A negyedosztálytól a Ligakupáig - a Bröndbytől a Realig?

Vágólapra másolva!
2013.02.25. 15:31
null
Michael Laudrup a Swansea-nál sem szállt el magától, a Ligakupa-döntő után mégis repülnie kellett (fotók: Action Images)
A negyedosztályú Bradford City elleni 5–0-s győzelemmel a Swansea City hódította el az angol labdarúgó Ligakupát. A Wembleyben rendezett döntő után a walesiek menedzsere, Michael Laudrup pályafutása legnagyobb sikerének nevezte az eredményt, Wales pedig már most a nyári szirének hangjától tart.

 

„Ez a legfontosabb trófea, amit eddig megnyertem. A nagy klubokkal trófeákat nyersz, de a kisebb klubok csak nagyon ritkán jutnak el finálékig, és ha el is jutnak, rendszerint egy óriással találkoznak” – mondta Michael Laudrup, aki 2012 nyarán vette át a Swansea Cityt a Liverpoolba távozó Brendan Rodgerstől.

Úgy véli, a Swansea részéről szép tett a Liverpool és a Chelsea búcsúztatása a fináléig vezető úton, ám a Bradford még nagyobb elismerést érdemel, amiért három élvonalbeli csapatot – Wigan Athletic, Arsenal és Aston Villa – is búcsúztatott menetelése során.

„Játékosként a legnagyobb klubokban játszhattam különböző országokban. A Swansea nem tartozik közéjük még a Premier League-ben sem, de most nyertünk egy kupát, és ez fantasztikus. Egy kisebb csapattal elhódítani egy trófeát egészen kiemelkedő dolog” – ecsetelte érzéseit a dán szakember, aki a vesztes felet is nagyon dicsérte a finálé után.

„Erre a sorozatra és erre a fináléra sokáig fognak emlékezni a Bradford eredménye miatt, és egy kicsit a mienk miatt is. Büszkék lehetünk erre. Különös volt egyértelmű favoritnak lenni egy döntőben, és meg kellett nyernünk ezt a meccset. A játékosaim nagyszerűek voltak, önbizalommal és türelemmel játszottak, a győzelem volt a legfontosabb a célunk, de a játékunk is nagyszerű volt” – tette hozzá a dánok legendája.

Britton pályafutása a Swansea-sikertörténet lenyomata
Britton pályafutása a Swansea-sikertörténet lenyomata

A Swansea City százéves története első nagy trófeáját nyerte meg, és a következő szezonban – története során nyolcadszor, az angol szövetség égisze alatt nem angol klubként először – kiléphet a nemzetközi porondra. A wales klub ezzel koronázta meg az elmúlt tíz évét – aligha gondolta ezt bárki is, amikor a 2002–2003-as idény végén még a negyedosztályban csupán annak köszönhette a bennmaradást, hogy az utolsó fordulóban 4–2-re legyőzte a Hull Cityt. Érdekesség, hogy azon a mérkőzésen játszott Leon Britton is, aki egy szezont leszámítva azóta is tagja a Swansea keretének, és pályára lépett a Ligakupa-döntőn is.

„A dolgok egyre jobban és jobban mentek – mondja Britton, aki a negyediktől az elsőig mindegyik szintet megjárta a »hattyúkkal«. – Tudom, hogy folyamatosan erről áriázunk, de tíz éve még azért küzdöttünk, hogy bent maradjunk a ligarendszerben, most pedig a Premier League-ben játszunk, és megnyertük az első nagy trófeánkat. Ezért mindenkinek elismeréssel kell adózni a klubnál. Ez a példa rá, hogyan kell előrevinni egy csapatot. Az olyan nagyszerű napok, mint a mai megmutatják, hogy mi történik, ha helyesen irányítanak egy klubot” – mondta a 30 éves középpályás.

FELFELÉ ÍVELŐ PÁLYA

Michael Laudrup játékosként klubszinten igazi trófeahalmozó volt – többek között nyert BEK-et, európai és spanyol Szuperkupát, világkupát, olasz, spanyol és holland bajnokságot, Spanyol és Holland Kupát –, ám edzői karrierje is felfelé ível. Visszavonulása után a dán válogatottnál Morten Olsen segítőjeként töltött tanulóéveket követően a Bröndbynél nyert dán bajnokságot, kétszer kupát és egyszer Szuperkupát. Egy év kihagyás után 2007-ben a Getafénél állt munkába, amelynél támadófutballt preferáló szellemével sok hívet szerzett magának, és a bajnokságban ugyan csak a 14. helyen végzett az együttessel, a Király-kupában a fináléig, az UEFA-kupában pedig a negyeddöntőig menetelt a madridiakkal.

A Szpartak Moszkva jelentette kihívásba beletört a bicskája, mindössze hét hónap után menesztették, ezt követően bő egy idényen át irányította – és élvonalban tartotta – az anyagi nehézségekkel küszködő Mallorcát, asszisztense menesztése után azonban lemondott. A briteknél – különösen Walesben – eddig nagy elismeréssel illetik a Swansea Citynél végzett munkáját, nemcsak az eredmények, hanem a kiváló igazolásai és a spanyolos stílus meghonosítása miatt is, és a Ligakupa-győzelem után gyakorlatilag az összes kommentár megjegyzi, hogy aligha lehet majd a klubnál tartani őt, ázsióját pedig növeli, hogy egy spanyolországi szavazáson őt tartják a legalkalmasabb jelöltnek a Real Madridnál José Mourinho utódjának.

„Ez lesz a nyár nagy kérdése – nyilatkozta BBC walesi szakírója, Rob Phillips. – A döntő felvezetésekor azt mondta, miért menne a Real Madridba, ha ott a második hely esetén is kirúghatják? De ha tényleg jön a hívó szó, és a Real Madrid akarja, hogy lehet erre nemet mondani? Ez bombaidőszak a Swansea City és a walesi klubfutball számára. Itt az ideje ünnepelni, és aggódni rajta, mi történik Michael Laudruppal, ha eljön az idő…”


A SWANSEA CITY EREDMÉNYEI AZ ELMÚLT TÍZ ÉVBEN
Idény Bajnoki helyezés FA-kupa Ligakupa
2002–2003 Third Division (IV.), 21. hely 1. kör 1. kör
2003–2004 Third Division (IV.), 10. hely 5. kör 1. kör
2004–2005 League Two (IV.), 3. hely 3. kör 1. kör
2005–2006 League One (III.), 6. hely 1. kör 1. kör
2006–2007 League One (III.), 7. hely 4. kör 1. kör
2007–2008 League One (III.), 1. hely 3. kör 2. kör
2008–2009 Championship (II.), 8. hely 5. kör 4. kör
2009–2010 Championship (II.), 7. hely 3. kör 2. kör
2010–2011 Championship (II.), 3. hely* 4. kör 4. kör
2011–2012 Premier League (I.), 11. hely 4. kör 2. kör
2012–2013 Premier League (I.), ? 3. kör győztes
* A rájátszásban feljutott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik