védőként száguldozhat a vonal mellett.

Ami azonban ennél is érdekesebb magyar szempontból, hogy Szoboszlai Dominik helye is egyre biztosabbnak tűnik a középpályássorban, gyaníthatóan szombaton tétmeccsen is bemutatkozik a „vörösök” színeiben. 3–1

 

PERCRŐL PERCRE

VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS! LIVERPOOL–DARMSTADT 3–1


 

90. perc: véget ért a rendes játékidő. Cimikasz végezhetett el szabadrúgást a jobbszélen, beadása viszont nem veszélyes a német kapura.

86. perc: Nürnberger lőhetett ballal, de a Gomezen lelassult labda nem jelentett gondot Alissonnak.

84. perc: újabb nagy lehetségek az angolok előtt, de a jobb oldali szöglet tán Núnez fejese, majd Gomez lövése sem vezetett eredményre.

82. perc: most sokat járatja a labdát a Liverpool, végül Núnez jutott lövésig, de a blokkról csak bedobás lett belőle.

78. perc: a Darmstadt kapitánya, Mehlem vállalkozott távolról, és nem sokat tévedett.

75. perc: Núnez! Schuhen várt sokat, Scanlon pedig megzavarta és nem volt jó a kapus passza, ahogy Núnez lövése sem.

74. perc: újabb liverpooli cserék: Gakpo, Díaz, Mac Allister és Alexander-Arnold helyett Quansah, Jones, McConnell és Scanlon érkezett.

73. perc: Díaz kapott remek indítást Matiptól, szépen is vette le és cselezte be magát a 16-oson belülre, de centerezése Núneznek már nem volt jó, majd Doak előtt zártak össze a német védők.

70. perc: Ben Doak előtt adódott újabb lehetőség, de nem tudott élni vele a fiatal támadó.

68. perc: ismét több helyen változtat a Darmstadt.

66. perc: a fiatal Doak kapott remek indítást Alexander-Arnoldtól, de középre tett labdáját eltörte Díaz.

65. perc: Elliott vállalkozott ismét lövésre, lapos kísérlete pedig nem sokkal ment mellé.

64. perc: Cimikasz bal oldali szöglete után Harvey Elliott próbálkozott lövéssel, de blokkolták azt.

62. perc: majdnem itt az újabb Díaz-gól. Cimikasz beadása után dekázgatott néhányat, majd lövését Schuhen tolta szogletre, amely már kevésbé veszélyes.

60. perc: hatot cserélt a Liverpool. Konaté helyére Gomez, Van Dijkéra Matip, Szoboszlaiéra Elliott, Szalahéra Doak, Jotáéra Núnez, Robertsonéra Cimikasz érkezett.

59. perc:GÓÓÓÓL! SZOBOSZLAI GÓLPASSZ! A MAGYAR VÁLOGATOTT CSAPATKAPITÁNYÁNAK BAL OLDALI SZÖGLETÉT LUIS DÍAZ SARKAZTA A KAPUBA A RÖVIDRE ÉRKEZVE! SZENZÁCIÓS TALÁLAT! 3–1

 


 

58. perc: készülődnek a Liverpool cseréi.

54. perc: előrevágott labdánál Konaté vesztette el párharcát, majd előbb Mehlem lövését védte Alisson, majd Schnellhardtét semlegesítették az angolok.

53. perc: kisebb bizonytalanság a liverpooli védelemben, amely után Van Dijkról ment szögletre a labda, de az veszélytelen volt.

51. perc: Mac Allister ugratta ki egy kicsit hosszan Jotát.

50. perc: a második félidőben egyelőre egyik csapat sem veszélyes a kapura.

46. perc: a Darmstadt négyet is cserélt, a Liverpool egyet sem. Honsakot Schnellhardt, Manut Vilhelmson, Zimmermannt Maglica, Hornbyt pedig Sztoijlkovics váltotta.

46. perc: folytatódik a mérkőzés! A Darmstadt kezdi ezt a játékrészt.

VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ! LIVERPOOL–DARMSTADT 2–1

 


 

45. perc: nem veszélyes a liverpooli kapura az újabb német szöglet.

45. perc: ígéretes helyzetben kap szabadrúgást a Darmstadt Konaté faultja után. Az enyhén balról, 19 méterről elvégzett lövést Hornby szögletre váltotta.

43. perc: Mac Allister próbálkozott lövéssel mintegy 25 méterről és nem is kerülte el sokkal a kaput a próbálkozás.

43. perc: gyors akciót vezet a Liverpool, Klarernek kellett mentenie Robertson elől.

41. perc: Szoboszlai Dominik kapott sárga lapot.

40. perc: most balról is Robertson adta be a sarokrúgást, de ez nem volt veszélyes.

39. perc: hosszú támadás végén lövésig nem, de szögletig eljut a Liverpool. Robertson jobb oldali beadását Konaté nem tudta irányítani, de újabb szöglethez jutnak az angolok.

38. perc: Luis Díaz előtt adódott nagy helyzet, de 15 méterről fölévágta a labdát.

34. perc: Schuhen jött ki rosszul a kapujából egy Díaznak előrevágott liverpooli labdánál, a németek kapusának rossz felszabadítását pedig Gakpo küldte kapura, de már nem találta el azt.

32. perc: Honsak egy újabb hosszú indítás után akadt össze Robertsonnal és terült el a Liverpool 16-osának bal oldala közelében. A szabadrúgás már nem veszélyes az angolok kapujára.

31. perc: labdát szerzett az ellenfél térfelén a Liverpool, Mac Allister és Díaz összjátéka után Gakpo életerős lövését védte Schuhen.

29. perc: Honsak kavargatott egy indítás után, de a Liverpool védelme nem engedte kapura törni a német csapat támadóját.

27. perc: szép játék végén Szoboszlai vállalkozott középről, 17 méterről lapos lövésre, de a labda épp Schuhen kezében kötött ki.

25. perc: Luis Díaz roboghatott a német kapura, de lesről indult Jota sarkazása után.

23. perc: Gakpo bal oldal li beadása után Jota nem tudott lőni, majd a újabb akció végén Alexander-Arnold jobb oldali beadását Gakpo nem tudta kapura fejelni.

21. perc: Manut keresték a németek egy hosszú indítással, de Konatéval szemben csak bedobást tudott kiharcolni.

18. perc: majdnem egyenlít a Darmstadt. Bal oldali szöglet után Zimmermann lövése kerülte el Alisson kapuját.

15. perc: Jota harcolt ki szabadrúgást enyhén balról, a kaputól mintegy 30 méterre, Andrew Robertson beadása után a lecsorgóból Szoboszlai lövése után lett szöglet.

14. perc: újabb bal oldali akció a Liverpooltól, de Díaz kiugratása nem volt jó Jotának.

12. perc: Alissonnak volt meleg a pite, amikor a vendégek előrevágott labdájával rúgta telibe Hornbyt, de a labda nem volt veszélyes a liverpooli kapura.

10. perc: ITT AZ ÚJABB GÓL! DE EZÚTTAL A NÉMETEKTŐL! ELŐREVÁGOTT LABDÁT MATHIAS HONSAK VEZETETT ZICCERIG ÉS ÉRTÉKESÍTETTE IS AZT! 2–1

8. perc: GÓÓÓÓÓL! MÁRIS KETTŐ KÖZTE! NÉMET LABDAVESZTÉS UTÁN SZALAHÉ LETT A LABDA, AKI KÖZÉPRE PASSZOLT DIOGO JOTÁNAK, A PORTUGÁL PEDIG KÖZELRŐL NEM HIBÁZOTT! 2–0

 


 

7. perc: Alexander-Arnold lökte fel a Darmstadt térfelén Manut szabadrúgást érően.

5. perc: GÓÓÓÓL! VEZET IS A LIVERPOOL! SZOBOSZLAI BAL OLDALI SZÖGLETE TALÁLTA MEG A SŰRŰBEN MOHAMED SZALAHT, AKI KÖZELRőL PASSZOLT A KAPUBA! 1–0

 


 

4. perc: Szoboszlai zavarta meg letámadással az ellenfelet, melyből Szalah szerzett labdát és készített elő Jotának, aki viszont nem találta el a kaput. Nem sokkal később Alexis Max Allister lövése a blokkról ment szögletre.

3. perc: pillanatokig birtokolja csak a labdát a vendégcsapat, a Liverpool már kétszer kereste Mohamed Szalah-t és egyszer Diogo Jotát a labdával, de jól még egyszer sem tudták megtalálni a két támadót.

2. perc: ígéretes liverpooli akció a bal oldalon, de a kiugratást Cody Gakpo csak az alapvonal mögött érte el, így oda a beadás.

1. perc: a Liverpool kezdte a mérkőzést!

Érkeznek a csapatok a pályára, a Liverpool szokásos hazai szerelésében, vörösben játszik, a Darmstadt kék mezben, fehér nadrágban lép pályára.

A mérkőzés 20.15-kor kezdődik!

A mérkőzés eredetileg 20 órakor kezdődött volna, de azt 15 perccel elhalasztották.

 


 

ELŐZMÉNYEK


 

Idei utolsó nyári felkészülési mérkőzését játssza Prestonban a német másodosztályú Darmstadt ellen a Szoboszlai Dominikot is alkalmazó Liverpool. Az augusztus 13-i, Chelsea elleni Premier League-rajt előtt pedig az utolsó simításokat végezheti csapatán Jürgen Klopp. A Mersey-partiak eddigi négy edzőmeccsükön sorrendben két német másodosztályú csapattal, a Karlsruher SC-vel (4–2) és a Greuther Fürthtel (4–4), majd már Szingapúrban előbb az angol második ligás Leicester Cityvel (4–0), legutóbb pedig a Bayern Münchennel (3–4) találkoztak.

A Darmstadt ellen továbbra sem állt Jürgen Klopp rendelkezésére a sérüléséből nemrég felépülő, néhány napja már teljes értékű edzésmunkát végző Thiago Alcantara és Stefan Bajcetic.


 

A Fürth elleni meccset kisebb bokasérülés miatt biztonsági okokból kihagyó Szoboszlai Dominik a lehetséges 270 percből 154-et kapott Jürgen Klopp menedzsertől. Ahhoz képest, hogy sérülés miatt egy meccsen nem játszott, nincs lemaradása, hiszen például a Bayern München ellen negyedórával a vége előtt cserélték csak le. A szintén frissen igazolt, és a csapatban a nyolcas/támadó középpályás posztot elfoglaló – tehát leginkább Szoboszlai teljesítményével összehasonlítani érdemes – Alexis Mac Allister négy félidőt, tehát 180 percet játszott. Trent Alexander-Arnold csak a Darmstadt és a Greuther Fürth ellen nem kapott feladatokat jobbhátvéd pozícióban, tehát 90 perce van tisztán középpályásként, Curtis Jones 150, Harvey Elliott 103, míg Bobby Clark 120 percnél jár négy meccs után.

Nem véletlen, hogy a Mac Allister, Jones, Szoboszlai hármasé a legtöbb középpályán töltött idő: amíg Thiago Alcántara és Stefan Bajcetic sérüléssel bajlódik, illetve Roméo Laviát nem igazolja át a Liverpool, minden bizonnyal így nézhet ki a kezdő.

Curtis Jones passzol a legpontosabban hatuk közül (96 százalék), mögötte Szoboszlai következik 93 százalékkal, majd Alexander-Arnold (89 százalék). Mac Allister csupán ötödik, ám fontos kiemelni, hogy Szoboszlai és az argentin jóval több beadással, hosszú indítással és súlypont-áthelyezéssel próbálkozik, így önmagában a passzpontosság (ahogyan egyetlen statisztika sem) nem árul el mindent.

Jones védekező középpályás posztjából adódóan párharcerős is, a földön és a levegőben vívott csatáinak 46 százalékát nyeri meg, Szoboszlai Dominik pedig a 43 százalékát. Elliott ebben a vonatkozásban mindenkit megelőz, ám ő játszotta a legkevesebbet, és mindössze hét ilyen párharca van (négyet nyert meg). Alexis Mac Allister 26-szor veszítette el a labdát (elpasszolta, szerelték stb.), Szoboszlai Dominik csak 11-szer. Labdabiztossága négyből három sikeres cselében is megmutatkozik (többször próbálkozik, mint csapattársai).

S hogy mi hiányzik még Szoboszlai Dominik részéről? A gólok és a gólpasszok, ám egyrészt ezeket biztosítják a Liverpool eredményes támadói (a nyáron szerzett 15 gólból Darwin Núnez négyet, Diogo Jota hármat, Cody Gakpo kettőt vállalt, Mohamed Szalah egy gólja mellett hat gólpasszt adott), másrészt posztjából és játékstílusából kifolyólag kétségtelen, hogy a valóban fontos mérkőzéseken, akár a Chelsea elleni bajnoki nyitányon érkeznek majd. A Liverpoolra jellemző magasan kezdett presszing tökéletes vadászterület a magyar válogatott játékosnak, az eddig játszott 154 percében tizenegyszer vette el a labdát ellenfeleitől, illetve tizennyolcszor szedte össze a szabadon guruló labdát.

KÖSZÖNTJÜK OLVASÓINKAT A LIVERPOOL–DARMSTADT NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik