FA-kupa: a hősies Cambridge meggazdagszik az MU-ból

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.24. 09:35
null
Eksztázis az Abbey Stadionban: a Cambridge megismételt mérkőzést csikart ki, és hatalmasat kaszál (Fotó: Action Images)
A hatalmas sportszakmai siker mellett óriási bevételt is jelent az angol negyedik ligás Cambridge United labdarúgócsapatának, hogy a hazai 0–0-val megismételt mérkőzésre kényszerítette a Manchester Unitedet az FA-kupa 4. fordulójában.

Az FA-kupa szabályai szerint a mérkőzések jegy- és televíziós bevétele egyenlően oszlik meg a két mérkőző csapat között. Egy topcsapat elleni hazai mérkőzés már önmagában hatalmas anyagi pluszt jelent a kis kluboknak, de mind közül a legnagyobb kasza megismételt mérkőzésre kényszeríteni egy „óriást”, és ezt követően bezsebelni a bevételt.

AZ FA-KUPA SZABÁLYZATÁBÓL
A kupa versenykiírásának 22. pontja rendelkezik a bevételek eloszlásáról. Minden mérkőzés bevételéből egyenlő mértékben részesül a két klub, egy meghatározott (legfeljebb 10 százalékos) rész pedig az FA alapjába folyik be, amely visszaosztja azt a döntő után. Ha ötödik ligás vagy még lejjebb rangsorolt klub eljut a 3. körbe vagy tovább, akkor tíz százalékkal többet kap a bevételből, mint a Premier League-ben vagy Football League-ben szereplő ellenfele.

A Cambridge Unitednek pénteken ez sikerült, a folyamatosan anyagi nehézségekkel küszködő klub 1.5-1.7 millió fontnyi bevételre tehet szert. Az 1912-ben alapított U’s éves bevétele általában 1.6 millió font. A cambridge-iek 250 ezer fontot gyűjtöttek be csak a pénteki mérkőzésből, a „visszavágón” pedig valószínű az Old Traffordon a csaknem telt ház és biztos a televíziós közvetítés.

„Nem hiszem, hogy a klubelnök boldog lett volna, ha betalálunk, és már most továbbjutunk” – mosolygott Richard Money, a Cambridge menedzsere a mérkőzés után.

„Pénzügyi szempontból álomszerű ez az eredmény a klubnak. Kőkeményen dolgoztunk, természetesen nagyon büszke vagyok minden játékosomra. Megyünk az Old Traffordra, és megpróbáljuk kiélvezni a meccs minden percét. Az első félidőben veszélyesen játszottunk, a két szélsőnk nagyon jó volt, a pontrúgásaink is bejöttek, gólt szerezhettünk volna. A második félidőben aztán kibírtuk a rohamot, ez bizonyítja, hogy mennyire szervezett volt a védelmünk. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott a kapusunk és a védőnégyes. Láthatják az embereken, mit jelent ez az eredmény nekik. Megyünk a családjainkkal egy szállodába, ahol fogadást rendeznek, lecsúszik egy-két ital. Nagyszerű este lesz” – folytatta.

„Nagyon büszkék lehetnek magukra a Cambridge futballistái. Ez a tökéletes eredmény számukra – óriásit játszottak saját közönségük előtt, és mehetnek az Old Traffordra, a világ egyik legjobb stadionjába” – dicsérte a kis csapatot Phil Neville a Match of the Dayben.

Louis van Gaal szerint minden, de tényleg minden az MU ellen dolgozott.

„Ezen a mérkőzésen egyszerűen minden ellenünk volt. A pálya, a bíró, ami csak eszembe jut, minden. Az ellenfelünk is sokkal többet adott ki magából a szokásosnál, a szurkolói is önmagukat múlták fölül, fantasztikus volt a hangulat. A Yeovil és a QPR ellen ugyanazt a hibát követtük el, mint most, nem játszottunk a saját játékunkat, mérges is voltam a szünetben. A második félidőben már jobban futballoztunk. Mindenesetre nem estünk ki, ez a legfontosabb – ebben az idényben az FA-kupa elhódítása a célkitűzés, hiszen a bajnokságot sokkal nehezebb megnyerni” – értékelt.

ANGOL FA-KUPA
4. FORDULÓ
Cambridge United–Manchester United 0–0

A SZOMBATI PROGRAM
13.45
Blackburn–Swansea
16.00
Birmingham–West Bromwich
16.00
Cardiff–Reading
16.00
Chelsea–Bradford
16.00
Derby–Chesterfield
16.00
Manchester City–Middlesbrough (Tv: Sport1)
16.00
Preston North End–Sheffield United
16.00
Southampton–Crystal Palace
16.00
Sunderland–Fulham
16.00
Tottenham–Leicester
18.30
Liverpool–Bolton (Tv: Sport1)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik