Sportrádió: Abramovics lépése szimbolikus – Szabados Gábor

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2022.02.27. 20:53
null
Roman Abramovics formálisan kilépett a Chelsea irányításából, de a klub tulajdonjogát nem adta át (Fotó: Getty Images, archív)
Mint ismeretes, a pályaedzőként Lőw Zsoltot is foglalkoztató Chelsea labdarúgócsapatának orosz tulajdonosa, Roman Abramovics szombaton bejelentette, hogy átadja az irányítást a klub jótékonysági alapítványának. Ezzel kapcsolatban mondta el véleményét a Sportrádiónak Szabados Gábor sportközgazdász, a Nemzeti Sport Online bloggere.

 

„Ezt a lépést, hogy Abramovics átadta a klub irányítását az alapítvány vezetésének, alapvetően szimbolikus lépésnek gondolom – nyilatkozta a szombati bejelentés kapcsán a Sportrádiónak Szabados Gábor. – Formálisan kilép a klub irányításából, semmilyen döntésen nem lesz ott az ő aláírása, az ő neve, de a lényeg az nem változott. Arról nincs szó, hogy a klub tulajdonát ruházta volna át az alapítványra, továbbra is ő a tulajdonos. Csak a napi döntéshozatalból vonul ki, más kérdés, hogy a napi ügyekben eddig sem volt igazán benne, hiszen nem ügyvezetőként irányította a klubot, nyilván csak a legfontosabb döntések futottak át a kezén, most viszont ezt is elengedi.”

Szabados hozzátette, ezzel az orosz üzletember egyrészt azt próbálja megelőzni, hogy az orosz–ukrán háború alatt a személye miatt támadják a Chelsea-t, másrészről, hogy a klubnál vállalt szerepe miatt támadják őt Angliában. A sportközgazdász úgy véli, arra nem fog sor kerülni, hogy Abramovics visszakérje a klubtól azt a kölcsönt, amit támogatás formájában nyújtott a londoniaknak 2003 óta.

„Az egy másik kérdés, hogy az Oroszország elleni szankciók Abramovics üzleti érdekeit mennyire ronthatják, mert nyilvánvaló, ha neki az orosz piacon vannak üzleti érdekeltségei, azok jelentős hátrányt szenvedhetnek. Ugyanakkor azzal legyünk tisztában: Abramovicsnak 13 milliárd dollár körüli a vagyona. Ezért azt nem tartom valószínűnek, hogy olyan mértékű anyagi problémái legyenek, hogy úgymond neki kellene kihúznia a dugót a Chelsea alól. A klub anyagi helyzetét ez a lépés nem fogja jelentősen befolyásolni, azt esetleg el tudom képzelni, hogy plusz forrásokat egy ideig nem tud biztosítani, viszont a Chelsea-nek nagyon stabil, piaci bevételei vannak, értékes, jól felépített brand, amely most már a saját lábán is megáll.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik